Focaccia
Nu odata am mancat la restaurantele italiene painita asta si mi-a placut tare mult.Rog cunoscatoarele sa-mi scrie reteta...
Multumiri!
Raspunsuri
capra cu trei iezi spune:
Focaccia cu rozmarin
Ingrediente si cantitati:
30 g drojdie proaspata;
1/2 lingurita zahar;
600 ml apa calduta;
4 linguri ulei de masline;
ulei de masline pentru uns;
680 g faina alba;
faina pentru presarat;
2 lingurite sare;
1 1/2 lingurite sare grunjoasa;
frunzele de la 3-4 fire de rozmarin.
Mod de preparare:
1. Intr-un vas mic, in care ai pus doua treimi din apa, amesteca drojdia cu zaharul si uleiul de masline. Amesteca timp de 30 de secunde, pana cand drojdia devine lichida.
2. Intr-un vas de dimensiuni mai mari, amesteca la un loc faina si sarea. Toarna amestecul de drojdie peste faina si sare, impreuna cu o parte din apa ramasa, daca este nevoie. Amesteca aceasta compozitie cu o lingura din lemn, pana cand se formeaza o coca moale. Daca aluatul este putin cam uscat, mai adauga apa.
3. Asaza coca pe o suprafata plana presarata cu faina si framanta aluatul timp de zece minute, pana cand devine moale si elastic.
4. Coca trebuie asezata intr-un vas mare, usor uns cu ulei de masline. Acopera vasul cu o panza umeda si lasa-l intr-un loc caldut pana cand aluatul isi dubleaza volumul - aceasta procedura va dura aproximativ 1 1/2 ore.
5. Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius.
6. Dupa ce aluatul a crescut, framanta-l din nou timp de cinci minute pe o suprafata de lucru curata si presarata cu faina, pentru mai multa fermitate.
7. Modeleaza din compozitia respectiva doua bucati de aluat, de forma rotunda. Asaza-le pe doua foi de copt, acoperindu-le cu o panza curata si umeda. Lasa coca la crescut pana cand isi dubleaza volumul initial - timp de aproximativ 10-15 minute.
8. Dupa ce coca a crescut suficient, foloseste-te de varfurile degetelor pentru a lasa mici "gropite" pe suprafata aluatului. Unge aluatul cu ulei de masline si presara sarea si frunzele de rozmarin.
9. Introdu aluatul la cuptor timp de 10 minute.
10. Redu temperatura cuptorului pana la 190 de grade Celsius si lasa la copt inca 25-30 de minute, pana cand painile sunt rumenite si bine coapte. In timpul coacerii, o data sau de doua ori poti stropi painea cu apa, folosind un pulverizator, astfel incat apa sa se evapore si sa fragezeasca painea.
11. Dupa ce s-a copt, scoate painea de la cuptor si las-o sa se raceasca treptat pe un fund de lemn. Este preferabil sa consumi focaccia chiar in ziua in care a fost coapta.
Portii obtinute: 2 paini.
Timp de preparare: 2 ore si 30 de minute prepararea, 40 de minute coacerea.
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
IUBESTE SI FA CE VREI!
antosit spune:
Am mancat si eu o data si mi-a placut ffff mult,parca era cu cascaval!Reteta nu o stiam dar acum cred ca am sa fac si eu acasa!
Anto
"Cea mai mare iluzie este ca oamenii au limite!"