Modalitate calcul

Modalitate calcul | Autor: korinna

Link direct la acest mesaj

Pentru Marius,sau oricine altcineva are cunostinta despre cum pot rezolva aceasta problema va rog nu ezitati sa -mi dati o mana de ajutor!
Deci:am cotizat la CJPAS lunar cu 2.800.000.pentru asigurarea suplimentara.
Suma bruta pe care ar trebui sa o primesc ar fi 8.000.000 lei lunar
Inafara de aceasta ar trebui sa iau si de la serviciu media ultimeleor 6 luni.
Ce vreau sa intreb eu:
[b]1.banii din asigurare se pun peste veniturile ultimelor 6 luni realizate de mine la serviciu si IMPREUNA se impoziteaza cu 6,5% sanatate+impozit pe salariu?
2.[/b]banii din asigurare reprezinta o suma fixa pe care o sa o iau lunar?sau fluctueaza lunar ca medie a zilelor lucratoare?cum se calculeaza clar aceste doua sume?separat?sau impreuna se iau si se impoziteaza la total???

KORINA mamica x 2

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristina_n spune:

Suma bruta nu este de 8.000.000 lei ci de 85% din 8.000.000.
La acest procent se aplica sanatate si impozit. Impozitul se aplica la suma totala. Chiar daca cineva va calcula impozitul separat la cele doua sume ( in acest caz impozitul total va fi mai mic), la sfirsitul anului se va face regularizare si va trebui sa duci banii inapoi. Dupa parerea mea este mai bine sa ti se opreasca impozit corect de la inceput (cumulat) pentru ca ar fi mai neplacut sa te duci sa returnezi o suma care poate fi destul de maricica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns korinna spune:

Multumesc pentru raspuns....
As dori sa aud si opiniile lui marius sau liviu's

KORINA mamica x 2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Daca ai cotizat lunar cu aceasta suma trebuie sa mergi sa soliciti si sa ti se elibereze o adeverinta din care sa rezulte total sume cotizate de tine. Deci ai o valoare asigurata de 8.000.000 lei lunar se pare. Acum asta inseamna ca ai un fond de participare ca sa spun asa la asigurare de probabil 8.000.000 lei x 6 luni - 48.000.000 lei. Aceasta suma va aparea pe adeverinta pe care o vei obtine. Cu aceasta adeverinta te prezinti la serviciu si o predai (xerox) la personal-salarizare unde ei vor aduna cele 48.000.000 lei la valoarea salariilor tale brute obtinute in aceeasi perioada presupunand ca perioadele coincid. Va rezulta un fond global salarii brute + 48.000.000 lei. La acest fon se va aplica 85% si va rezulta un fond ponderat de legea asigurarilor. Noul rezultat astfel obtinut se va imparti la total nr. zile declarate lucratoare in perioada mai sus amintita si va rezulta un fond/zi, ce va ramane fix mai putin indexarile periodice prevazute de lege. Acest fond fix se va inmulti in fiecare luna in parte cu nr. de zile lucaratoare din luna respectiva (in medie cu 20 sau 21) si va rezulta indemnizatia ta din acea luna in sume brute. De aici se va retine 1% fond somaj si impozit daca vei fi in maternitate si inca in plus fata de cle de mai sus 6.5% asigurari de sanatate cand vei fi in ingrijirea copilului.

Cam asta ar fi.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Marius,am cotizat cu aproximativ 2.800.000/luna nu cu 8.000.000..suma din adeverinta este 16.400.000 deci astia sunt banii pe care i-am depus eu la CJPAS Galati.
Am luat adeverinta si am dus-o la serviciu.Problema era modalitatea de calcul a banilor pe care urma sa-i iau de acum incolo.Fiind o situatie nou intalnita,fata de la personal nu stia cum sa procedeze.
I-am sugerat sa se intereseze la CJPAS.
Insa aveam si eu nevoie de o confirmare ceva....
Multumesc mult pentru raspuns

KORINA mamica x 2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

OK am inteles eu gresit. Principiul ramane acelasi dar la suma pe care spui ca ai achitat-o. Succes!

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Marius,fata de la personal spune ca a fost la corpul de control ...nu stiu care ..banuiesc de care tin toate aceste plati..eu stiu:(!!!...si spune ca la ingrijire copil nu se retine 1% somaj..si ca modalitatea ta de calcul care mi-ai spus-o ..si care i-am trimis-o la randul meu pe mail e complet gresita.
Deci ea pune asigurarea suplimentara peste media salariilor mele din ult 6 luni si impoziteaza cu 6,5%+imp/salariu.
Mie mi se pare ca pierd aici cam 1,5 mil lei
ce sa fac?

KORINA mamica x 2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Nu e nici o greseala in formula de calcul.
Suma la care se aplica cei 6,5% + 1% + impozit este alcatuita din salariu + asigurare suplimentara pe cele 6 luni care se imparte la 6 si se inmulteste cu 85% adica:

A - (suma salariu pe 6 luni) / 6
B - (asigurarea suplimentara pe x luni ) / 6 unde x este maxim 6

indemnizatia egal cu (A+B)*85% - (6,5% + 1%)*[(A+B)*85%] - impozit la [(A+B)* 85%]

Referitor la impozit nu conteaza daca se face separat pe 2 sume sau pe suma totala deoarece se va regulariza la sfirsitul anului.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput