Va rog cine stie sa imi raspunda?
Intrebarea este: Concediul pre si postnatal (cele 126 zile) se poate lua integral inainte de data nasterii copilului.
Raspunsuri
nela spune:
Da se poate.
Varianta asta e valabila pina la aparitia legii de protectie a maternitatii care am inteles ca te va obliga la 42 zile de postnatal.
O sa gasesti referire la ea in subiectele de pe forum dar pina la aparitia ei legea de baza este legea 19/2000 care face posibila compensarea celor 126 zile intre prenatal si postnatal la recomandarea medicului sau dorinta persoanei solicitante.
S-auzim de bine!
Nela
Kokolina spune:
Draga Olimat,
in aceeasi situatie sunt si eu(doresc sa imi iau 126 de zile inainte de nastere)
tu ai gasit medic de familie care sa te ajute cu asta?
Kokolina
ierima spune:
Vaitati-va si voi la medic ca obositi tare, ca va doare spatele, sezutul si ca vreti concediu mai repede pentru ce legea permite concediu de maternitate 126 zile, adica 63 de zile pre/postnatal compensabile la recomandarea medicului.
Livia
olimat spune:
quote:
Originally posted by Kokolina
Draga Olimat,
in aceeasi situatie sunt si eu(doresc sa imi iau 126 de zile inainte de nastere)
tu ai gasit medic de familie care sa te ajute cu asta?
Kokolina
Da sunt cunvins ca sunt medici care sa faca aceste treburi. Impreuna cu sotia mea cand am ales medicul ginecolog ne-am gandit la cineva bun din punct de vedere profesional dar si destul de maleabil. Daca medicul de familie nu este deacord el se poate schimba.
Kokolina spune:
ehe,. in aceasta situatie sunt eu !!!
nenea dr. cu care o sa nasc, mi-ar da orice foaie la mana (chiar ca -Doamna Fereste !!-as avea sarcina cu risc )
insa dr. meu de familie imi spune ca la cursurile pe care le-a facut ea(ca astia de la cas cica organizeaza cursuri)li s-a spus ca nu au voie sa dea medical cu mai devreme de 63 zile fata de data nasterii(care e relativa, vara-mea a nascut cu 18 zile inatinte de tremen)
si eu acum caut un dr. de familie mai deschis la minte...
care sa faca si "slalom" printre legi, daca e nevoie....
sper sa avem si noi un pik de noroc
Kokolina
cris1511 spune:
Si eu vreau sa imi iau cele 126 zile inainte si sper sa obtin de la medic, pt ca in lege spune clar ca aceste zile (63+63) se pot compensa intre ele in functie de recomandarea medicului si a persoanei beneficiare.
Cretoiu A. spune:
Eu am procedat asa. Desi am avut si o sarcina cu risc(in luna a doua am avut iminenta de avort dupa o alta sarcina pierduta- si am fost internata)am avut ghinionul ca in luna a patra de sarcina sa fiul al un pas de somaj din cauza desfiintarii pct. de lucru al firmei unde lucram, asa ca a trbuit sa ajung la intelegere cu ei si cu dr. de familie si ginecolog, si dupa o luna de concediu de odihna si vreo doua concedii medicale, am intrat in cele 126 zile cuvenite. La mine riscul a fost enorm caci aveam data prezumata a nasterii pe 17 mai si mi se incheiau cele 126 zile in 20 mai cind, slava Domnului, am si nascut un baietel superb care azi are un an si-o luna...
Dar e nevoie de intelegere cu medicul de familie care de fapt elibereaza aceste concedii medicale lunare in colaborare cu medicul ginecolog care trebuie sa-ti scrie diagnostic de sarcina cu risc si recomandare de repaus, deci motive pt. care sa soliciti integral concediul inainte(si daca se poate sa fie si cei de la firma de acord e si mai bine).Sfatul meu e sa-ti lasi macar doua sapt. dupa data probabila a nasterii caci multi bb. nu se grabesc sa vina pe lume, si atunci risti sa pierzi ceilati doi ani de indemnizatie.
Bafta multa, sarcina usoara si un bb. sanataos si voinic.
Anto
ACretoiu
Un an nou plin de sanatate si impliniri!