Societatea civila
Am auzit duminica (parca) la Realitatea TV un reportaj despre aurolaci/copii strazii facut in 2005 si difuzat in Italia pe un post national. Si cei de la Realitatea TV au spus ca este vorba de nenorociti ai sortii fata de care societatea civila este indiferenta.
Si ma intreb: la ce societate civila indiferenta se refera acei reporteri?
Cine formeaza societatea civila?
Din experienta mea: la un moment dat am vazut la metrou linga serviciul meu o femeie gravida care avea un copil de 1 an si jumatate atunci pe linga ea. Am sunat la protectia copilului, mi-au spus ca stiu de cazul respectiv, ca au sa trimita asistenti sociali, dar ca femeia e un fost copil al strazii care nu vrea sa mearga la adapost. De fapt ea ar vrea dar nu vrea sotul ei, pentru ca la adapost ar fi separati.
adrianangi de aici de pe forum a trimis pe altii de la protectia copilului, aparent au rezolvat ceva si nu i-am mai vazut. A nascut (un copil cu malformatii din cite am inteles), pe urma am vazut-o din nou cersind cu copilul ei mare. Nu mai stiu ce e cu ei.
Am vazut alta fata cu copil de 6 luni. Tot adrianangi a facut un articol despre fata aia, fata primit adapost - la o locuinta sociala, asa mi-a spus mie, urma sa stea acolo un timp, au dat si un job barbatului ei. Acuma sint tot aici in strada, nu mai stiu de ce.
Am vazut o fata cersind cu un copil in brate la Razoare. Am sunat la protectia copilului, mi s-a spus ca ei nu se ocupa si sa sun la 112. Am sunat la 112, un politist a zis ca da, stie cazul, o sa trimita un echipaj. Mai cersesc si azi.
Deci eu fac parte din societatea civila si nu sint indiferenta. Societatea civila nu este indiferenta. DAR nu pot sa fac nimica! Din propria mea experienta, NU am reusit sa fac nimica. Cred sincer ca asistentii sociali sint de buna credinta, dar ei nu pot sa convinga mamele si tatii ca nu ofera nici un viitor copilului in strada. Politia nu e capabila sa opreasca cersetoria.
Si in plus peste asta - vin reporterii sa spuna ca sint copii ai strazii sub ochii indiferenti ai societatii civile...
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
Raspunsuri
P&ANA spune:
quote:
Si ma intreb: la ce societate civila indiferenta se refera acei reporteri?
Probabil ca s-au gandit la tarile scandinave unde societatea civila are ultimul cuvant.
quote:
Cine formeaza societatea civila?
sunt cetateni ca si noi ,dar educati de anumite structuri,sa observe sa-si spuna punctul de vedere iar sesizarea lor sa aiba ecou.
quote:
Am vazut o fata cersind cu un copil in brate la Razoare. Am sunat la protectia copilului, mi s-a spus ca ei nu se ocupa si sa sun la 112. Am sunat la 112, un politist a zis ca da, stie cazul, o sa trimita un echipaj. Mai cersesc si azi.
si mie mi s-a intimplat la fel!ba mai mult , politistul s-a simtit atat de deranjat, incat mi-a inchis telefonul.
motto- sistemul functioneaza ca o rotita;)) pe cand la noi nu se pune pp deocamdata.Sunt multe ONG cu acest statut la noi in tara ,insa atunci cand apar la TV ,au niste speak-uri din care automat isi selecteaza audienta (f.intelectuali),pe cand ,parerea mea ar trebui sa aiba un limbaj popular si sa abordeze si pp reale(nu numai politica)
...dar eu cred ca v-a veni si acea zi cand,in Ro v-a exista cu adevarat societate civila..
alina71
a fi om e lucru mare...
Aici e povestea Crisei:
http://www.crisa.z1.ro/
sirimie spune:
Adica eu nu fac parte acuma din societatea civila?
Ce trebuie sa fac sa fac si eu parte din societatea civila?
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
mariamunteanu spune:
Ba da, tu faci parte din societatea civila. Numai ca sunt putini cei ca tine care iau atitudine, pe majoritatea nu-i intereseaza ce se intampla in afara peretilor lor.
Maria
Adrianaa spune:
Eu nu cred ca acele cazuri intra in raspunderea societatii civile, ci sunt institutii specializate pentru acei oameni. Ceea ce afirma reporterul mi s-a parut ca aduce mai mult cu a pasa vina acolo unde nu este cazul.
Mai mult decat ce a explicat Sirimie, ce se putea face?
istorioare cu talc (pentru copii)
www.crestinortodox.ro/AscultaCasa_cu_mireasma_de_brad_lectura_Florian_Pitis-1261.html" target="_blank">povesti audio (pentru copii)
Priscilla spune:
Si dac nu sunt indiscreta ,de siguranta minorilor in familii cine se ocupa,nu protectia copilului?Hai sa fim seriosi,si sa recunoastem adevarul.La noi inca se mai arunca pisica moarta in curtea vecinului,si din pacate nu cred ca se va schimba ceva prea curand.Pacat ca nici macar sa "furam" modalitati de rezolvare a situatiilor de la tarile mai dezvoltate nu suntem in stare,dar sa mai elaboram metode de a le rezolva noi ce sa mai zicem.
Cunosc un caz petrecut in Anglia,in care o mama nu si-a dus fetita la gradinita intr-o zi si nici nu a anuntat.Fix in aceeasi zi s-a trezit cu politia la usa,.sa vada ce s-a intamplat cu copilul.De ce acolo se poate?
mamica de zanamica(putin peste un an)
nana_sim spune:
Hmmm, deci reporterii de la Realitatea habar n-au ca si ei sunt societatea civila?
Intr-un raspuns simplificat pana la absurd avem statul si societatea civila. Statul cu autoritatile si institutiile lui, societatea civila cu cetatenii, organizatiile neguvernamentale, mass-media, biserica.
Asistenta si serviciile sociale sunt responsabilitatea statului, organizatiile neguvernamentale sunt "subcontractatii" care pot ajuta pe ici pe colo, desigur cu acordul statului si al "clientului".