Spiridusi de ianuarie-februarie 2006 (237)
Raspunsuri - Pagina 6
loren@ spune:
Ioana noi la a 2-a noapte de nedormit toti 3
...nasol..la 5 Bia ridea si marsaluia prin casa
...baut laptele si culcat..apropo eu URASC frigul!
Liliana nasol legatura asta intre alergia la polen si tratarea ei si facutul sau nu de copii
...
Bia
monica70 spune:
Aseara am reusit sa o fac in sfarsit pe Diana sa zica dupa mine toate numerele pana la 10,uitandu-ne pe cartea aia,dar stiti cum? Pronuntzam fiecare cifra cumva strigata cu o intonatie asa de distractie si rapid una dupa alta si asa s-a distrat si a intrat in joc, striga si ea dupa mine
Vad ca daca nu e distractiv sau interesant nu o prea prind sa colaboreze la d-astea.Desi mi-a zis mami ca intr-o seara,cand au adus ai mei incasarile sus de la magazin ,cum a vazut pe tati ca numara bani,s-a apucat si ea sa zica de una singura pe-acolo: unu,doi,tei ... Cred ca e ca mine cu repetatul,ca nu suportam,cand ma chinuia mami prin adolescenta,ca "hai sa inveti sa faci mancarea asta sau ailalata" si eu nu voiam,tot cu nasul in romane eram,dar mi-a fost deajuns sa vad odata din intamplare,sa prind din zbor si stiu sa gatesc de toate ca ea ... doar ca o fac numai cand am chef ,sau e musai ![]()
MONI SI DIANA (01.01.2006)
www.dropshots.com/moni2" target="_blank"> NOUTATI
acina spune:
Buna dimineata secta,
uau ce bine ma simt citindu-va.aproape ca uit de greata mea permanenta.
Ioana mama ce problema cu piciorul tau.Bine ca s-a terminat ok.
Ana_m Elidel zici si homeopate.Astia pe aici i-au recomandat Advantan soramii.Cred ca pana la urma o s-o iau d emanuta si mergem la homeopat.Ale e si f nervoasa din cauza unui dintisor care ii apare acum si asta amplifica evolutia bubitelor.
Cata imi pare rau ca nu ai luat permisul.Lasa ca iei data viitoare.Cand esti programata?Face militarie cu voi Bia, 
Asteryca pupicei doamna si spor la bb2 , i-ar prinde bine lui Razvanel un camarad de nebunii.
Moni hai ca tu ai azi program scurt.Pana la 13 parca nu?Si pleci acasica la Diana.Ma lasa pe spate cu perlutele ei.Ce o fi in capusorul ei ala mic , cum la zce ea la subiect.
Denisa
la tine si pui mici.Spor azi la ce ai in program.
Teolinda
puicei la Papanas.
Aina,Giova, Silvi, Anda si tot restul 
Mai voiam sa raspund cuiva dar nu mai stiu cui deci ma lasa neuronii.
Pa doamnelor, pe mai tarziu.
Anca mami de Buburuz Andrei
(13.02.2006)
Pozele Noastre
Povestea Nasterii
http://www.copaculdehartie.ro/
monica70 spune:
ANCA pana la 11 am doar deci 4 h
,ca in rest stau 9 ore,de aia e asa . Dar s-ar putea sa stau un pic mai mult,vad eu cum am chef,ca vinerea taman cand tre' sa plec,ma apuca si pe mine cheful de munca 
Cat despre perlutze,Diana are idei putine dar fixe
,cum mai zicea careva.De exemplu,in fiecare seara inainte de culcare cand o pun in sac,imi zice NU VINE GOANGA (ca doar eu ii zisei mai demult,ca daca nu sta in sac, vine goanga
,dar de atunci nu mai comenteaza si nu mai iese din el) .Pe urma zice NU VINE LUPU,LUPU PADULE
(tot asa o mai speriam cand nu voia neam sa se culce si zbiera ca din gura de sarpe
)
Urmatoarele idei fixe sunt cele "sezoniere" ca sa zic asa.Acum e cu placa VINE MIAU ... DOI MIAU
Altadata cu altceva ...
