Cum v-a schimbat viata in strainatate?
Raspunsuri - Pagina 45
lorelaim spune:
ca totzi oamenii au puterea de intzelegere limitata... trebuie doar sa admita (in adancul sufletzelului lor - nu cu voce tare - pt ca e firesc sa nu-i lase orgoliul propriu sa faca asta, nu?)... stii cum se spune "de unde nu e nici Dumnezeu nu cere"...
asa ca... indiferent ca toata lumea are dreptul de-a se exprima pe un forum... nimeni nu va putea pretinde ca stie cu adevarat ceea ce celalat a trait... cu bune si rele...
a spune deschis si onest ceea ce gandesti despre exp (negative sau pozitive) pers intr-o tzara (de la oameni la politica, etc) nu inseamna ca o duci rau in acea tzara; a spune "minciuni frumoase" nu inseamna ca o duci bine...
sinceritatea nu intotdeauna apreciata si... e ok ca e asa... deoarece minciuna are picioare scurte...
p.s. Mihaela - sa stii ca nu ma gandeam absolut nici o secunda la tine cand scriam mesajul cu "insinuarea"... dar fara sa vreau remarc ca esti "pe urmele mele ca un copoi"... btw; ma citesti si la "Sezatoare", nu?... un sfat: "get yourself a life! a real one!"... nu potzi trai numai prin forum...
Lorelai
Gabisor , Iarna pe ulitza..., Albume foto pe Webshots
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
Guestus spune:
lorelaim...uite aici deal de deal....daca spui la fiecare lucru rau 1 lucru bun yo promit sa nu mai comentez. ...poti sa faci asta?
silvi_2005 spune:
Am ezitat foarte mult inainte de a posta la acest subiect datorita modului in care se raspunde si trateaza problema, sincer ma uimeste tonul acid practicat atat de catre cei care au plecat din tara cat si de catre cei care sunt in Romania.
Eu traiesc momentan in Franta dar sunt romanca si asta o sa fiu indiferent unde as locui pe aceasta planeta. Suntem ceea ce ne nastem ca nationalitate si ca simtire si nu cred ca asta se poate schimba vreodata,tot romani sunt si cei care au plecat din tara, mai bogati sau mai saraci,mai destepti sau mai sarac inzestrati de la natura......
Pe mine personal nu m-a schimbat strainatatea, poate m-a insingurat, pot sa imi cumpar mai multe lucruri decat reuseam sa o fac in Romania, constat ca e mai putina poluare, oamenii sunt mai civilizati si mai atenti unii cu ceilalti, nu vad caini vagabonzi pe strada si da chiar daca pare bizar masinile se mai opresc si daca au verde si ma lasa sa trec cu carucuiorul , asta probabil pentru ca oraselul e destul de mic si stopurile pentru pietoni dureaza o vesnicie . Vanzatoarele sunt mai amabile in magazine pentru ca stiu ca asa se fac banii,oamenii stau linistiti in statii si urca toti pe usa din fata a autobuzului si coboara pe celelalte doua usi, au rabdare la cozi chiar daca vanzatoare se pune pe zis bancuri cu un fost prieten. Si aici sunt oameni cu probleme si aici mai vad cersetori pe strada si adesea mi se intampla sa vad rahat de caine pe strada,nu exista locul si oamenii perfecti;
Abia aici am ajuns sa inteleg cuvintelelui Noica "Numai in cuvintele limbii tale se intampla sa iti amintesti lucruri pe care nu le-ai invatat niciodata" vazand cat de greu e sa te aduni si sa gasesti formularile necesare in orice situatie.
Nu inteleg dece nu se poate discuta civilizat poate e fortat spus dar sa zicem intr-o maniera mai eleganta despre asta, despre cum ne schimba sau despre ce aduce nou experienta vietii in strainatate. Nu sunt deacord cu ideea ca in afara tarii e lapte si miere dar este ceva ce trebuie sa acceptam: e o alta civilizatie care cel putin in vestul Europei e mai avansata decat a noastra din toate punctele devedere.Poate am avea de invatat daca am accepta asta,daca am trece peste mandria de a fi roman,pe care sincer nu am inteles-o niciodata. Nu vreau sa spun ca e meritul celor de aici ca este asa, ei s-au nascut intr-un sistem care functineaza chiar bine adesea, il respecta chiar daca nu il inteleg,nu face toata lumea politica ca in Romania si nu fac atat de mult pe desteptii ca in Romania.
