Dezbatere: Concediul postnatal mai scurt de 2 ani?

Dezbatere: Concediul postnatal mai scurt de 2 ani? | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

O ziarista de la Evenimentul Zilei - dna Eugenia Mihalcea, va cere parerea pentru un articol.
A apelat la parerea voastra, a mamicilor si viitoarelor mamici.

Iata intrebarea dezbaterii:
In urma cu doua zile, in cadrul unei conferinte internationale despre demografie, desfasurata la Sibiu, presedintele Traian Basescu a declarat ca fi bine ca mamele sa se intoarca la munca mai devreme de incetarea concediului postnatal - de 2 ani. Ce parere aveti despre aceasta initiativa ?

Asteptam raspunsurile voastre. Parerea voastra conteaza.

Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Adica propune reducerea concediului de ingrijire a copilului, pentru ca cel postnatal nu e mai mare de 3 luni, daca nu ma insel.

Problema e ca nu sunt destul crese in Romania, unde sa-ti lasi copii, si nu toata lumea are bani de bone. Care era solutia lui?

Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia.t spune:

Asta ar fi o solutie pentru cresterea natalitatii sau ce? Ca parca asta se cauta acolo: solutii pt cresterea natalitatii.
Eu l-am ascultat pe Basescu atunci in direct si intrebarea care ni se pune acuma mi se pare ca scoate din context afirmatia lui de atunci.Voi cauta pe net daca gasesc discursul lui de acolo, dar mie mi se pare un pic provocatoare chestia asta.

Adela si piticii Fineas (28 oct 2001) si Andrei (24 mai 2006)

www.flickr.com/photos/13841405@N00/sets/72157601437566417/" target="_blank">ARDEIUL !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandyksch spune:

Si parca mai zicea-din ce am auzit de la Stiri, ca ar trebuie ca fiecare romanca sa nasca cel putin doi copii. Concediul de ingrijire copil sa fie redus, banii de CIC sa fie si ei mai putini

Daca el da solutii la toate problemele: cu cine sa lasi copilul dupa trecerea a x luni de la nastere (este criza de camine, crese, gardinite in toata tara), cele partiulare sunt f scumpe, bonele de asemenea. Alta problema ar fi alaptarea,in conditiile in care OMS incurajeaza alptarea, sunt f curioasa care angajator ar lasa mamicile acsa de la serviciu de cateva ori pe zi sa mearga sa alapteze.

Eu m-am intors la lucru la 9 luni de la nastere. Copilul ramane peste zi la parintii mei. Dar eu am avut noroc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Daca guvernantii cred ca in stilul asta va creste natalitatea - se inseala amarnic! Sa reduca si indemnizatia si CIC-ul? Pai multe dintre femeile aflate in campul muncii nu vor mai vrea sa faca nici macar un copil, d-apoi pe al doilea... Si asa destule familii au batai de cap din cauza ca platesc lunar milioane la asigurari si in cei doi ani cat mama sta acasa cu copilul primeste 8 mil, indiferent de cat de mult a cotizat... Si mai e si alta problema: daca n-am mama pensionara si sanatoasa, daca nu-mi permit o bona, ce fac? Il dau la cresa? La cresa de stat unde conditiile sunt cum sunt? Si cum mai sta treaba cu impactul psihologic pe care il are lipsa mamei de langa copil in primul an de viata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemary spune:

inca o bila neagra pt.Base. nu vrea sa mai dea bani de la stat dar nici alte solutii nu da.
In Marea Britanie este o propunere de lege ca fiecare gravidutza sa primesasca o suma de bani(150Lire daca tin bine minte) pt a manca cat mai multe fructe si legume in timpul sarcinii. la noi nu doar ca nu iti da nimik in plus dar vrea sa iti mai si ia .

