Alfafetoproteina

Alfafetoproteina | Autor: monalissa

Link direct la acest mesaj

Ce importanta are AFP-ul in sarcina? Eu sunt insarcinata in 5 saptamani.Sa-mi fac testul? Cine este in masura sa mi-l interpreteze?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bubi spune:

Monalissa,
bine ai venit!

incearca sa postezi mesajul la Clinica virtuala sau la Interzis barbatilor.Acolo sigur o sa-ti raspunda cineva. Am vazut ca ai mai incercat sa postezi un mesaj la FAQ.

Succese! Sanatate!

bubi

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=bubi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns talexia spune:

Am dat un "sarci" pe net. Poate-ti foloseste. Si sotia mea a trebuit sa o faca acum vreo cateva luni. Slava Domnului, a fost OK. Ceea ce-ti doresc si tie, din tot sufletul. Si-ti tinem pumnii!

Alfafetoproteina (AFP) este o glicoproteină majoră a fătului timpuriu, o globulină normală (69 kD)a sângelui fetal uman #351;i a celorlalte mamifere, descoperită în 1956. Con#355;inutul glucidic este de 3,5%. Din punct de vedere structural, AFP este asemănătoare albuminei. Genele codificatoare ale celor două proteine au organizare similară. AFP se detectează în plasmă la embrionul de 4 săptămâni #351;i cre#351;te rapid în primul trimestru de sarcină. Nivelul maxim
(2-3 mg/ml) se găse#351;te la fătul de 14 săptămâni #351;i scade la valorile caracteristice adultului, la vârsta de 6-10 luni. AFP se găse#351;te nu numai în plasmă, ci #351;i în fluidele fetale: lichidul amniotic, lichidul cerebrospinal, urină. Cantită#355;i mici de AFP (500 ng/ml) străbat placenta #351;i se găsesc în serul femeilor gravide.

În timpul vie#355;ii fetale, AFP se sintetizează în ficat, în celulele gastrointestinale. La adultul normal, concentra#355;ia sa este nedetectabilă prin metodele imunochimice obi#351;nuite, dar cre#351;te în neoplaziile de carcinom hepatic. Circa 70% din cancerele hepatice primare sunt înso#355;ite de cre#351;terea nivelului seric al AFP. AFP cre#351;te #351;i în alte neoplazii: testiculare, ovariene. Nu toate hepatoamele #351;i tumorile testiculare produc AFP, dar cele care sintetizează această glicoproteină, o produc în cantită#355;i foarte mari.

Cre#351;terea concentra#355;iei AFP în sânge nu este totdeauna asociată cu malignitatea: AFP cre#351;te în stările patologice de hepatită virală, hepatită cronică, ciroză, fapt ce reflectă regenerarea celulară.

AFP cre#351;te în maladiile inflamatorii ale intestinului: boala Crohn, colita ulcerativă.

AFP este un marker util pentru depistarea cancerului hepatic la popula#355;iile cu risc înalt (chinezi, japonezi, eschimo#351;i din Alaska), dar este inutilă pentru celelalte popula#355;ii, datorită cre#351;terii nivelului său în afec#355;iuni nemaligne.

În lichidul amniotic, nivelul crescut al AFP este asociat cu defecte ale tubului neural (spina bifida).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gio spune:

AFP sau Triplu test Bart se face in jur de 14 sapt, daca este o sarcina cu risc (genetic, varsta mamei peste 35 ani...)si , daca depaseste anumite valori, arata riscul ca viitorul bb sa aiba spina bifida sau sindromul Down. Nu este un test sigur in proportie de 100%(cam vreo 60%), asa ca daca iese ceva in neregula, dr ti-ar putea recomanda o amniocenteza, care iti arata cu siguranta posibilitatea ca bb sa fie afectat (insa la aceasta exista riscul de avort spontan de 1-2%). Oricum, dr iti va recomanda daca e cazul sa faci aceste teste.

Mergi la inceput