Despre integrarea rromilor

Raspunsuri - Pagina 28

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Am vazut acum vreo doi ani, ´´Schindlers list´´(lista lui Schindler).

M-am cutremurat.Cunosteam istoria celui de-al doilea razboi mondial,cunosteam teoretic cruzimea nazistilor,insa cand am vazut cu ochii mei transpunerea istoriei pe pelicula,am inteles adevaratul carnagiu care a fost atunci.

Eu sunt tare curioasa,ce cunoaste romanul in general,despre lagarele de concentrare,despre experimente,ucideri in masa,schingiuiri,etc.
Ce se cunoaste oare despre rasism,fascism?
Cum spunea Inaioana,trebuie sa cunoastem pentru a nu repeta,chiar si din greseala.

ladyJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

quote:
Originally posted by inaioana

quote:
Originally posted by cl
cautam solutii, IMPREUNA! Cautam sa schimbam ceva in bine.

Foarte tare! Ne adunam aici noi la un five o'clock tea, niste cucoane albe civilizate si de bonton si "cautam impreuna" solutii in privinta unei alte etnii.
Am lesinat de ras!

A..pardon..pe romi i-a intrebat careva ceva? (De curiozitate intreb)

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Era vorba de cu totul alte solutii, la cum putem interactiona noi cu ei, ce putem face ca sa fie bine pentru toata lumea! Asa ca razi de pomana! Oricum, crezi ce vrei.

De curiozitate, tu ai citit postarile mele? Cu cate pagini in urma am pus o intrebare: "pe rromi i-a intrebat cineva ce vor, daca vor sa fie integrati?" ???. Si am recunoscut ca eu una sunt complet depasita de situatie, dar eram dispusa la un dialog, vroiam sa invat de la altii, eram deschisa la sugestii. Mama ce m-am inselat!
Am intrebat, concret, ce ai facut tu, Inaioana? In afara de a-i caina aici, pe forum? Nu mi-ai raspuns!

Cat despre ceaiuri, nu m-ai nimerit, pentru ca nu le beau! Si ai inteles tu foarte bine ce am vrut sa spun cu asta! Cu ceva ai nimerit-o insa, am pierdut prea mult timp pe aici. Sa nu interpretezi aiurea, pur si simplu nu vad nimic constructiv din tot acest...asa cum bine i-ai zis "five o'clock tea". Pentru ca asta e aici, cu toate link-urile alea puse de tine.
O discutie si atat!
Spor in continuare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

denizel, trebuie sa admiti ca acel satuc uitat de lume are cea mai pura cultura roma, neatinsa de urbanizarea marelor urase

Bulibasa din Timisoara poate ar fi fost de acord ca copiii romi sa ne invete cine stie ce manele deocheata, ma rog, exgerez, ma refer la urbanizare, la felul cum se transforma orice cultura in medii diferite

Nu sunt impotriva lor, nu sunt nici cu ei, asa cum nu ma intereseaza nici cat de integrat e colegul meu ugandez sau colega mea indianca. Nu le vad culoarea pielii, nu ca a mea e cine stie ce alba, sinu le vad pentru ca nu ii diferentiaza nimic comportamental de ceilalti albi, negri, galbeni, mixt de aici.
Dar, daca pe cele ce sunt revoltate impotriva rromilor oarecum le inteleg, nu inteleg inversunarea celeilalte tabere. Nimeni de aici nu a spus: cu ei in lagar, cu ei in robie, e o prostie asta. Care-i motivul acestei atitudini?

Doamne'ajuta!

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by maru

Nimeni de aici nu a spus: cu ei in lagar, cu ei in robie, e o prostie asta. Care-i motivul acestei atitudini?

"Nimeni", mai putin ministrul de externe , o tipa care propunea chiar la acest subiectsterilizarea fotzata (mesajul ei a fost sters de catre Xenocid) si tot restul celor care aici spun ca infractionalitatea si lipsa de educatie sunt trasaturi etnice. De aici pana la lagar e un pas mic, insesizabil, dupa cum istoria ne arata. Nu e nevoie ca toti sa fie precum Hitler ca sa existe lagare, e nevoie doar de cativa lideri extremisti (avem, multumim!) si de o populatie careia nu ii pasa de ce se intampla cu o etnie despre care oricum are o parere proasta a priori ("lasa, ca bine le face, mai da-i incolo de nespalati!").

Cred ca prin ochelarii de Canada nu vezi prea clar situatia din Ro. No offence!

pozici

Mergi la inceput

quote:

quote:
Originally posted by maru

Nimeni de aici nu a spus: cu ei in lagar, cu ei in robie, e o prostie asta. Care-i motivul acestei atitudini?