Nu trebuie sa ne suparam atunci cand se spune ca in Romania sunt preturile exagerate, ca sunt promovate nonvalorile, ca te simti adeasea incapabil ca intelectual care isi vedede job_ul lui dar nu intelege de ce nu are bani sa isi plateasca toata facturile. E foarte adevarat ca unii au inteles asta in Romania si ca altii au inteles asta abia cand au plecat de acolo,si sincer nu vad de ce se cred unii mai buni decat altii. Ma deranjeaza sa vad mistocareala dintre cei care posteaza desi ma amuza umorul unora, tipic romanesc.
Cred ca avem cu ce sa ne mandrim si in Romania dar ca nu trebuie sa sarim o suta de metri in sus cand se spune ca multe lucruri nu merg si sincer nu stiu daca vor merge vreodata bine in tara.
Imi cer scuze ca m-am lungit, citind acest topic mi-am dat seama ca pana la urma nu e vorba despre cum sau cat ne-am schimbat ci despre cum suntem, oriunde ne-am afla:tolerant sau intolerant; stim sa verbalizam ce avem de spus sau limitarea noastra ne face sa tragem un misto ca de,ala pica bine oriunde .
Sarbatori fericite tuturor si o calda imbratisare romanilor din Romania si de pretutindeni
Silvi si strumf mic Alain 19.01.2006
MissParker spune:
quote:
Originally posted by Guestus
lorelaim...uite aici deal de deal....daca spui la fiecare lucru rau 1 lucru bun yo promit sa nu mai comentez. ...poti sa faci asta?
Ptiu, Doamne feri si pazeste, sa nu mai ai tu ce sa comentezi???
Felicia 10+
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia
mihaela_s spune:
quote:
Originally posted by lorelaim
p.s. Mihaela - sa stii ca nu ma gandeam absolut nici o secunda la tine cand scriam mesajul cu "insinuarea"... dar fara sa vreau remarc ca esti "pe urmele mele ca un copoi"... btw; ma citesti si la "Sezatoare", nu?... un sfat: "get yourself a life! a real one!"... nu potzi trai numai prin forum...
Lorelai
Gabisor , Iarna pe ulitza..., Albume foto pe Webshots
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
Consider ca acest raspuns incalca regulamentul forumului si cer moderatorilor sa ia atitudine.
Extras din Regulament:
04. Incercati sa combateti idei, nu persoane
Incercati sa combateti idei, nu persoane. In momentul in care un mesaj degaja un atac la persoana - mesajul va fi sters de catre moderatori iar, in functie de gravitatea atacului, utilizatorul va fi sanctionat.
Multumesc!
Lorelai, nu am avut niciodata nimic cu tine, ci cu comparatiile tale privind viata in Suedia versus Canada, in spetza Montreal, expunand numai lucruri negative in ceea ce priveste viata ta in Suedia. Nu te-am jignit niciodata cu nimic si nu mi-am spus decat parerea sincera privind viata mea in aceasta tara si experientele mele aici, care se contraziceau cu experientele tale. Dar de aici pana la emite jigniri in ceea ce ma priveste, vad ca la tine a fost doar un pas...
Te legi de viata mea personala fara sa ma cunosti, nu ai acest drept! Cand faci asemenea afirmatii ar trebui sa fii informata, nu crezi? Te lauzi cat de toleranta esti...unde e toleranta ta, ca eu n-o gasesc din pacate...
Suntem pe un forum public, iar daca tu cosideri ca aici intra lume ca sa spuna "minciuni frumoase", cred ca ii jignesti pe multi. Nu stiu ce interes ar avea cineva sa faca asta...cu ce il incalzeste pe cutare sa spuna lucruri neadevarate? N-am spus niciodata ca minti, ca nu cred ceea ce spui, ci doar ca uneori exagerezi si generalizezi.