Mari 21+ bebe

odiseea

Daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deborah77 spune:

Eu cred ca Base vroia ca mamele sa fie incurajate sa revina mai devreme la serviciu, nu obligate prin scurtarea CIC-ului. DAr cum? Ca bebele meu are 10 luni, si tare m-as intoarce....numai ca bona nu gasesc, daca sun la agentii imi impun salarii de 11-12 mil, cresele de stat sunt supraaglomerate, iar la gradi privata nu-l pot da pana la 1 an jumate. Si pana atunci? Ce fac cu plodu, sa-mi zica Base, ca eu m=as intoarce maine la lucru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NicoletaB spune:

are nevoie de taxe platite? si nu care cumva sa dea ceva de la buget?
oricum mamele cu salarii mari se intorc mai devreme, caci au nevoie de bani, asa ca tot pe ala care plateste in draci pica magareata

daca vrea sa ajute, sa dea o lege prin care companiile cu peste x angajati sa aiba gradinite/crese proprii ca la japonezi
la parter copilul, mama cateva etaje mai sus, astfel ai si loc de gradinita partial/total subventionat de angajator si stat si plus nu-ti mai faci griji ca nu apuci sa iei copilul la 17 de la gradi, ca traficul e dezastruos la ora aia si tot asa

Mergi la inceput

sa-l intrebe d-na Mihalcea pe Base daca si la femeile magistrat le scade indemnizatia de 85% din salariu?
sau numai ele fac copii cei mai frumosi, destepti si merita sa ia 85% din salariu?
sa vezi ce as face si eu 2 copii cu 85% din salariu, dar in momentul asta stau si ma uit lung
toate colegele mele sau intors la munca dupa 3 luni, dar au mame/soacre sanatoase si pensionare
eu pe maica-mea la 47 de ani s-o pensionez fortat caci am nevoie de ea 2-3 ani si dupa acea sa moara de foame cu o pensie de cacao?
nu pot fi atat de egoista

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alé spune:

Pentru a raspunde in cunostinta de cauza la intrebarea jurnalistei, mi se pare normal sa stiti exact ce a spus Base:

" O alta problema este legata de faptul ca nasterea si cresterea copilului nu trebuie sa afecteze statutul si evolutia sociala si profesionala ale vreunui parinte. Astazi nu avem o politica de reconciliere īntre viata de familie si cea profesionala. Nu exista servicii pentru mama si copil. Totodata, indemnizatia pentru concediul de crestere a copilului stimuleaza mama sa stea acasa 2 ani, ceea ce, dupa terminarea perioadei de concediu, genereaza probleme de reintegrare īn viata profesionala, iar pentru mamele cu nivel redus de instruire poate chiar contine germenii somajului. Revenim la cheia societatii noastre, instruirea. Victime ale concediului de doi ani sunt, īn primul rānd, mamele cu un grad de instruire redus pentru care reintegrarea este dificila.

Īn al treilea rānd, cresterea calitatii natalitatii īnseamna faptul ca pentru a asigura refacerea bazei de īnlocuire a numarului populatiei trebuie stimulata mai ales nasterea celui de-al doilea copil. Noi avem o abordare lineara, primul copil sau al doilea copil au acelasi tratament din punct de vedere financiar din partea statului. Noi avem si problema īncetarii acestui ajutor dupa ce copilul a īmplinit doi ani. Probabil ca o politica de ajutare a mamei prin care sa fie stimulate familiile sa aiba si al doilea copil, este o politica mai adaptata nevoilor noastre si prelungirea sprijinului, īn paralel cu crearea de conditii de preluare a copilului din familie pentru cāteva ore zilnic īn sistemele de educatie, ar fi cele care ar stimula mamele, femeile sa aiba al doilea copil. De asemenea, privind īn aceeasi zona a spirjinului acordat femeilor la nastere, trebuie sa remarcam faptul ca prin legislatia noastra, femeile care nu sunt angajate nu beneficiaza de niciun fel de sprijin si asta loveste clar īn interesele femeilor din mediul rural. Este pentru prima data īn Romania cānd natalitatea este mai ridicata īn mediul urban, decāt īn mediul rural acolo unde femeile, neavānd serviciu, nu sunt beneficiare ale indemnizatiei pentru cresterea copilului. Īn mod categoric, putem spune ca ne aflam īn fata unui sistem care discrimineaza femeile din mediul rural sau femeile cu serviciu, fata de cele care nu au serviciu."

Iar tot discursul este www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=9129&_PRID=ag" target="_blank">aici.

LE: am scos diacriticele.

Toate lucrurile se intampla cu un scop | www.flickr.com/photos/9380750@N02" target="_blank">Alé |

Mergi la inceput

el vorbeste? s-a gasit lupul moralist
pe nevasta-sa de ce a pus-o sa stea acasa sa creasca fetele, ale lui nu puteau creste prin vecini si cu doici dubioase, trebuiau educate de mama
nevasta-sa in continuare e casnica
dar, deh eu n-am barbat capitan de vas cum a fost el

Mergi la inceput