"Nimeni", mai putin ministrul de externe , o tipa care propunea chiar la acest subiectsterilizarea fotzata (mesajul ei a fost sters de catre Xenocid) si tot restul celor care aici spun ca infractionalitatea si lipsa de educatie sunt trasaturi etnice. De aici pana la lagar e un pas mic, insesizabil, dupa cum istoria ne arata. Nu e nevoie ca toti sa fie precum Hitler ca sa existe lagare, e nevoie doar de cativa lideri extremisti (avem, multumim!) si de o populatie careia nu ii pasa de ce se intampla cu o etnie despre care oricum are o parere proasta a priori ("lasa, ca bine le face, mai da-i incolo de nespalati!").

Cred ca prin ochelarii de Canada nu vezi prea clar situatia din Ro. No offence!

pozici

o, multumesc Ioana, pentru faptul ca mi-ai atras atentia ca plecand dupa banane in Canada nu mai stiu ce e in tara.
Din pacate ai citit in diagonala tot ce am scris eu, de altii nu ma intereseaza, pentru ca altfel ai fi retinut ca am plecat acu mai putin de 2 ani( in ianuarie facem 2 ani), iar inainte 10 ani din cei 18 ani de invatamant i-am petrecut ca invatatoare, trainer, la una din scolile galatene care are destul de multi elevi rromi.
Dar ce stiu eu? Canada e o insula pustie, fara internet, fara legatura cu familia, rupti total de cotidianul indiferent carui meridian!
Ai dreptate, discutie de cucoane la ceaiul (al meu canadian) de ora 5!

Doamne'ajuta!

POZE

Mergi la inceput

Maru, te enervezi degeaba, nu am avut nici o intentie sa te jignesc si imi cer scuze daca am facut-o involuntar!Imi pare rau ca ai interpretat lucrurile in acest fel. Dar zau daca gasesc vreo explicatie asupra acestei intrebari in ceea ce priveste atitudinea mea "Care-i motivul acestei atitudini?" si a acestei afirmatii: "pe cele ce sunt revoltate impotriva rromilor oarecum le inteleg".
Apropo..vezi ca inafara de chestia cu Canada, am mai scris si despre cine compune pe acel "Nimeni" de care vorbeai. Ma asteptam sincer sa comentezi mai mult partea aia, fiind in mod evident mai importanta si on topic.

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Ioana, daca esti aparatoarea trup si suflet a celor batuti de soarta si maine-poimaine masacrati de noul Hitler, te intreb: s-a rezolvat problema copiilor de orice etnie bolnavi, orfani sau a celor maltratati din Romania ? S-a rezolvat problema copiilor cu dizabilitati din Romania ? sau a batranilor care abia isi duc zilele prin azile ? sau a bolnavilor care mor cu zile din cauza saraciei si a sistemului medical care nu le poate oferi nici o speranta ? Si nu ma refer doar la romani, si la toti acesti oameni cu adevarat suferinzi.

NU, nici una dintre aceste probleme nu si-a gasit rezolvarea, desi mai sunt si oameni care incearca sa ajute pe ici pe colo. Uite tot atatea cauze pt. care merita sa pledezi si sa te zbati, in loc sa ne tot arati cat de mult sufera tiganii pt ca au fost oropsiti de secole.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

si asta model , model tot de integrare...

http://www.youtube.com/watch?v=j3Bo-wGJ3vs

(cam prea la moda, dar intelegeti si voi...e greu sa gasesti ceva original in ultima vreme, aproape ca s-ar crede ca s-a spus tot, s-a vazut/auzit tot)

Ideea e asa: eu nu ca tolerez tiganii (cuvint cu sens admirativ, mie imi place mult cum suna "tigani", "tigan", "tiganca" oamenii care se ocupa cu fonetica inteleg -cred- ca e misto sa spui/rostesti/auzi cuvintul tigan ...:tz" e o "consoana" puternica, la fel si "g" insotite de vocala maxim deschisa "a" ), eu ii pretuiesc chiar ( din anumite puncte de vedere). Pe multi. In afara de Madalin Voicu, daca-i cazul spun si de ce.

Teorie proprie (simpla, de cartier, de om fara studii superioare ):
tiganii au un fel de viata ce lor le place, noua nu. Orice alta concluzie n-are ce lumina sa aduca.
Va rog, cine crede ca are dreptul, puterea, solutia, manigi-mentul sa produca schimbari, sa faca un pas in fata, sa-l vedem si noi si sa rosteasca forumula magica.

Tiganii nu inteleg de ce noi nu intelegem ca ei nu ne inteleg si noi nu-i intelegem.
Tiganii iubesc viata simpla (pe care noi o numim primitiva) si insista sa o pastreze contrar ditamai evolutiei ...
Sincer? Ii gasesc de-o incapatinare rara si cumva stupida dar nu stiu daca nu cumva, cumva au un point.
Tiganii cinta ca greierele (greierul) fix cind tie ti-e sa lucrezi dar cinta bine, pacat Madalin Voicu ca te-ai trezit sa vorbesti cind exact iti era mai bine sa taci.
Pacat de tatal tau, pacat de Vioara, pacat ...in general. Ce cuvinte dispretuitoare, Madalin Voicu, in numele grupului tau, ai spus. Mi-e rusine de rusinea ta.
Tu stii. Atit.

