Despre integrarea rromilor
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_woman.png)
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by denizel
Care este singura 'chestie' care poate schimba din temelii un om nestiutor de carte, uneori violent, nedoritor de integrare, multumit de situatia nu prea grozava in care se gaseste? :-) Credinta! :-)
Biserica, deci, este cheia! Biserica trebuie sa se implice foarte mult in viata acestor oameni.
Si da, eu am vazut tigani schimbati de credinta.
La biserica unde merg eu, sunt si cateva familii de tigani! Sunt in-can-ta-tori! :-) Pe cuvantul meu! :-)
Sunt cuviinciosi si buni si senini. Aduc la biserica cc caserole cu mancare pentru cei mai saraci decat ei.
Au niste copii scumpi-scumpi, fericiti si care nu ridica manutzele pentru a-si feri capul, daca faci vreo miscare mai brusca in preajma lor...
Bebelusii sunt tinuti in brate de tatici!, sunt hraniti cu biberonul tot de ei! si, daca incep sa planga, ies cu ei afara si le lasa pe sotii sa asculte predica.
Nu este asta o schimbare? Eu una, pana sa intalnesc tiganii astia, nu am vazut in viata mea barbat-tigan care sa-si hraneasca pruncul cu biberonul.
Au muncit o gramada de oameni din biserica pentru ca ei sa ajunga aici, da' a meritat fiecare minutel sacrificat din timpul lor liber :-)
Valeu, da' ce-am mai scris!
Interesant, tocmai asta ne-au spus si noua reprezentantii fundatiei care ii ajuta, e vorba de un elvetian, nu-mi vine in minte acum numele fundatiei, in tot cazul e vorba de ceva legat de biserica, tot asa prin credinta incearca sa-i schimbe , sa-i educe insa mie mi se pare ca se lupta cu morile de vant. Din cele 33 de familii, nu stiu daca 5% reusesc sa faca ceva progrese.
Spunea cineva ca nu e suficient sa le ofere statul locuinte daca nu le ofera si locuri de munca. Intrebarea e cati dintre ei vor sa munceasca, sa faca ceva.
La noi primaria chiar s-a implicat foarte mult, si le-a oferit posibilitatea sa lucreze cateva ore pe luna in folosul comunitatii, pentru un ajutor social. Ei insa refuza sa lucreze, prefera sa toarne la copii si sa traiasca din alocatii, sa cerseasca si sa fure. Din pacate asta e realitatea.
Criss si Alex
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
denizel spune:
Criss, cred ca esti de acord cu mine ca nu exista zone cu oameni mai buni si zone cu oameni mai rai. Bunatatea, rautatea, inteligenta si prostia sunt risipite uniform pe fata pamantului :-))
Singura diferenta intre zone sau comunitati ale lumii este data de educatie, in principal.
Cum iti explici ca intr-o tara cu oameni (relativ :D) normali, exista o comunitate, tiganii!, care, prin modul lor de viata (sau modul in care noi le percepem viata) scot tot ce-i mai rau din noi?
E posibil ca singurii vinovati din toata povestea asta sa fie doar ei? Iar noi sa fim mieii blanzi si curati?
Pai, hai sa ne gandim:
- nu prea se stie de unde au aparut. Clar este ca nu au dorit sa cucereasca Europa, nici sa primeasca ceva de la europeni. Isi aveau meseriile lor, regulile si legile lor, pe care nu au vrut niciodata sa ni le impuna!!!
- de-a lungul vremii, au tot fost scosi tapi ispasitori pentru orice.
Se credea ca sunt responsabili de epidemiile de holera, ciuma, de seceta si de orice alta pacoste.
- au fost arsi pe rug, au fost schingiuti
Unele capete incoronate ale Europei, aripa 'toleranta' au porunci sa fie ucisi doar barbatii tigani, iar femeilor si copiilor sa li se taie urechile.
- in Principatele Romane au avut statut de robi.
- in al doilea razboi mondial au fost exterminati peste 2 milioane de tigani
- in zilele noastre, oameni aparent civilizati si culti, ii doresc stransi si dusi undeva in desert .
Criss, daca cc comunitatea in care te-ai nascut ar avea o asemenea istorie trista si daca peste comunitatea in care te-ai nascut ar fi fost/ar fi o asemenea revarsare de ura, cam care ar fi sentimentele tale fatza de majoritari si cam cat de mult ai vrea sa te integrezi?
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by denizel
Criss, cred ca esti de acord cu mine ca nu exista zone cu oameni mai buni si zone cu oameni mai rai. Bunatatea, rautatea, inteligenta si prostia sunt risipite uniform pe fata pamantului :-))
Singura diferenta intre zone sau comunitati ale lumii este data de educatie, in principal.
Cum iti explici ca intr-o tara cu oameni (relativ :D) normali, exista o comunitate, tiganii!, care, prin modul lor de viata (sau modul in care noi le percepem viata) scot tot ce-i mai rau din noi?
E posibil ca singurii vinovati din toata povestea asta sa fie doar ei? Iar noi sa fim mieii blanzi si curati?
Pai, hai sa ne gandim:
- nu prea se stie de unde au aparut. Clar este ca nu au dorit sa cucereasca Europa, nici sa primeasca ceva de la europeni. Isi aveau meseriile lor, regulile si legile lor, pe care nu au vrut niciodata sa ni le impuna!!!
- de-a lungul vremii, au tot fost scosi tapi ispasitori pentru orice.
Se credea ca sunt responsabili de epidemiile de holera, ciuma, de seceta si de orice alta pacoste.
- au fost arsi pe rug, au fost schingiuti
Unele capete incoronate ale Europei, aripa 'toleranta' au porunci sa fie ucisi doar barbatii tigani, iar femeilor si copiilor sa li se taie urechile.
- in Principatele Romane au avut statut de robi.
- in al doilea razboi mondial au fost exterminati peste 2 milioane de tigani
- in zilele noastre, oameni aparent civilizati si culti, ii doresc stransi si dusi undeva in desert.
Criss, daca cc comunitatea in care te-ai nascut ar avea o asemenea istorie trista si daca peste comunitatea in care te-ai nascut ar fi fost/ar fi o asemenea revarsare de ura, cam care ar fi sentimentele tale fatza de majoritari si cam cat de mult ai vrea sa te integrezi?Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Imi pare rau, cred ca m-ai inteles gresit. Nu sunt nici rasista nici nationalista. Si n-am nimic cu rromii, spuneam doar ca marea lor majoritate nu sunt oameni la locul lor, care sa-si vada de treaba. Foarte putini dintre ei sunt dispusi sa se adapteze si sa se integreze in societate.
Criss si Alex
denizel spune:
Criss, dar eu nu intelesesem ca esti rasista. Nici vorba!
Da, ai dreptate, multi dintre ei nu au nici o dorinta de a intra cumva in randul lumii. Iar eu am aratat care ar putea fi unul dintre motive.
In afara de asta, daca ei traiesc intr-un anumit fel, fel care nu le dauneaza (aparent), cred ca trebuie sa le aratam ca se poate si altfel, ca exista si alte moduri de viata si sa le explicam si de ce ar fi mai bine pentru ei sa invete, sa..., sa..., sa...
Noi asteptam de la ei sa se schimbe, pentru ca asa ne-ar fi noua mai bine. Dar cum sa se schimbe daca unii dintre ei nu-si dau seama singuri de ce e bine sa se mai schimbe putin?
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
Trimiteti 1 tigan cu mustati sa caute de munca prin bucuresti..undeva la un tirg de joburi...si hai sa vedem cum e tratat.
Si apoi hai sa discutam cit de open e romanul...cit de tolerant...de ce fura tiganii...blabla
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by Guestus
Trimiteti 1 tigan cu mustati sa caute de munca prin bucuresti..undeva la un tirg de joburi...si hai sa vedem cum e tratat.
Si apoi hai sa discutam cit de open e romanul...cit de tolerant...de ce fura tiganii...blabla
Dar tu, daca ai avea o firma, l-ai angaja ?
sirimie spune:
Guestus, stii sa fi fost vreodata vreunul la vreun tirg de job-uri si nu-l fi angajat nimeni?
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
denizel spune:
quote:
Originally posted by sirimie
Guestus, stii sa fi fost vreodata vreunul la vreun tirg de job-uri si nu-l fi angajat nimeni?
Despre Andrei
Simona, chiar daca ne e greu sa recunostem, stim totusi ca exista niste realitati pe-aicea, nu?
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
quote:
Originally posted by sirimie
yo nu vorbesc de aia 3-5% ce au scoli si blabla...vorbesc de marea masa. aia cu fuste...cu palarii...trimite tu unul cu CV in mina sa se angajeze undeva in Bucuresti..la o circiuma, hotel.. pe 1 post la curatenie...sau chelner.
sirimie spune:
Ok in fuste si cu palarii nu au nici o sansa.
Dar daca schimba fustele si palariile cu ceva "ca majoritarii", poate au. REBU angajeaza, cel putin asa ziceau la un moment dat, si cistiga bine acolo - vreo 4 milioane erau acuma 3 ani.
Dar eu sincer cred ca tiganii nu vor nici macar sa incerce. Convinge tu pe aia care striga "fiare vechi" ca e mai bine sa se angajeze la REBU ca sa aiba venit sigur.
Despre Andrei