Cum v-a schimbat viata in strainatate?
Citind unele discutii de aici, de genul România vs restul lumii imi dau seama ca tind sa dau dreptate "strainilor". Si dintre acestia, cel mai bine le inteleg pe fetele din Franta, apoi pe cei din Europa si apoi pe ceilalti, din locatii mai indepartate. Chiar daca imi spun ca sint tot eu, nascuta si crescuta in România pina la 25 ani, urmatorii 9 ani in Franta si-au pus amprenta asupra personalitatii mele. Cum?
- Mi-am dat seama ca poti fi un om cultivat si interesant si fara studii superioare. Contrariul il constatasem deja.
- Am descoperit ca nu e nici o rusine sa nu iei un examen sau sa repeti o clasa. Dar inca nu am reusit sa am o atitudine degajata...deja ma stresez ca s-ar putea ca unul din copii sa fie vreodata repetent
- Am devenit indiferenta daca ma duc la serviciu in pantaloni si pun o fusta doar la ocazii festive. Aici cred ca e mai putin influenta Occidentului cit kilele pe care n-am reusit sa le dau jos dupa nasteri.
- Am devenit foarte open-minded in privinta casatoriilor si a copiilor nascuti in afara acesteia. Si ce daca se nasc copiii atunci cind parintii sint in concubinaj?! Si ce daca un barbat si o femeie (sau variatiuni pe acelasi sex) traiesc impreuna fara verigheta?
- Am cunoscut barbati care n-au avut nici o retinere in a se casatori cu o femeie divortata si care avea deja 1-2 copii. (Paranteza: una din marile spaime ale bunicilor mei era ca nu cumva vreunul din cei 2 baieti sa "ia" o divortata. Cred ca ar fi fost un dublu infarct daca mai exista si un copil. Si de aceea, sint asa de incintata cind vad cupluri in jurul meu, in care tatii vitregi sint atenti si iubitori! Am un coleg, un tip formidabil, acum 2 luni s-a mutat cu prietena lui si fiica ei de 8 ani, pe care o cunostea si a crescut-o de cind avea 4 ani. Era pur si simplu radios ca putea sa participe la sedinte cu parintii, ne povesteste cum fac lectii impreuna, ca "fata lui" are nevoie de logoped si ne spune ca incepe sa intre in panica la gindul ca peste citiva ani fata se va uita dupa baieti.)
- Regulile de circulatie nu se discuta. Se respecta.
- M-am obisnuit sa nu ma mai intereseze politica; toti sint la fel.
- Citesc etichetele produselor, in special cele alimentare.
- Triez gunoiul.
- Spun "bonjour" vinzatoarelor si soferilor de autobuz.
Or mai fi si altele, dar la ora asta inspiratia intra in faza descendenta.
Raspunsuri
ruxij spune:
Eu nu stiu cat m-a schimbat viata in strainatate in sine si cat experienta si varsta. Probabil as fi gandit oarecum diferit in contextul experientelor pe care le-as fi avut in Romania, dar nu pot sa spun clar ca "m-am schimbat intr-o privinta sau alta" fix datorita vietii din strainatate.
lorelaim spune:
Viatza de "dincolo" itzi poate da o alta deschidere... Experientza mea: am emigrat in Canada la 31 de ani singura si prin puteri proprii mi-am creat o noua viatza cu orizonturi mult mai largi... E "altfel" decat in Ro... (de fapt e "altfel" si decat in UE...) Oamenii sunt f open-minded si mai ales nimeni nu-si baga nasu' in viatza nimanui... (mind your own business). Nu mai scriu ca mi se face dor de CASA adica de Montreal/Canada... si pana in vara in mod cert nu ajung inapoi (mi-e dor de rosul superb al frunzelor toamna, de "l'ete-indienne", sa aud fr si engl, sa harnesc veveritzele, etc)
Lorelai
Albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
mariamunteanu spune:
Am invatat ca aparentele conteaza prea putin, cu mult mai putin decat in Romania. Nu mai fac nimic de ochii lumii, sunt eu insami si asa vreau sa-mi invat copiii sa fie.
