Un venit decent
![](images/user_woman.png)
Buna ziua ,
Am o dilema , eu si sotul meu ne gandim sa ne stabilim in Romania , peste cativa ani . Planul ar fi urmatorul : sa venim "de proba" cateva luni si sa stam la ai mei , platind intretinere , timp in care sa ne luam o bucata de pamant si sa ne construim o casa , simpla , cu mansarda , nu cu etaj , trei dormitoare si maxim 100 mp locuibili . Pe acoperis vrem sa montam panouri solare .
Intrebarea mea este , parerea voastra sincera si de ce : locuind in casa noastra , avand un copil mic ( sau poate doi ) , o masina economica , fara datorii sau rate , cam cat ar trebui sa "producem" , lunar , ca sa traim normal , fara fite , toale scumpe , petreceri , Litoral sau Valea Prahovei etc ? A , si inca ceva : exclus Bucuresti&imprejurimi , ganditi-va la Moldova ( Piatra Neamt , Iasi ) .
Sunt foarte curioasa si astept raspunsurile voastre !
Raspunsuri
claudia_a spune:
Eu cred ca in jur de 30-40.000.000 lei impreuna, se poate trai decent!
Asa iti vei permite si intretinerea casei, cheltuielile zilnice, lunare si unul sau doua concedii pe an la hotel 3 stele mare, munte!Daca faci putina economie iti poti permite si o excursie in afara cu buget maxim 1.000 uero!
Asta este parerea mea... din experienta - fiind la limita de jos a sumei recomandate!
Mami si www.babiesonline.com/babies/n/nasturica" target="_blank">Ioana nasturica
Niciodata nu trebuie sa plāngi dupa ceva care nu poate plānge dupa tine.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Jasmine spune:
quote:
Initial creeata de virgo
Buna ziua ,
Am o dilema , eu si sotul meu ne gandim sa ne stabilim in Romania , peste cativa ani . Planul ar fi urmatorul : sa venim "de proba" cateva luni si sa stam la ai mei , platind intretinere , timp in care sa ne luam o bucata de pamant si sa ne construim o casa , simpla , cu mansarda , nu cu etaj , trei dormitoare si maxim 100 mp locuibili . Pe acoperis vrem sa montam panouri solare .
Intrebarea mea este , parerea voastra sincera si de ce : locuind in casa noastra , avand un copil mic ( sau poate doi ) , o masina economica , fara datorii sau rate , cam cat ar trebui sa "producem" , lunar , ca sa traim normal , fara fite , toale scumpe , petreceri , Litoral sau Valea Prahovei etc ? A , si inca ceva : exclus Bucuresti&imprejurimi , ganditi-va la Moldova ( Piatra Neamt , Iasi ) .
Sunt foarte curioasa si astept raspunsurile voastre !
"sa ne luam o bucata de pamant si sa ne construim o casa" nu e o chestie simpla.Mai ales partea cu pamantul.Nu stiu care sunt preturile in zona Moldovei,dar oricum au crescut mult.
virgo spune:
Multumesc mult , asa ma gandeam si eu , desi sotul meu e muuuult mai pesimist si mai panicos , dac-ar fi dupa el nici 2000 de euro n-ar ajunge !
Noi iubim mult muntele si din fericire avem prieteni la Rasnov , Piatra , Cluj . Mergem mult cu masina si ne plac excursiile fara tinta precisa .
Suntem si economicosi cu lumina , apa , incalzirea : daca la maica-mea te coci iarna in casa la 25 de grade la noi sunt maxim 22 iar in camerele unde nu sta nimeni caloriferul e permanent inchis . Gatesc la oale Zepter , am aragaz electric ( ceramic ) , masina de spalat vase si ador sa fac dus , nu baie .
La mancare suntem pretentiosi rau , dar o sa se schimbe ea kalimera , caci cand venim in Romania mancam ieftin si bun : caras , ciorbite cu cat mai multe oase , fasole de toate neamurile , ciuperci de padure , vegetale neaose si ieftine , dar cu gust , suc de rosii de la mama , zacusti si ghiveci .