Aseara luase mobilul meu si s-a pus sa vorbeasca - pacat ca nu am reusit sa o filmez! Cu mine vorbea de fapt si eu eram cica la lucru
ALO MAMI ? MAMI LUCLU COLO etc. Nu-mi mai amintesc exact,da' pacat ca era distractiva rau 
monica70 spune:
Si ca tot n-am chef de lucru prea mult inca,sunt curioasa,mai sunt p-aci spiridusi care se supara cand te razi de ei si care te "insulta" cand nu le faci pe plac? 
![]()
Ea ,cum razi de ea,cum se incrunta si zice,facand si cu degetul , NU LIDE BUNU! NU LIDE TATI! Ba cand s-a ras frate-meu tare de ea,era mai sa planga de nervi fata
Pe urma aseara cand mami insisTa sa ii dea alte ghete decat ce voia ea,a zis BUNI LAU
Aia cu GULA TATI! , bine ii zice,ca el ii mai striga GURA! cand urla aiurea Diana
si maimutzica,tot imita! Nici eu n-am scapat,ca si mie mi-a zis odata MAMI LAU ,cand am strigat pe ea,ca umbla la PC si i-am zis sa plece sa n-o mai vad .
monica70 spune:
Aveti copii care nu accepta un refuz? Indiferent cat de rezonabil si de des le explicati ca nu ar trebui sa faca asta (sa nu se indeparteze de langa voi si sa alerge inainte, de exemplu), a doua zi fac la fel. Sunt atat de preocupati de ideilor lor, incat par sa nu auda cand le spuneti sa se opreasca. Din cercetarile asupra temperamentului, se stie ca “persistenta negativa” cum o numesc anumiti experti, o trasatura de personalitate inascuta – este prezenta in “cantitate mai mare” la unii copii.
Din pacate, acesti copii, ii determina pe parinti sa reactioneze intr-un mod care nu este folositor. Creeaza frustrare parintilor si acestia au tendinta sa tipe sau sa-i pedepseasca mai tare, presupunand ca au nevoie de o mana ferma, de “mai multa” disciplina. Dar au nevoie de un alt fel de disciplina. Pentru ca persistenta se indreapta spre propriile obiective, copiii nu se gandesc la consecinte, ci doar la atingerea obiectivelor, asa ca pedepsele nu functioneaza foarte bine.
Cum va descurcati cu copiii persistenti, incapatanati? Cateva sugestii va pot fi de folos:
- Incepeti prin a vedea partea buna a persistentei: o persoana determinata, ambitioasa care munceste mult pentru a-si atinge obiectivele propuse. S-ar putea ca intr-o zi sa-si folosesca aceasta determinare pentru a termina facultatea de medicina sau romanul. Copiii foarte persistenti atrag mult feed-back negativ si increderea in sine poate suferi. Au nevoie sa auda ce fac bine si ce va place la ei deasemenea, astfel contrabalansati efectul unor inevitabile “nu”, necesare pentru siguranta lor.
- Experienta psihologilor arata ca recompensele pot fi foarte eficiente la copiii cu o vointa puternica. Recompensa ii da copilului un motiv pozitiv pentru a dori sa-si schimbe comportamentul si il ajuta sa-si stabileasca un nou obiectiv. O recompensa poate fi ceva concret - un cartonas colorat pentru ca s-a spalat pe dinti, o activitate cu parintii – “Daca strangi jucariile inainte sa vina tati avem timp sa ne jucam de-a fata-ascunselea” sau o simpla lauda si apreciere– “Chiar daca vroiai sa stai mai mult, ai venit cand te-am chemat. Ai facut foarte bine, multumesc!”. Recompensele se folosesc selectiv, nu vreti sa va recompensati copilul pentru fiecare miscare. Aveti grija in schimb sa transmiteti intotdeauna un mesaj pozitiv, nu unul punitiv, de genul: “Daca nu te speli pe dinti, nu primesti cartonasul”.
Un alt mod de a folosi recompensele este sa le introduceti in rutina zilnica. Rutina de culcare sau alta sa fie planificate astfel incat partea cea mai placuta sa ramana la sfarsit. Daca partea cu uitatul la televizor face parte din rutina de duminica dimineata, ar trebui sa vina dupa ce copilul se imbraca si serveste micul dejun.
- Ce este important nu se negociaza. Adica in nici un caz nu negociati daca va purta centura de siguranta, chiar daca va da din picioare sau va tipa. Copiii persistenti se vor asigura ca regulile sunt ferme testandu-le in mod constant. Limitele esentiale trebuie clar stabilite, indiferent de timpul si energia consumate, mesajul vostru este acela ca nu va temeti de nervii si mania lor, ramaneti la regula stabilita.
- Incercati sa ignorati lucrurile marunte. Puneti-va intrebarea “Asta va fi o problema cand va avea 18 ani?”. Este dificil pentru intreaga familie daca voi va luptati toata ziua. Copiii persistenti se vor certa cu voi din cele mai mici si mai neimportante probleme. Mai bine va pastrati energia pentru cand veti avea intr-adevar nevoie.
p.s 3 reguli de baza pentru copii ar putea fi: nu va puteti rani, nu ii puteti rani pe altii si nu puteti distruge lucruri.
ralirali spune:
Irina, esti bestiala.
Moni, superinteresant, merita salvat.
Eu azi nu am chef de nimic...toata ziua de ieri am avut senzatia ca e vineri, astfel incat am o zi de kk. Nu prea am chef sa scriu azi,d ar sunt prin zona.
Ralu si strumfita Anastasia(01.01.2006)
Poze si filmulete Anastasia www.dropshots.com/anastasia5 " target="_blank"> Noutati
Poze cu familionul
monica70 spune:
Ca tot n-am inspiratie:
Jucariile bune ii ajuta pe copii sa-si dezvolte noi abilitati, sa-si formeze indentitatea si sa se relationeze la lumea din jurul lor. Este interesant sa aruncati o privire la jucariile pe care le cumparati – ca o simpla declaratie despre voi insiva. Aveti de ales dintre o multime de jucarii frumos colorate, dar daca va intrebati ce jucarii de calitate, educationale sa achizitionati, aici este o lista cu cateva jucarii esentiale de la care sa incepeti:
- Cuburi cat mai multe pentru a incuraja jocul de constructie.
- LEGO sau alte jucarii manipulatice care stimuleaza dezvoltarea abilitatilor motorii fine si creativitatea.
- Papusi bebelusi si cateva hainute de imbracat- dezbracat. Nu neaparat papusi care mananca sau spun ceva etc. Sunt recomandate papusi cu diferite culori ale pielii. Cand copiii isi iubesc papusile, invata sa iubeasca persoane care arata diferit de ei.
- Seturi pentru bucatarie si trusa de unelte (camion demontabil)– amandoua jucariile pentru ambele sexe. Nu va agatati de jucarii specifice genului, fetitele si baieteii iubesc sa-si imite parintii si alti adulti. Jocul lor trebuie sa-i ajute sa se simta confortabil facand multe activitati diferite, fie ca pregatesc ceva de mancare, ingrijesc un bebelus sau repara o masinuta.
- O colectie de animale din cauciuc sau din plastic (ferma de animale, animale de la zoo si bineinteles dinozauri), eventual cateva vehicule care transporta materiale pentru constructia fermei sau a gradinei zoologice.
- Ceva care sa produca sunete si muzica. O oala si o lingura pot fi suficiente pentru copiii sub doi ani, ceva mai complicat pentru cei mai mari, un pian jucarie de exemplu.
- Materiale pentru educatia prin arta: plastilina, creioane multe si colorate, hartie colorata, foarfece (sigure), lipici etc.
- Constructia unei case de papusi poate fi un proiect de familie distractiv. O casa de papusi destul de mare, care sa se deschida suficient pentru a permite copilului sa intre si sa se joace inauntru. Gasiti cateva cutii de carton pentru camere, cutii mai mici pentru mobila, taiati forme pentru geamuri si usi. Decorati peretii, iar papusile pot fi facute din materiale sau haine mai vechi si demodate. Chiar daca voi nu sunteti genul creativ, amintiti-va ca, copiii vostri sunt.
p.s Nu uitati nici de jucariile care incurajeaza efortul fizic – mingi sau biciclete potrivite varstei.