Am invatat sa zambesc sincer cand salut, sa nu ma enervez cand trebuie sa astept sa-mi vina randul undeva.
Nu ma mai consum pe la cozi la plata luminii, telefonului etc - totul se plateste prin virament bancar.
Nu ma mai uit apoape deloc la televizor, gasesc inutil sa-mi petrec timp in fata televizorului - in schimb citesc cu mult mai mult decat in tara, merg mai des la evenimente culturale.
Am mai mult timp aici cu familie si 2 copii decat aveam in tara singura si cu un serviciu bun.
Circul aproape exclusiv cu mijloacele de transport in comun, fac mai multa miscare (inclusiv mersul pe jos).
Si ar mai fi de spus.
Maria
DARAEL spune:
Nu trebuie sa pleci in lume ca sa vezi “strainatatea”....
Eu m-am schimbat in timp (nevoit de soarta / destin / karma / alegeri personale sau oricum vreti sa ii spuneti ) asa de mult incat ma simt “strain” chiar daca nu am emigrat. Da, ma simt strain in propria tara. Pana acum nu m-am gandit la asa ceva, dar subiectul m-a facut sa ma “uit” un pic si la mine
In mod normal, ar trebui sa imi dea de gandit acest lucru.
Dar, ce este inspaimantator, este ca am ajuns sa spun ca nu imi pasa...... de tara, popor, vecin sau orice alt "nobil ideal".
Acestea fiind spuse, acum Traiesc asa cum Vreau sa Traiesc si permit Altora sa Traiasca asa cum Vor Ei.
Multe ar mai fi de spus, dar stiu ca pe nimeni nu intereseaza cu adevarat cum traiesc Eu. Si nici pe mine nu ma intereseaza ca altii sa comenteze Viata mea .
Pace tuturor !
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">27 grame de Sanatate pura
manon spune:
m-a invatat ce inseamna adevarata politete, rece, dezinteresata, fata de oricine si in orice situatie. m-a invatat cum e sa respecti regulile de circulatie fara sa te uiti daca e vreun politist prin preajma. m-a invatat ca am drepturi in toate institutiile (in care in romania nu intri decat cu caciula in mana si plicul in buzunar). ma invatat cu un transport in comun la care nici nu indraznesc sa visez in romania. m-a invatat cu adevarate reduceri de preturi...
si totusi nu pot trai, inca, departe de romania...dar, cand ma apuca lehamitea rau de tot mai dau o fuga pe "dincolo".
Marina spune:
Eu protestez public impotriva acestui gen de subiecte pe care le-as numi mai degraba restul lumii vs Romania.
Am priceput ca suntem necivilizati, inculti, violenti, prosti rasisti si nu toleram homosexualii dar chiar asa trei subiecte pe zi in care sa ni se repete asta e putin cam mult.
Parere personala bineinteles
DARAEL spune:
Marina – fara sa fiu mare “clarvazator” simt ca protestul tau se va pierde intre miile de proteste care se fac in fiecare zi.... poate ini scapa ceva, dar din cate stiu eu, nici un protest din ultimii o mie de ani nu a avut efect si nu a schimbat nimic .
Provocare indecenta: ce zici, protestezi cu mine la o cana de vin fiert ? Daca nu obtinem altceva, macar o sa ni se incalzeasca burtica si o sa ne fiarba sangele in vine
Pace tuturor !
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">27 grame de Sanatate pura
mariamunteanu spune:
Dar de ce crezi asta, Marina? Nu cred ca acesta e scopul acestiu subiect, sa denigreze Romania. Este vorba despre fiecare dintre noi luati in parte si, cum pe forum sunt activi romani din toate colturile lumii, e firesc sa-si impartaseasca gandurile.
