Raspunsuri - Pagina 14
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
DE CE?
De ce din noianul de intrebari puse initial (si foarte pertinente de altfel) ati ales sa le dezbateti cu precadere pe cele referitoare la medici?
De ce cautati si atributi acestor intrebari simple si la obiect fel si fel de conotatii care mai de care mai abracadabrante?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
quote:
Originally posted by Donia
Intreb foarte serios si cu tot respectul: ai facut cursuri de comunicare in facultatea de medicina? Cum sa transmiti un mesaj in asa fel incat sa fie receptionat? Cum sa transmiti ca iti pasa? Cum sa incurajezi pacientul sa isi spuna povestea? Despre ascultarea activa?
Cursuri de psihologie? Despre empatie ati invatat? Reactii in fata bolii?
Dar de etica medicala? Despre atitudinea patronizatoare, despre dreptul pacientului de a decide? Despre autonomie?
In Romania sa se studieze asa ceva? Glumesti, nu?
![](images/user_woman.png)
ellej spune:
quote:
Originally posted by Ramona J
E o problema cu recomandarile de diversificare din Romania. Am fost si eu cu bebe acolo si am avut o dr. pediatru care altfel se descurca de minune, i-a "ghicit" pe copii fara probleme.
Dar la recomandarile cu diversificarea nu ne-am mai inteles deloc. Pe forum am citit altele asemanatoare, deci e un trend acolo. Cum sa incep cu supa din nu stiu cite legume? Sucuri? Nu exista logica in cele mai multe scheme de diversificare. Si am citit unele si mai si, gen suc de portocale la trei luni! Pe stomacul gol. Cred ca da bine la colici...
The best thing you can do for your children is to love your wife.
Chiar, ar trebui sa respectam indicatiile astea cu diversificarea de la doua luni doar pentru ca ni le spune un medic?
Vara-mea a fost la G. Alexandrescu cu cel mic (2 ani) pt ca ii era rau. Ce i-a spus de acolo medicii? Citez "Dati-i doamna sprite ca face bine la stomac". Ceea ce a si facut (de, a ascultat femeia ca doar nu era medic, nu?) de si-a varsat bietul copil si sufletul. Pe urma s-a dus la o clinica privata si l-au tratat, ca avea enterocolita.
Ca sa raspun si eu, de aia nu exista incredere 100% in medici, pt ca exista si incompetenti. Eu am incredere in pediatra baiatului meu si am avut incredere de fiecare data cand am fost la spital pt diferitele afectiuni, asta nu inseamna ca daca, de exemplu, as mai avea un copil si pediatrul mi-ar spune "dati-i sprite si diversificati de la 2 luni" as mai trece a doua oara pe la el.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ramonika/Ramonika.jpg)
Ramonika spune:
"daca ar fi toti invatati, cine ne-ar mai trage ciubotele?"
Ramonika
![](amoras.gif)
![](cat.gif)
![](cat.gif)
![](cat.gif)
![](cat.gif)
sirimie spune:
quote:
Originally posted by Tisinaquote:
Originally posted by sirimie
Ramona, discutia este despre cit de rau e cind sfaturile proaste "bine intentionate" (toate sint bine intentionate) sint mai ascultate decit sfaturile de bun simt care vin de la oameni care stiu, si mai ales de la OMS.
De exemplu. Pentru unii e mai usor sa ii dai sirop in pepene galben decit sa mergi la doctor. Sau sa incepi diversificarea la 2 luni in loc sa alaptezi pina la 6 luni si sa incepi dupa aia, pentru ca asa ti-a zis tie cineva de pe forum.
Nu iti impune nimeni sa faci intr-un anume fel. Dar poti fi dezamagit ca tu spui ceva si ai dreptate, dar nu te asculta pe tine ci pe altcineva care te contrazice cu o aiureala.
Aici e vorba despre dezamagirea asta, nu despre dreptate. Cel putin eu asa am inteles.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
Da-mi voie sa nu fiu intru totul de acord.
Cu primul copil, PEDIATRA lui mi-a recomandat sa incep diversificarea la doua luni jumate, chit ca eu aveam lapte de puteam da si la vecini, iar cel mic lua in greutate normal.
Tocmai acest forum m-a facut sa ma mai gandesc, desi "recomandarea" ei suna mai mult a impunere, asa ca, nu intoteauna doctorii au dreptate.
Tisina
Foarte rau din parteea pediatrei tale. Trebuie sa o schimbi.
Dar asta nu inseamna ca TOTI pediatrii sint incompetenti si ca nu trebuie sa tii cont tu personal de recomandarile OMS, de exemplu, nu?
![](icon_smile.gif)
Despre Andrei
sirimie spune:
quote:
Originally posted by sinzi_ana
Cred ca greseala pe care multi o facem, chiar si medicii este ca nu realizam ca fiecare persoana in parte este diferita de ceea dinaintea ei...
Nu intotdeauna stiinta poate explica, poate da solutii, poate vindeca...
De multe ori se intampla "miracole" lucruri pe care nu ni le putem explica...
[...]
De asta exista alternative...pentru ca nici unul din noi nu este la fel cu celalalt (nici macar gemenii identici)...
Uite tocmai pentru ca sintem foarte diferiti Sheannamp gindeste altfel decit tine si a spus lucrurile care o revolta, in loc sa gaseasca solutii pentru fiecare in parte si sa nu se mai revolte
![](icon_smile_big.gif)
Cit despre metodele alternative la medicina, eu nu cred in ele. Dar asta e alta discutie.
![](icon_smile.gif)
Despre Andrei
sirimie spune:
quote:
Originally posted by Doniaquote:
discutia este despre cit de rau e cind sfaturile proaste "bine intentionate" (toate sint bine intentionate) sint mai ascultate decit sfaturile de bun simt care vin de la oameni care stiu, si mai ales de la OMS.
Pentru mine OMS reprezinta o autoritate. Dar nu e la fel pentru toata lumea, ba as indrazni sa cred ca pentru majoritatea oamenilor care nu au legatura directa cu domeniul medical.
In definitiv cine-i OMS-ul asta? ar putea sa intrebe multi oameni. L-ai vazut pe oms? Te-a tratat oms-ul? Are vreun tratament miraculos pentru cancer? De unde sa aiba vreo faima pentru oameni care nu citesc jurnale medicale?
In general pentru multi oameni conteaza mai mult cum li se spune ceva, decat ce li se spune. Dar asta nu inseamna ca sunt prosti. Ci ca sunt fiinte complexe si ca trebuie sa gasesti calea catre urechile lor. Daca iti pasa. Daca le acorzi respect neconditionat. Daca poti sa privesti ca pe un egal pe cineva care nu face parte din elita societatii.
Cu alte cuvinte OMS poate fi desfiintat pentru ca nu este o persoana in care sa ai sau nu incredere
![](icon_smile_big.gif)
Interesanta teorie despre cum ii convingi pe oameni sa actioneze corect numai daca esti carismatic. Uite pentru asta sint asa multi parlamentari idioti, pentru ca oamenii aleg cum arata si nu ce spune.
Adica daca vine unul savant si spune ca nu e bine ceva, si dupa aia vine unul ferches si spune ca el a facut toata viata contrariul, oamenii il asculta pe al doilea pentru ca le-a "ajuns la inima". Poate fi asa, dar te contrazic cind spui ca asta nu e prostie. Ba da, este.
![](icon_smile.gif)
Despre Andrei
Tisina spune:
sirimie, poti fi sigura ca am schimbat-o, mai ales pentru tonul pe care imi vorbea (de foarte sus, ea era foarte desteapta, eu cel mai prost om de pe pamant). Si doamne fereste sa o fi intrebat ceva, ca imi raspundea ca si cand eram cel putin retardata.
Insa nu am afirmat ca TOTI medicii ar fi asa! Doctorita pe care o avem acum (in Romania) este o persoana minunata, cu foarte mult bun simt, foarte pregatita in domeniu si in acelasi timp deschisa spre nou. Niciodata nu mi-a lasat impresia ca as deranja-o cu intrebarile, chiar daca de multe ori erau poate puerile (deh, mamica incepatoare care se speria de aproape orice), si imi explica de fiecare data pe larg, cu rabdare, fara sa imi bage pumnul in gura cu raspunsuri gen "asa trebuie, pentru ca asa spun eu, iar eu am pregatirea necesara, pentru ca asa zice OMS-ul".
sinzi_ana spune:
quote:
Interesanta teorie despre cum ii convingi pe oameni sa actioneze corect numai daca esti carismatic.