P.S. Eu faceam casele de papusi din scaunele de bucatarie supraetajate,ca sa fie cu etaj ![]()
monica70 spune:
Vreti copii pozitivi?, atunci fiti parinti pozitivi” spune Debbie Glasser, Dr. in Psihologie. Stilul parental influenteaza nu doar dezvoltarea copiilor, comportamentele, perceptiile, relatiile acestora cu alte persoane, serveste si ca model pentru ce fel de oameni vor fi copiii vostri mai tarziu in viata.
Daca doriti sa schimbati ceva, chiar si modificari minore in felul in care interactionati si raspundeti copiilor vostri, pot face o diferenta semnificativa. Poate cele 10 reguli de disciplina pozitiva la copii propuse de Dr. Glasser va ajuta:
1. Intelegeti comportamentul copilului. Cand empatizati cu copilul vostru, ii intelegeti emotiile si de ce actioneaza asa, veti putea sa-i raspundeti intr-un mod potrivit.
2. Fiti proactivi. Gasiti oportunitati pentru a preveni comportamentul nepotrivit. De exemplu, daca copilul are o criza emotionala cand este foarte obosit si ii este foame, oferiti-i timp suficient pentru odihna si gustari sanatoase. Evitand situatiile care provoaca comportamente nepotrivite, rezolvati jumatate din problema.
3. Disciplinati cu dragoste. Copiii se simt in siguranta si protejati cand parintii stabilesc clar regulile. Stabiliti limitele cu dragoste si cu respect. Spuneti copilului despre reguli si consecinte inainte (ca sa stie ce il asteapta) si urmati planul daca este necesar.
4. Radeti si distrati-va impreuna, cand este posibil. Rezervati putin timp in fiecare zi ca sa va bucurati de compania copilului. Momentele in care va jucati impreuna sunt cele pe care le vi le amintiti cel mai des – si voi si copiii.
5. Incurajati eforturile copilului. Dati atentie comportamentului pozitiv. Incurajati si laudati copilul cand a facut ceea ce va doriti sau s-a purtat bine si cu alte persoane.
6. Tineti cont de dorintele copilului. Unele activitati pot imbogati viata copiilor si descoperi aptitudini, dar prea multe activitati il pot suprasolicita sau complesi intreaga familie.
7. Aveti grija de voi. Este greu sa va concentrati catre nevoile altora cand sunteti stresati si coplesiti. Nu va fie teama sa cereti ajutorul cand aveti nevoie sa faceti o pauza. Relaxati-va si gasiti timp si pentru activitatile care va fac placere.
8. Fiti un bun model. Sunteti primul profesor al copilului si cu cea mai mare influenta. Copiii invata imitandu-va pe voi, asa ca aveti grija ce spuneti si cum tratati alte persoane.
9. Promovati responsabilitatea. Cei mai multi copii mici iubesc sa isi ajute parintii la treburile casnice. Este un obicei ce trebuie incurajat. Asa veti petrece mai mult timp impreuna cu copiii vostri.
10. Iubiti-va copiii neconditionat. Niciodata nu uitati sa le spuneti copiilor ca ii iubiti. Aratati-va dragostea prin cuvinte, imbratisari, pupici si petrecand timp de calitate impreuna.
Disciplina copiilor este un aspect dificil pentru parinti. Dar mai dificil este sa fii de acord cu partenerul asupra modului in care sa faci fata fiecarei situatii. Cand parintii sunt de acord in privinta metodelor de disciplina si le pun in aplicare cu consecventa, toata lumea are de castigat. Copiii stiu ce se asteapta de la ei , iau decizii mai bune si atmosfera in familie devine mai pozitiva.
Chiar daca sunteti parinti foarte buni, intotdeauna exista loc de imbunatatiri. Cu ocazia Anului Nou veti schimba ceva in stilul vostru parental? Daca da, ce veti schimba?