Taxe din indemnizatiile de maternitate

Taxe din indemnizatiile de maternitate | Autor: danat

Link direct la acest mesaj

Am si eu o nelamurire, si l-as ruga sa imi raspunda pe Marius sau oricine m-ar putea ajuta cu un raspuns competent: ce taxe se opresc din indemnizatiile brute din perioadele de pre-, postnatal si concediul de ingrijire a copilului? Adica taxele de genul CAS, somaj, sanatate???? As vrea si eu sa-mi fac un calcul cam la cat mi-ar reveni indemnizatia, dar nu stiu ce se opreste?
Help me pliiizzzz! Si multam anticipat!

danat

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iuliana_2002 spune:

Buna!
Ti se opreste ca la orice venit: sanatate- 7%, somaj...,CAS 11,68%, nu stiu procentele dar nimeni nu-ti va da calculul la casa de pensii, il au doar pe statele de plata ale lor dupa care te vei regasi lunar.
Raspunsul meu nu prea e competent, poti insa intreba la ei cu cateva zile inainte de efectuarea platilor.

Iuliana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Mda am inteles. Raspunsul este urmatorul:
1. Din indemnizatia bruta de materniate pre sau postnatal toate fiind unul si acelasi lucru se retin:
- 1% fond somaj
- impozit pe venit

2. Din indemnizatia bruta aferenta concediului pentru ingrijirea copilului minor pana la varsta de 2 ani se retin:
- 1% somaj
- 6.5% asigurari de sanatate
- impozit pe venit

Observatie:
- valoarea impozitului pe venit se calcueaza conform legii prin aplicarea grilei de impozitare progresiva in functie de nivelul venitului impozabil.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Draga Marius, multumesc mult, cam asa auzisem si eu ca s-ar orpi ceva mai putine taxe decat in cazul unui salariat aflat la locul de munca.
Ca sa concluzionez modalitatea de calcul a acestor indemnizatii (si te rog mult Marius sa-mi spui daca am facut-o corect!):
-Pt Pre si post natal (cele 126 de zile) se calculeaza media veniturilor brute din 6 luni anterioare intrarii in prenatal, din ele se extrage 85%, iar din ce rezulta se scade 1% somaj si impozitul aferent
- Pt concediul de ingrijire a copilului pina la 2 ani, se calculeaza media veniturilor brute din 10 luni anterioare intrarii in cic, se face 85% si din aceasta suma se extrag 1% somaj, 6,5% sanatate si impozitul aferent.

Te rog mult Marius sa-mi zici daca am inteles bine, poate ca subiectul le va fi de folos si altor fete.

Multumesc!

P.S. A! Si inca o nelamurire: am doua colege care pe timpul concediului de 2 ani, nu au primit luna de luna aceeasi indemnizatie, mereu era diferita, ba mai mica, ba mai mare, si intotdeauna cind se adresau madamei de la personal era fooooarte dificil sa atadicseasca sa le dea o explicatie. Si nu vreau sa ajung si eu intr-o situatie asemanatoare.

danat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

As reformula calculul la concediul de crestere copil:
CIC : se calculeaza media veniturilor brute din 6/10 luni (in functie de data cand ai devenit asigurat)anterioare intrarii in cic nasterii copilului, se face 85% si din aceasta suma se extrag 1% somaj, 6,5% sanatate si impozitul aferent

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ierima spune:

Cel mai bine ar fi sa citesti sticky-ul cu "Raspunsuri referitoare la indemnizatii", vei gasi acolo exact toate calculele.

Livia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ierima spune:

Diferenta lunara in cazul prietenei tale vine de la faptul ca in fiecare luna, acea medie calculata(x) se inmulteste cu numarul de zile lucratoare pe luna respectiva.

Livia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by ierima

Diferenta lunara in cazul prietenei tale vine de la faptul ca in fiecare luna, acea medie calculata(x) se inmulteste cu numarul de zile lucratoare pe luna respectiva.
Livia

Foarte adevarat.

Mergi la inceput