Este normal...atunci cand lucrezi cu publicul, daca vrei sa fii ascultat si respectat TREBUIE sa fii carismatic...
De la postarita, la profesor, la parlamentar, la medic!!!!!
Eu de exemplu daca ma postez in fata clasei mele si incep sa insir cuvinte fara nici o intonatie, fara gesturi, fara sa stau la nivelul lor, nu ma baga nimeni in seama!!!!
![](icon_smile_big.gif)
Daca ii cert si le spun ca nu au facut bine, ii inhib si fie nu mai vor sa faca acel lucru mult timp, fie nu mai vin la mine sa imi ceara ajutorul, fie isi pierd increderea in mine ca in loc sa le arat cum se face (de mai multe ori ca sa inteleaga) ii critic...
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David
![](detectiv.gif)
![](cool.gif)
![](cool.gif)
Donia spune:
quote:
Originally posted by sirimiequote:
Originally posted by Doniaquote:
discutia este despre cit de rau e cind sfaturile proaste "bine intentionate" (toate sint bine intentionate) sint mai ascultate decit sfaturile de bun simt care vin de la oameni care stiu, si mai ales de la OMS.
Pentru mine OMS reprezinta o autoritate. Dar nu e la fel pentru toata lumea, ba as indrazni sa cred ca pentru majoritatea oamenilor care nu au legatura directa cu domeniul medical.
In definitiv cine-i OMS-ul asta? ar putea sa intrebe multi oameni. L-ai vazut pe oms? Te-a tratat oms-ul? Are vreun tratament miraculos pentru cancer? De unde sa aiba vreo faima pentru oameni care nu citesc jurnale medicale?
In general pentru multi oameni conteaza mai mult cum li se spune ceva, decat ce li se spune. Dar asta nu inseamna ca sunt prosti. Ci ca sunt fiinte complexe si ca trebuie sa gasesti calea catre urechile lor. Daca iti pasa. Daca le acorzi respect neconditionat. Daca poti sa privesti ca pe un egal pe cineva care nu face parte din elita societatii.
Cu alte cuvinte OMS poate fi desfiintat pentru ca nu este o persoana in care sa ai sau nu incredere
Interesanta teorie despre cum ii convingi pe oameni sa actioneze corect numai daca esti carismatic. Uite pentru asta sint asa multi parlamentari idioti, pentru ca oamenii aleg cum arata si nu ce spune.
Adica daca vine unul savant si spune ca nu e bine ceva, si dupa aia vine unul ferches si spune ca el a facut toata viata contrariul, oamenii il asculta pe al doilea pentru ca le-a "ajuns la inima". Poate fi asa, dar te contrazic cind spui ca asta nu e prostie. Ba da, este.
Despre Andrei
Vorbim despre lucruri total diferite. Te intreb si pe tine la fel de serios: ai idee despe ce inseamna comunicarea cu pacientul? Pentru ca ca acolo ai afla ca e vorba de respect, onestitate si incredere. Carisma poti sa o ai sau nu, dar poti sa o si dobandesti exersand abilitati care pana la urma devin parte din felul tau de a fi. Insa in sanatate nu o folosesti pentru a atrage foloase personale, pentru ca de aia exista o etica medicala. O folosesti pentru ca pacientul sa te perceapa ca pe un aliat, ca pe o persoana de incredere, ca pe un sprijin. Ca sa stie ca ii vei raspunde cu onestitate la orice intrebare si ca il vei lasa sa decida in final, continuand sa il respecti pe el si sa respecti alegerea lui, oferindu-i in continuare suportul tau.
Iar psihologia exista pentru a ne invata despre psihicul uman, despre motivatii, actiuni, impulsuri, reactii, etc. Ca sa ne putem intelege mai bine unii pe altii. Dar daca nu vrei sa iei in seama stiinta atunci e mai usor sa vezi doar prosti in jur. Alegerea ta.
Insa alegand sa ii consideri prosti pe cei care cad sub influenta unui carismatic nu te deosebesti de cei care refuza stiinta si aleg samanii. Tu nu vrei (poti) sa intelegi motivele psihologice, ceilalti nu vor (pot) sa inteleaga explicatiile stiintifice. Si uite cum se taie orice sansa de comunicare, doar pentru ca nu avem deschiderea sa ne intelegem unii pe altii, in schimb lasam prejudecatile sa ne conduca.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.