Invatamantul romanesc, incotro?

Invatamantul romanesc, incotro? | Autor: cl

Link direct la acest mesaj

Pe mine una ma apuca disperarea. Nu stiu la ce sa ma mai astept. Fiecare ministru al invatamantului crede ca va ramane in istorie modificand cate ceva. Sunt minstru, hai sa modific si eu ceva, nu conteaza daca e bine sau nu si ca dupa mine vine altul, cu alte idei crete si ca modifica si ala ce am modificat eu. Si modificarea se face numai de dragul modificarii! Vai s-amar de copiii nostrii si si de noi!

Dragul nostru ministru al invatamantului (care nu stie sa numere si mai are obiceiul sa dea si altora temele sale, fara ca macar sa se oboseasca sa le verifice!) vrea o noua lege a invatamantului, ce deh, e ministru si asa se face. Noua gaselinita: scoala generala se va incepe la 6 ani si va dura 10 ani (nu sunt prea multi ani?)!!! Liceul va dura 3 ani si se cauta uniformizarea lui! Cum este posibil? Ce sens are sa chinui cu matematica un viitor sculptor???? Si alta gaselnita: admiterea la liceu: cum e posibil sa se faca pe baza mediilor de la nu stiu cate teze???? Stim foarte bine cum se face notarea, daca un profesor nu suporta un elev, oricat de bun ar fi acel elev, il arde la note. Apoi, sunt scoli unde notele mari se dau mai usor si scoli unde se obtin acele note foarte greu. Nu stiu ce se intampla, dar daca s-a propus distrugerea invatamantului, sunt pe calea cea buna! Nu stiu ce intelege minstrul invatamantului prin restructurarea invatamantului! Eu simt, ca parinte, ca ma apuca disperarea. Mi-e groaza, simt ca al meu copil e folosit pe post de cobai! Vreau un sistem de invatamant normal. Nu vreau sa ma intreb in fiecare an ce modificari mai sunt si daca al meu copil va avea examen de admitere in acel an sau ... ce??? Este posibil asa ceva?

Nu stiu, era asa de rau o admitere la licee pe baza de examene? Scoala generala de 8 ani si liceul de 4? Licee cu specific: matematica-fizica, biologie-chimie, arte plastice, muzica... Nu e mai bine asa? Sau sunt eu defecta? In alte tari cum este?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns april spune:

Dupa parerea mea este cel mai slab ministru al invatamantului de pana acum. O CATASTROFA. Uite cine ne coordoneaza noua educatia si cercetarea. Daca asa e seful cum or fi subalternii, ar zice unii???
Mare-i gradina Domnului si......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doradora spune:

mie mi se pare infiorator ce fac cretinii astia cu invatamantul. chiar nu ii poate tempera nimeni? noi, ca parinti, ar trebui sa protestam. inghitim chiar toate idioteniile debitate de cineva care are impresia ca are o idee?!?

chris + alexandra
varsta alexandra
bebeii nostri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

quote:
Initial creeata de cl

In alte tari cum este?

hai sa zic de Germania: scoala primara incepe la 6 sau 7 ani, depinde de Land si de cand implineste copilul 6 ani. Cu o recomandare speciala de la gradi pot merge si inainte de a implini 6 ani (copiii super-dotati, de regula). Daca se constata ca cc copilul stie prea multe si e in stare, poate sari o clasa (in sc. primara sau mai tarziu).
Ei, aici e buba: dupa sc. primara se impart in 3: Gymnasium, Realschule si Hauptschule, in ordinea descrescanda a calitatii, in fct. de notele din cls. 3 si 4. Multi se impotrivesc de ani de zile acestei impartiri, intrucat de ea depinde practic viitorul copilului, deoarece:
- de la Gymnasium (pana la cls. 13 parca) ai bacalaureatul cel mai bun, e o sc. f grea si poti merge la Univ.
- Realschule: un bacalaureat mai slab, poti merge doar la Fachhochschule (o univ mai prost vazuta, dar e sg. sansa)
- Hauptschule - un fel de sc. de 10 clase, fara bac., fara sanse de studii superioare, sansele de Ausbildung (ucenicie/inveti o meserie) sunt scazute.

de notat: parintii nu pot alege sc. primara decat in cazuri de exceptie (aduci motivatie, ca ai serv. acolo, etc.etc.), apartii de o scoala si acolo mergi. De aia ne-am mutat noi