Maria
Lali spune:
quote:
Initial creeata de Marox
Citind unele discutii de aici, de genul România vs restul lumii imi dau seama ca tind sa dau dreptate "strainilor". Si dintre acestia, cel mai bine le inteleg pe fetele din Franta, apoi pe cei din Europa si apoi pe ceilalti, din locatii mai indepartate. Chiar daca imi spun ca sint tot eu, nascuta si crescuta in România pina la 25 ani, urmatorii 9 ani in Franta si-au pus amprenta asupra personalitatii mele. Cum?
- Mi-am dat seama ca poti fi un om cultivat si interesant si fara studii superioare. Contrariul il constatasem deja.
- Am descoperit ca nu e nici o rusine sa nu iei un examen sau sa repeti o clasa. Dar inca nu am reusit sa am o atitudine degajata...deja ma stresez ca s-ar putea ca unul din copii sa fie vreodata repetent
- Am devenit indiferenta daca ma duc la serviciu in pantaloni si pun o fusta doar la ocazii festive. Aici cred ca e mai putin influenta Occidentului cit kilele pe care n-am reusit sa le dau jos dupa nasteri.
- Am devenit foarte open-minded in privinta casatoriilor si a copiilor nascuti in afara acesteia. Si ce daca se nasc copiii atunci cind parintii sint in concubinaj?! Si ce daca un barbat si o femeie (sau variatiuni pe acelasi sex) traiesc impreuna fara verigheta?
- Am cunoscut barbati care n-au avut nici o retinere in a se casatori cu o femeie divortata si care avea deja 1-2 copii. (Paranteza: una din marile spaime ale bunicilor mei era ca nu cumva vreunul din cei 2 baieti sa "ia" o divortata. Cred ca ar fi fost un dublu infarct daca mai exista si un copil. Si de aceea, sint asa de incintata cind vad cupluri in jurul meu, in care tatii vitregi sint atenti si iubitori! Am un coleg, un tip formidabil, acum 2 luni s-a mutat cu prietena lui si fiica ei de 8 ani, pe care o cunostea si a crescut-o de cind avea 4 ani. Era pur si simplu radios ca putea sa participe la sedinte cu parintii, ne povesteste cum fac lectii impreuna, ca "fata lui" are nevoie de logoped si ne spune ca incepe sa intre in panica la gindul ca peste citiva ani fata se va uita dupa baieti.)
- Regulile de circulatie nu se discuta. Se respecta.
- M-am obisnuit sa nu ma mai intereseze politica; toti sint la fel.
- Citesc etichetele produselor, in special cele alimentare.
- Triez gunoiul.
- Spun "bonjour" vinzatoarelor si soferilor de autobuz.
Or mai fi si altele, dar la ora asta inspiratia intra in faza descendenta.
Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05)
Cu riscul de a fi off topic, eu m-am nascut si traiesc in Romania iar cele de mai sus, in afara de sortatul gunoiului care e inutil inca la noi, le fac pe toate. Am locuit in trei orase pana acum, in Romania si e adevarat ca procentul celor care le fac difera. Adica, de exemplu, dupa experienta mea, in orasele mici "pacatul" de a te casatori cu cineva divortat exista, iar in orasele mari (a se citi Bucuresti) regulile de circulatie nu se prea respecta nici macar daca e vreun politist in apropiere. Dar nu trebuie sa pleci in strainatate ca sa fii cinstit, politicos, interesat pe ce dai banii sau dezinhibat... zau !
Lali si Dragos (27 decembrie 2004)
"Daca ii judeci pe oameni, nu mai ai timp sa ii iubesti " Maica Tereza
analessya13 spune:
Marina, chiar nu inteleg ce te deranjeaza la acest subiect care n-are nici o legatura cu ceea ce spui tu. Pana la urma acest subiect este adresat mai mult celor care traiesc in afara granitelor tarii si daca nu iti convine sau te irita nu ai decat sa stai deoparte, nu citi, nu accesa ceea ce se va scrie aici sau in alte subiecte care tie ti se par "prea mult".
Asta ca sa fiu off topic.
Voi reveni.