In fine, eu iti doresc sa ai un Craciun Fericit si numai fericire, indiferent unde te afli in lumea asta larga. Imi promit ca e ultima interventie in ceea ce te priveste, cel putin aici in public. Am zis tot ce aveam de zis, nu avem nici un punct convergent in idei, nu vad de ce mi-as irosi timpul atat de pretios incercand sa bat apa in piua...
Mihaela si familia mea
Hobby
meandmybaby spune:
silvi, un raspuns de nota 10.
Sunt de acord cu cele spuse de tine. As vrea sa adaug ca am observat ceva, si anume faptul ca strainatatea ii schimba pe romani in 2 feluri diferite.
Pe unii ii face mai buni, mai sinceri.
Pe altii mai avari si mai acrii.
Si precizez ca nu cei care se confrunta cu situatii dificile devin mai ahtiati dupa bani, ci din contra am intalnit romani cu bani care erau in stare sa faca orice pentru o suta.
narcisa.s spune:
Silvi subscriu. Nu sunt plecata de foarte mult timp din tara si intentionez sa ma intorc la un moment dat...Am invatat ca poti manca peshte cu salata de fructe si orez cu fasole, sa am mai multa rabdare cu mine si cu cei din jur, ca nimic nu e atat de grav incat sa nu poti canta samba...Am invatat sa apreciez inteligenta romanilor, sistemul educational romanesc si mancarea romaneasca
Tot ce veti cere cu credinta, prin rugaciune, veti primi - Matei 21:22
calatorie spune:
salutare
Pai nu stiu daca m-am schimbat asta poate sa o spuna cineva din exterior ,ca eu nu ma vad .
DAR STIU CA MI SE FACE DOR DE TARA MEA SI DE AMINTIRILE MELE CARE NIMENI SI NIMIC NU LE POATE INLOCUI. Ce sa faci asa este viata si trebuie sa o luam asa cum este.
Exista urcusuri si coborisuri iar din ele culegeme cite ceva bun sau rau.
pupici
gella spune:
hopa si cu mine...
Ce tre sa fac sa raspund strict la subiect sau sa ma contrazic cu unii si cu altii ca sincer dupa 45 pag nu prea am inteles.in primul rand fdiecare are dreptul la opini luisi asta si-o formeaza in functie de tara unde traieste de experientele pe care le-a trait de sistemul de valori etc.pe mine m.a schimbat strainatatea recunosc cinstit.Dar nu stiu daca in bn sau in rau depinde cum ma percepe fiecare.NU STIU DACA M-A SCHIMBAT STRAINATATEA SAU PUR SI SIMPLU EVENIMENTELE DIN VIATA MEA ;TRECEREA ANILOR:mENTIONEZ CA ODATA CU VENIREA IN STRAINATATE M-AM CASATORIT AM FACUT DOI COPII LA DIFERENTA DE 2" ANI SI DINTR-O TANARA SINGURA LIBEREA CU CARIERA DIN ROMANIA M-AM TRANSFORMAT INTR-O FEMEIE CASATORITA MAMA DE DOI COPII MICI PE CARE I-AM CRESCUT NUMAI EU CU SOTUL;SI BINEINTELES CASNICA!!!!deci schimbari majore intr-o tara straina frustrari ,stress si dor de casa de servici de distractii de nopti cu mult somn.deci nici eu nu stiu care dintre factoti m-au schimbat mai mult.Cert e ca sunt multumita am tot ce-mi trebuie am o fam frumoasa si linistita imi place germania cu bune si rele iubesc mania asa cum e ea si tanjesc dupa parinti si dupa prietenii adevarati de acolo.traiesc in germania de 5 ani dar nu am renuntat nici odata la gandul ca ,candva peste un an sau zece ma voi intoarce ocolo unde m-am nascut .NU MIE RUSINE CA SUNT ROMAN !!!!!NU-MI PLACE CE SE INTAMPLA ACUM IN ROMANIA DAR NU-MI PERMIT SA-MI BARFESC TARA SAUPE ROMANASII MEI!VA PUP:
.