Cristina
-----------------------------------------------
http://www.sos-satelecopiilor.ro/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petruta spune:

Reiau aici ce am scris si la alt subiect de la "gradinite crese.."
Avand in vedere ultima declaratie a ministrului educatiei, deja trebuie sa optam pentru o scoala unde va urma grupa pregatitoare. O sa fie ceva ce inca nu imi pot imagina. Practic anul viitor merg la scoala doua generatii. Cum vor proceda, unii vor fi inscrisi in clasa pregatitoare , altii in clasa I ?! Sunt scolile pregatite pentru asa ceva?! Sunt invatatoarele pregatite sa lucreze cu acesti copii mai mici in stilul educatoarelor ? Au personal suficient calificat, titularizat pe posturi pentru a oferi invatamant de calitate ? Au timp sa restructureze materiile din ciclul primar pe cei 5 ani sau 6 daca includem si clasa pregatitoare ? Si daca au trecut grupa pregatitoare in scoli se rezolva problema de a cuprinde toti copiii in gradinite ? Nu prea cred. Vom avea copiii angrenati in noi experimente.

Si apropo de admiterea la liceu: iei in considerare mediile generale, notele de la tezele cu subiect unic din cei 3 ani ( deci parintele va cotiza la greu pentru meditatii) si va mai da si admitere daca liceul respectiv ales vrea sa organizeze examen de admitere.

Dau citat de pe didactic.ro :
Cristian Adomnitei a spus c#259; admiterea la liceu se va face pe baza tezelor cu subiect unic din clasele a VII-a, a VIII-a si a IX-a. El a explicat c#259; intrarea la liceu se va face īn dou#259; trepte. Īn aceast#259; situatie, vor exista si licee unde se va sustine examen de admitere, din cauza solicit#259;rilor. Aceste licee vor trebui s#259; anunte conditiile de examinare cu un an īnainte.

Ideea reformei nu este a actualului ministru ci a predecesorilor si a celor care lucreaza in minister. Pe asta va cade magareata sa-si primeasca reprosurile etc. Macar daca ar adopta varianta B a legii invatamantului preuniversitar.
Petruta & bb Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns herra spune:

si eu ma intreb ce o sa ne facem; pe mine deocamdata ma ingrijoreaza partea cu gradinita - OBLIGATORIE de la 3 ani??
si asta fara sa aiba o baza materiala, adica nu sunt in stare sa asigure numarul de locuri in gradinite!
sa inteleg ca nu mai sunt primiti copiii sub 3 ani?
se fac din nou inscrieri??

si eu daca am copil alergic si am decis sa mai astept, pana la 4 ani, la ce sa ma astept?!

sper sa nu treaca de parlament minunata modificare...

dupa ce sistemul cu teste nationale si cu admiterea pe baza de medie la bac/liceu a influentat viitorul atator copii, acum vor sa "schimbe modificarea"...

parintii ar trebui sa aiba un cuvant de spus!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Herra, tocmai vroiam sa scriu despre asta. Cum sa fie gradinita obligatorie de la 3 ani? Oare astia realizeaza ca nu au suficiente gradinite? Si nici cu personalul nu stau prea bine! Ce vor face? Vor fi 50 de copii intr-o grupa???? Chiar nu se gandeste nimeni la asta???

Grupa pregatitoare la scoala, de la varsta de 6 ani este o alta aberatie. Nu vor avea cladire separata acei micuti si sigur vor fi obligati sa stea in banci 40-50 de minute, sa traga liniute. Mi se pare inuman! Ei trebuie sa se joace mai mult, sa invete in joaca. Nu mai vorbesc de mobilier, care sigur nu va fi adaptat la ei. Mi-e groaza!

Cristina, vad ca si la voi e destul de aiurea. Sunt si copii care se urnesc mai greu la inceput, care parca se "conserva" in primii ani, nu se omoara cu scoala, nu au rezultate spectaculoase, dar care prind aripi peste niste ani. S-au mai vazut cazuri. Cu ei ce se face? Sa ti se hotarasca viitorul de la 8-9 ani nu mi se pare prea corect.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by petruta
...
Si apropo de admiterea la liceu: iei in considerare mediile generale, notele de la tezele cu subiect unic din cei 3 ani ( deci parintele va cotiza la greu pentru meditatii) si va mai da si admitere daca liceul respectiv ales vrea sa organizeze examen de admitere.

Dau citat de pe didactic.ro :
Cristian Adomnitei a spus c#259; admiterea la liceu se va face pe baza tezelor cu subiect unic din clasele a VII-a, a VIII-a si a IX-a. El a explicat c#259; intrarea la liceu se va face īn dou#259; trepte. Īn aceast#259; situatie, vor exista si licee unde se va sustine examen de admitere, din cauza solicit#259;rilor. Aceste licee vor trebui s#259; anunte conditiile de examinare cu un an īnainte.

Ideea reformei nu este a actualului ministru ci a predecesorilor si a celor care lucreaza in minister. Pe asta va cade magareata sa-si primeasca reprosurile etc. Macar daca ar adopta varianta B a legii invatamantului preuniversitar.

Petruta & bb Mihai

Nu numai ca parintii vor cotiza la greu la meditatii, dar si la profesorii din scoala. Hai sa recunoastem ca sunt destui care cotizeaza in speranta ca progenitura lor va primi o nota mai mare, din pacate...

Ca va pica magareata pe acest ministru, e numai vina lui. Trebuia sa se gandeasca inainte de a "sari" cu asta, trebuia sa propuna modificari, nu sa se arunce cu capul inainte. Dar dupa chestia cu stegul si stelutele, zau daca ma mai mir, era de asteptat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petruta spune:

Cine a spus a spus bine:
Schimbari radicale propuse de ministrul radical . Radical din zero .

Petruta & bb Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angy11 spune:

Nu sunt la curent cu ce a debitat distinsul ministru,dar ma intreb: cum o sa intre la un liceu vocational,un elev,pe baza tezelor unice,care sunt din romana,mate,cand specialitatea lui e cu totul alta?
Apoi,bani sunt pentru invatamant,dar cheltuirea lor este practic imposibila,eu lucrez la un liceu vocational,am primit niste bani si ne chinuim de trei luni sa ii cheltuim si nu reusim,ca tot ni se intorc hartiile inapoi de la minister,de ex. trebuie sa cumparam instrumente muzicale,dotare care nu s-a mai facut de pe vremea lui Dej,ok,punem pe lista ce trebuie,trimitem la minister lista de instrumente si vine inapoi,de la Inspecorat,nici macar nu ajunge la minister,cu mentiunea,ca de unde stiu cei de la minister,ca alea-s instrumernte (flaut,oboi,fagot...) si nu-s computerte
Ok refacem lista, scriem in dreptul fiecarui instrument,ca e muzical,trimitem si iar vine inapoi,nu e bine...trebuie facuta licitatie on line...(dupa ce ni se spusese sa facem licitatie in Consiliul de administratie,sa alegem trei oferte din cinci solicitate,dupa care sa alegem varianta optima,am muncit o gramada sa gasim acele firme importatoare,sa negociem,sa ne incadram in bani....),iar acum ne chinuim sa facem licitatie on line,cu toate ca nimeni din scoala nu se pricepe,nici macar contabilitatea,iar suport de la forurile superioare nici vorba.

Asa se v-a intampla si cu dotarile pentru clasele pregatitoare,nu mai punem ca in scoli spatiu nu prea mai exista,sa mai bage nu stiu cate clase de pregatitoare., Apoi cum o sa fie,ca la gradi copiii de la pregatitoare sunt foarte multi la program prelungit,iar scolile,cel putin la noi in oras doar cateva au aceasta optiune...

Inca ceva,nu ne-au ajuns banii de instrumente,mai solicitam si primim in schimb doatarea laboratoarelor de fizica,chimie si biologie....

Si lista poate continua....

Mergi la inceput

Angy, ca la noi la nimenea. Si stii cum se va rezolva problema spatiului? Foarte simplu: gradinita la seral, grupa pregatitoare la seral!!! Vom merge sa ne luam picii de la gradinita/scoala la miezul noptii ! Si uite asa se rezolva problema spatiului, ca restul chiar nu mai conteaza!!!

PS Trebuie sa recunosc insa ca m-ai amuzat cu: "de unde stiu cei de la minister ca alea-s instrumernte (flaut,oboi,fagot...) si nu-s computere" si cu "dotarea laboratoarelor de fizica, chimie si biologie" . Stiu, nu e de ras...

Mergi la inceput