www.helpsonia.com

Mergi la inceput

quote:

Maru, te enervezi degeaba, nu am avut nici o intentie sa te jignesc si imi cer scuze daca am facut-o involuntar!Imi pare rau ca ai interpretat lucrurile in acest fel. Dar zau daca gasesc vreo explicatie asupra acestei intrebari in ceea ce priveste atitudinea mea "Care-i motivul acestei atitudini?" si a acestei afirmatii: "pe cele ce sunt revoltate impotriva rromilor oarecum le inteleg".
Apropo..vezi ca inafara de chestia cu Canada, am mai scris si despre cine compune pe acel "Nimeni" de care vorbeai. Ma asteptam sincer sa comentezi mai mult partea aia, fiind in mod evident mai importanta si on topic.

pozici

sincer, nu m-ai jignit, dar nu pot sa nu fiu iritata de atitudinea tot mai prezenta pe forum, voi din afara nu stiti nimic.
eu nu am fost nici rasista, nici extrema cand am intrebat cum s-a format atitudinea asta inversunata pro. Daca la denizel am inteles, ea a lucrat direct cu familii rrome si a avut succes, celelate nu ati postat nimic legat de experienta proprie, ci doar ati comparat pe cei ce au o atitudinea mai reticenta (ca a mea) sau inversunata impotriva, de extremism.
asta e esenta mesajului meu

cat despre faptul ca ii inteleg oarecum pe cei inversunati, traducerea ar fi: contactul lor direct cu rromi e unul superficial, cu toate ca acest cuvant nu exprima exact ce vreaus a zic, contact pe strada, in autobuz, copiii cersetori, articole in ziare, si ce stii tu din cotidianul romanesc si inteleg cum s-a format aceasta atitudine.

Canada m-a invatat sa nu ma mai holbez la cineva diferit de mine, sa nu am idei preconcepute de genul toti negri sunt prosti si murdari, toti indienii put a curry si sunt galagiosi, chinezii sunt multi, mananca numai orez si sunt cei mai prosti soferi posibil. Tu poti sa spui ca ai deschiderea asta?

Doamne'ajuta!

POZE

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by daniela_b

si asta model , model tot de integrare...

http://www.youtube.com/watch?v=j3Bo-wGJ3vs

(cam prea la moda, dar intelegeti si voi...e greu sa gasesti ceva original in ultima vreme, aproape ca s-ar crede ca s-a spus tot, s-a vazut/auzit tot)

Ideea e asa: eu nu ca tolerez tiganii (cuvint cu sens admirativ, mie imi place mult cum suna "tigani", "tigan", "tiganca" oamenii care se ocupa cu fonetica inteleg -cred- ca e misto sa spui/rostesti/auzi cuvintul tigan ...:tz" e o "consoana" puternica, la fel si "g" insotite de vocala maxim deschisa "a" ), eu ii pretuiesc chiar ( din anumite puncte de vedere). Pe multi. In afara de Madalin Voicu, daca-i cazul spun si de ce.

Teorie proprie (simpla, de cartier, de om fara studii superioare ):
tiganii au un fel de viata ce lor le place, noua nu. Orice alta concluzie n-are ce lumina sa aduca.
Va rog, cine crede ca are dreptul, puterea, solutia, manigi-mentul sa produca schimbari, sa faca un pas in fata, sa-l vedem si noi si sa rosteasca forumula magica.

Tiganii nu inteleg de ce noi nu intelegem ca ei nu ne inteleg si noi nu-i intelegem.
Tiganii iubesc viata simpla (pe care noi o numim primitiva) si insista sa o pastreze contrar ditamai evolutiei ...
Sincer? Ii gasesc de-o incapatinare rara si cumva stupida dar nu stiu daca nu cumva, cumva au un point.
Tiganii cinta ca greierele (greierul) fix cind tie ti-e sa lucrezi dar cinta bine, pacat Madalin Voicu ca te-ai trezit sa vorbesti cind exact iti era mai bine sa taci.
Pacat de tatal tau, pacat de Vioara, pacat ...in general. Ce cuvinte dispretuitoare, Madalin Voicu, in numele grupului tau, ai spus. Mi-e rusine de rusinea ta.
Tu stii. Atit.

www.helpsonia.com

Daniela

Madalin Voicu mai rau face etniei ca se declara/bate cu pumnul in piept ca ar fi tigan (desi e metis!). Bad, bad, bad!

Dar media nu e prea interesata de un Vasile Ionescu, de o Delia Grigore, de Vasile Burtea sau Nicolae Gheorghe ...s.a.m.d., toti intelectuali de cea mai inalta clasa si de etnie roma.

Apropo, inafara de Vasile Ionescu toti acestia impreuna cu o mana de alti romi studenti si intelectuali pichetau alataieri dimineata ambasada Italiei. Politie ca la balamuc, mai multa ca ei.

Ati auzit ceva in presa despre asta?

pozici

Mergi la inceput