Ma simt incurajata , o sa facem fata fara sa ne plangem . O solutie de compromis ar fi fost ca sotul meu sa se intoarca , sa lucreze cateva luni si sa adune bani . Dar n-as suporta sa stam despartiti atata vreme .
virgo spune:
quote:
Originally posted by Jasmine
"sa ne luam o bucata de pamant si sa ne construim o casa" nu e o chestie simpla.Mai ales partea cu pamantul.Nu stiu care sunt preturile in zona Moldovei,dar oricum au crescut mult.
Eu am un teren in Iasi , la zona 0 , si cam stiu ce vrei sa spui . Dar fratele meu e director de agentie imobiliara si mi-a promis sa-mi caute ceva avantajos , chiar daca e la tara sau mai rupt de lume . Nu ne deranjeaza .
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/herra/herra.jpg)
herra spune:
dar parintii unde stau?
o sa fiti aproape, sa va faca adaptarea mai usoara, nu?
cat despre preturi in Iasi si nu numai, cred ca gasesti si daca cauti pe google, cateva agentii imobiliare care sa aiba site...
nu e simplu de construit o casa, numai cate hartii si bani trebuie, chiar inainte de a te apuca de sapat vreun mm...
PS: viata nu e semnificativ mai ieftina in Iasi sau Piatra Neamt; fata de capitala, vreau sa spun; doar salariile sunt mai mici si te deplasezi mai usor dintr-o parte in alta a orasului. :)
april spune:
ce intelegi tu prin ieftin? cat? mancarea nu e ieftina deloc....oricum, daca ati avea bani de pamant si casa un venit lunar de minim 25 mil va trebuie....pt un trai la limita decentei, doar intretinere si mancare....insa mai sunt multe pe langa astea.
virgo spune:
Herra , parintii mei stau chiar in Iasi .
Tot fratele meu o sa se ocupe si de obtinerea autorizatiilor , are deja "rodaj" in domeniu . Casa o vom face "la comanda" cu o firma de constructii . Din lemn . Nu ne bagam sa ne-o facem singuri !
virgo spune:
quote:
Originally posted by april
ce intelegi tu prin ieftin? cat? mancarea nu e ieftina deloc....oricum, daca ati avea bani de pamant si casa un venit lunar de minim 25 mil va trebuie....pt un trai la limita decentei, doar intretinere si mancare....insa mai sunt multe pe langa astea.
Ieftin pentru mine inseamna : de exemplu , un kil de peste proaspat - ca noi avem ceva cu pestele - sa coste mai putin de 8 euro , cat costa , in medie , un peste neaos in Olanda . Stiu ca mancarea e scumpa , mai ales carnea , dar din fericire noi nu suntem prea carnivori . Mancam porc de maxim doua ori pe luna , poate ceva mai des la vreun gratar . In rest - puiul e la putere . Si pestele . Si carnea tocata .
Stiu ca mai sunt multe pe langa asta , cand incep sa curga darile nu se mai termina . De aia intrebam daca un buget de 1000-1200 ajunge .
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/A_Iulia/A_Iulia.jpg)
A_Iulia spune:
Eu zic ca depinde foarte mult de nivelul vostru de trai de acum.
O sa va fie greu sa mergeti in jos, oricat ar fi dorul de tara de mare.
Cel mai bine incercati sa va oferiti exact ce aveti acum,acolo (daca este posibil). Asa poate o sa fie mai usor reacomodarea.
Cu casa o rezolvati instant, asta va fi cea mai mica problema. Cu venitul va fi hopul...mai ales daca vreti sa evitati Bucurestiul unde sunt alte oportunitati...trebuie sa ganditi bine inainte.
Adina + Olivia 04.03.2004
april spune:
virgo, carnea o fi scumpa dar tine de sat...pe cand celelate alimente sunt mai scumpe daca ai in vedere ca sunt necesare in cantitate mai mare decat carnea...in special iarna.