Pierderea unui ochi - adaptare/recuperare
Raspunsuri - Pagina 2
alessia105 spune:
mi se pare aiurea sa nu poate fi incadrata la nici un handicap ...atata vreme cat si-a pierdut un ochi ..parte integranta a corpului cum se poate spune ca nu esti persoana handicapata ...aaa ca este un handicap mai minor dar este handicap ...
Art. 2
(1) Persoanele cu handicap, in intelesul prezentei legi, sunt acele persoane carora, datorita unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilitatile de a desfasura in mod normal activitati cotidiene, necesitand masuri de protectie in sprijinul recuperarii, integrarii si incluziunii sociale.
ea a pierdut un ochi deci o parte care o ajuta sa se descurce in lume ..si chiar daca celalant ochi este perfect sanatos ea are probleme senzoriale si legate de adaptarea la mediul inconjurator ...
Ma indoiesc ca daca ar fi fost spre ex medic chirurg ar mai fi putut sa profeseze ca in conditiile anterioare accidentului
Poate doctorul vrea sa spuna ca nu are un handicap sever dar grupele de handicap nu se bazeaza numai pe severitatea handicapului.
Art. 85
(1) Gradele de handicap sunt: usor, mediu, accentuat si grav.
(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
si nu doctorul face incadrarea in grupa de handicap, ci o comisie( cea de pe langa primarie)
Art. 86
(1) Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumita in continuare comisia de evaluare, are urmatoarele atributii principale:
a) stabileste incadrarea in grad de handicap si, dupa caz, orientarea profesionala a adultului cu handicap, capacitatea de munca;
Am citat din Lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, 448/2006 (http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_persoane_handicap.php)
prietena ta nu ar trebui sa abandoneze lupta , ba chiar eu as sfatui-o sa se alature unor organizatii sau fundatii care lupta ptr asa ceva sau sa formeze una nou( daca e o fire ff bataioasa ) tocmai pentru programe de ajutorare a celor accidentati sa se adapteze la conditiile noi de viata ... cum spunea cristina_t nu exista astfel de programe in Ro , nici macar pentru copiii ..cred ca multi dintre cei care stiu ce e suferinta si prin ceea ce trece ea acum i-ar fi alaturi ... si unde mai pui ca ar onora intr-un fel memoria fiului si a sotul , dar si i-ar da ei sansa la un nou inceput ....
----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman
Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu
O parte din mine
bucluc spune:
Alessia, multumesc din nou! Cred ca e prea devreme pt ea sa intreprinda asa ceva in conditiile actuale. Insa e o idee foarte buna crearea unei astfel de fundatii. O sa pastrez asta in minte pt cand o sa se simta mai bine. Sper sa poata face ceva sa fie incadrata cu handicap sa poata profita de scutirea aia de impozit (in momentul actual are o pensie de mai putin de 3 mil.) si de ajutor medical etc. E greu sa te lupti cu toti cand esti in asa situatie...
cristina_t spune:
Daniela, daca acuitatea vizuala la ochiul ramas este 9 , cred ca vrei sa spui 9/10=0.9 din maxim 10/10=1 si asta e foarte bine, e aproape perfect, nici vorba sa se incadreze la handicap. Uite legea cu criteriile de incadrare intr-un grad:
http://www.anph.ro/admin/doc/upload/serviciu/OR%20nr.726.doc
vezi si tu ca se refera la acuitati de 1/12 = 0.08!!
Trebuie sa aiba rabdare si incredere ca se va adapta, fiica-mea are vedere monoculara, acuitatea 0.2 (plus mult curaj si multa vointa) si se descurca ti-am zis, si la bagat ata in ac.