Deserturile Nataliei si nu numai ale ei (18)
Raspunsuri - Pagina 19
alex06 spune:
Alina, multumesc pentru reteta!
Stii cumva, piscoturile de pe margine se insiropeaza? Si cum fac sa stea drepte pe margine?
Am mai incercat o data sa fac tort diplomat cu piscoturi si imi tot cadeau piscoturile de pe marginea cratitei, iar crema nu a fost la nivelul lor, ci mai jos.
As fi vrut sa decorez acest tort cu un bradut din nuca de cocos verde, cum a procedat Natalia, dar nu am gasit. Ce alte idei imi puteti da?
Alina, cand ai timp scrie-mi si mie reteta de foi de napolitana umplute cu crema caramel.
Astept si alte retete de tort diplomat!
adi69 spune:
quote:
Originally posted by Balbina
Alfajores – fursecuri argentiniene
1 si 1/3 pahar faina
2,5 pahare amidon
2 lingurite praf de copt
200 g unt la temperatura camerei
3/4 pahar zahar
1 fiola vanilie
3 galbenusuri
3-4 linguri de rom (eu am pus o fiola de esenta de rom)
Pentru asamblare:
1 cutie lapte condensat caramelizat (dulce de leche / arequipe)
fulgi de cocos sau nuci maruntite. Se poate folosi si ciocolata rasa
Untul inmuiat se bate bine cu zaharul (mixer/robot). Se adauga vanilia, galbenusurile pe rind si romul. Apoi se incorporeaza ingredientele uscate (primele tei din lista). Se framinta un aluat nelipicios, de consistenta plastilinei.
Se ia cite o bucata de aluat si se intinde cu sucitorul, cam de 5 mm grosime. Masa si/sau sucitorul se pot pudra cu putina faina, daca e necesar. Se taie cerculete cu o forma rotunda (diametru acceptat: intre 4.5 si 8 cm, eu am avut forma de 4.5 cm). Restul aluatului se tine acoperit cu un prosop. Cerculetele se dezlipesc atent de pe masa cu ajutorul unui cutit si se muta pe o tava tapetata cu hirtie de copt. Se coc in cuptorul preincalzit la 150 C timp de 25 de minute (ale mele s-au copt mai repede). Atentie, nu se rumenesc, ramin albe-galbui. Se scot pe un gratar sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, se lipesc cu lapte caramelizat cite doua fursecuri, se ung si pe margine si se tavalesc prin cocos/nuca/ciocolata rasa. Se pastreaza in cutie de tabla cu capac. Sint mai bune a doua zi.
POZA www.cook-talk.com/forum/index.php?act=recipes&CODE=03&id=2678" target="_blank">sursa
Alina, cred ca se poate folosi si o alta crema pentru imbinat, desi n-o sa mai fie vorba de fursecurile originale, dar tot bune o sa fie. Ies asa de fragede, se topesc in gura.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si VandaSa faci o femeie fericita e foarte usor... dar si foarte scump.Poze
Am doua intrebari legate de reteta de mai sus..
Musai amidon? Daca pun doar faina nu ies la fel de fragede oare?
LApte condensat caramelizat simplu? Nebatut cu unt? Eu fac si napolitane cu crema de lapte condensat si ma gandeam sa folosesc aceeasi crema si la fursecuri..o fi bine?(adica laptele batut cu unt si amestecat cu nuca macinata..)
As face de Craciun fursecurile astea ca ne-am cam saturat de retetele mai vechi.
Pe langa fursecuri as mai face o prajitura cu nuca si una fara dar nu m-am hotarat inca de care,ori cea la metru ,ori alba ca zapada,ori krem..brownie fac sigur insa fara crema,special ptr sot care vrea prajitura cu multa nuca si fara cremuri..
De revelion as face tort tiramisu sau cel cu trei feluri de cioc.
E belea,intreb in stanga si-n dreapta ce praji sa fac de vre-o saptamana,nimeni nu-mi sugereaza nik,sotul a spus sa fac "prajituri bune",sora "sa nu fac multe ca-i creste glicemia",mama zice ca toate-s bune nu conteaza iar fata vrea negresa !!Si eu invart caietul cu retete si nu ma pot hotari.
Balbina spune:
Adi, cum zicea autoarea retetei, poti sa pui faina in loc de amidon, dar atunci n-o sa mai fie alfajores, ci alta reteta. Cu amidon intr-adevar ies mai fragede. Laptele caramelizat il pui simplu, fara unt, e mai lipicios asa si lipeste bine de tot fursecurile. Am folosit exact o cutie pentru o portie de fursecuri. Nuca macinata poti folosi pentru a tavali marginea fursecurilor. Si eu le voi face de Craciun. O sa mai fac si turta dulce, probabil, ca i-am promis lui Vlad ca vom face impreuna. Si cam atit la capitolul fursecuri, ca sintem singuri, fac doar pentru noi.
Alina, interesanta prajitura, vreau sa o pun in lista, dar sa-mi zici ce denumire are.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
adi69 spune:
Am gasit amidon(ca doar nu era sa ma risc sa nu fie fragede..) acum ma apuc de treaba.Am pus si conserva de lapte la caramelizat,mai spune-mi o data cat timp il fierb,te rog.
Am doua feluri de lapte condensat,unul cu copilutul pe eticheta si altul altfel,cel cu copilul stiu sigur ca nu e caramelizat,insa,daca celalalt e deja caramelizat si eu il mai fierb ce se poate intampla?
Mersilici!
Balbina spune:
Adi, ti-am scris de dimineata prin pm, dar am vazut ca inca nu l-ai citit. Probabil nu ai timp de forum acum. Iti scriu si aici: eu fierb cutia de lapte cam 2-2.5 ore. Daca il fierbi pe cel caramelizat deja, s-ar putea sa se intareasca si mai tare sau chiar sa se arda. De obicei, laptele care se vinde caramelizat deja are eticheta de culoare maronie. Mult succes!
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
ella@ spune:
Waauu ..ce bine arata dulciurile voastre.
balbina lapte condensat normal se poate folosi?
cum sa-l fac caramelizat?ca aici nu se gaseste caramelizat gata.
cam ce cantitate de lapte condensat trebuie?
Alynutza spune:
Natalia era vorba de tort diplomat. Intrebase Alex de ea, voi nu erati prin preajma. Singura problema e ca eu nu am facut-o.
Alex nu stiu ce sa zic, eu la torturile cu piscoturi pe margine procedez asa: asamblez tortul intr-o cratita putin mai mare decat blatul, astfel incat piscoturile vin in exterior. Am asamblat si in cratitza in care am copt blatul, e drept ca e putin de munca cu pusul piscoturilor, dar cand sunt toate pe margine stau si se mai aranjeaza dupa turnarea cremei. Daca nu-i crema cat piscoturile, mai taie din ele si intorci tortul cu partea de piscot taiata in jos si ornezi acolo cu frisca sa nu se vada.
Uitasem: eu de obicei insiropez piscoturile imediat dupa ce pun crema, cand ele sunt fixate deja si e mai usor de lucrat cu ele. Oricum, pun putin sirop.
Uite si Crema caramel pentru foi de napolitana
250 gr. margarina (sau unt)
250 gr. nuca macinata nu foarte marunt
250 gr. zahar
3 oua
Se fierb in oala cu pereti dubli (sau la abur) pana se leaga crema. Intre timp se caramelizeaza 200 gr. zahar. Cand e legata crema si zaharul caramelizat, se ia crema de pe foc, se toarna caramelul amestecand repede (ai grija sa nu te arzi) si se pune esenta de rom. Se pune crema intre foile de napolitana in strat nu foarte gros, dupa care foile se dau la rece (camara) cu o greutate pe ele.
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
alex06 spune:
Alina, eu m-am gandit ca in loc de blat pentru tort sa folosesc piscoturi insiropate (e mai usor). De aceea te-am intrebat cum sa fixez piscoturile pe margine, astfel incat sa nu cada.Cred ca o sa le insiropez putin, apoi o sa pun un strat de crema si le fixez.
Sau pun pe margine rondele de fructe sau fisca si gata. Ma mai gandesc.
Multumesc pentru reteta! Deja am luat foi de napolitana si asteptam reteta.
Alynutza spune:
Pentru ca zilele astea o sa fiu prinsa peste cap la bucatarit/prajiturit am intrat de acum sa va urez
Sarbatori fericite alaturi de toti cei dragi voua!
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
Balbina spune:
quote:
Originally posted by ella@
Waauu ..ce bine arata dulciurile voastre.
balbina lapte condensat normal se poate folosi?
cum sa-l fac caramelizat?ca aici nu se gaseste caramelizat gata.
cam ce cantitate de lapte condensat trebuie?
Ella, laptele condensat normal e cam lichid si nu reuseste sa tina lipite fursecurile. Poti folosi gem, daca vrei, dar cum ziceam, vor fi un alt fel de fursecuri. Pentru a carameliza laptele condensat, se fierbe la foc mic cutia nedesfacuta intr-o oala, coplet acoperita de apa. Si sa fie cutie fara capac cu inel, ci care trebuie desfacuta cu deschizatorul de conserve. Daca se respecta aceste conditii, laptele se caramelizeaza dupa circa 2-2.5 ore de fiert. Daca nu, uitati aici ce se poate intimpla.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda