Poate uitam, dar exista efectele Cernobal

Poate uitam, dar exista efectele Cernobal | Autor: ralcat

Link direct la acest mesaj

Nu e vorba de celebrul avertisment legat de nu stiu ce asa zisa centrala din Cecenia.
E vorba de ceva ce exista, ce ne poate afecta Doamne fereste si pe noi (mai ales generatia de mame care la momentul Cernobalului ne finalizam formarea ca femei).
E vorba de informare, de compasiune, de suferinta.
E vorba de efectele pe care explozia de la Cernobal inca le produce, iar noi ... suntem mult de aproape de Ucraina pentru a nu uita.

http://www.ziare.ro/articol.php?id=1180495956

Raluca, leoaica cu Pui Nazdravan

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Gabitza1977 spune:

ai dreptate ralcat... eram doar un copil, dar imi aduc inca aminte de teama cu care vorbeau atunci parintii nostri despre ceea ce se intamplase acolo... si atunci cred ca inca nu realizau foarte bine ce evete dezastruoase va avea... :(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grenouille spune:

nimeni nu a realizat atunci ce efecte dezastruoase va avea.
am vazut mai de mult un documentar pe discovery (sau era NG?) - daca si 10% din ce e in documentarul ala e adevarat.... era absolut ingrozitor. erau marturiile oamenilor care au fost acolo sa curete, erau povestile de dupa, era imensa manipulare a populatiei prin intermediul presei...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinacs spune:

Nenorocitele efecte ale Cernobilului le-am trait si le traiesc si eu. Acum 6 luni am pierdut cea mai draga fiinta din lume din cauza unei boli necrutatoare: limfom malign (tot boala de sange). Nu este drept ca un copil la 3 ani si 4 luni sa se imbolnaveasca de o boala asa urata.
Sunt sigura ca vinovata am fost eu. Am prins acea perioada si sigur iradierile de atunci s-au rasfrant asupra lui.
De aceea am o mare teama in a lua hotararea de a mai concepe un alt copil. Daca mi se va intampla din nou?

Mergi la inceput

alina, in teleorman sunt si efectele "minunatelor" centrale de la bulgari.
eu mi-am pierdut tatal, mama lui si recent si pe fratele mamei lui din cauze cancerului; e posibil sa fie tot din cauza dozei mari de radiatii din acea perioada, e posibil sa fie din cauza de ADN defect, nu o sa stim niciodata.

imi pare rau sa aud de copilul tau, dar NU e vina ta ce s-a intamplat cu el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilina spune:

alinacs, fortelady, imi pare extrem de rau sa aud ce ati patit
si eu am patit o belea de foarte curand (cred, tot din cauza asta)
si in plus tatal meu are limfom malign ! sora lui a avut cancer de colon...si eu mi-am pus aceeasi problema, daca e din cauza cernobilului sau a unor verigi slabe in adn ?!?! probabil ca nu o sa stiu niciodata

Lilina si Vlad - Alexandru (23 septembrie 2006)

cum s-a nascut bebe site-ul lui bebe varsta lui bebe
JUCATI TRIBURILE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu am foarte multe colege cu probleme de tiroida. Daca tineti minte, ne-au dat atunci, preventiv, cate o pastiluta de iod dar se pare ca nu a fost suficient. Cat despre ce ai scris, alinacs, nici nu pot sa ma gandesc. E cel mai cumplit lucru ce se poate intampla cuiva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Nu-i corect deloc sa plateasca copilul cu viata pentru asa ceva ... nu-i corect nici parintii sa plateasca cu viata.
Nu-i corect nici faptul ca acum betonul care acopera locul exploziei este fisurat si nu se iau masuri, sau se iau prea tarziu. Si totul e tinut asa . . . stiut dar ... pe dedesubt, mai gasesti un link cu o stire, mai dispare rapid, mai ca ma apuca conspiratita (boala teoriei conspiratiei).
Nu-i corect ca suntem atat de aproape de ei, nu-i corect ca-i marea intre noi ... am asa o proasta senzatie cand ma gandesc ca mai mult ca sigur si marea are un nivel de radioactivitate mai mare dect normal...

Raluca, leoaica cu Pui Nazdravan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aidaciolac spune:

Este adevarat ca efectele abia acum incep sa se vada.
Eu umblu pe sectia de oncologie cu fetita mea din noembrie 2005.Personalul din spital spune ca inainte erau 2 saloane si era suficient , iar acum sunt 2 etaje si sunt neincapatoare.
Ce este cel mai rau este ca vad tot mai multe cazuri noi.
Ce ne va rezerva viitorul?Nimeni nu stie.
Dumnezeu sa aibe mila de noi.

Aida - mama de pisica mica.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by lilina

si eu mi-am pus aceeasi problema, daca e din cauza cernobilului sau a unor verigi slabe in adn ?!?! probabil ca nu o sa stiu niciodata

:) in timp, ajungi sa te obisnuiesti cu ideea ca exista o probabilitate destul de mare ca intr-o zi, celulele din corpul tau sa decida ca vor sa o ia razna si sa se comporte dupa legi numai de ele stiute. la mine, este relativ OK- e vorba de corpul meu; nu vreau sa ma gandesc cum se simt cei care si-au pierdut copiii din cauza asta.
cernobal si alte accidente au fost niste lucruri ORIBILE in istoria umanitatii, in istoria Europei de Est. Din punctul meu de vedere, sa uitam ce a fost atunci sau sa minimalizam efectele e ca si cum am ignora Holocaustul si Al Doilea Razboi Mondial

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Exista si vor fi din ce in ce in ce mai pronuntate. nu neaparat radiatiile cernobalului, ca mai sunt si altele...plecand de la aerul pe care il respiram si terminand cu ce bagam in burta.

partea nasoala e ca nu putem controla mai nimic. noi,mamele, ADNul nostru deja e franjuri...de aici copii bolnavi de diverse la varste fragede...

Eu recunosc,sunt paranoica. am avut un caz de cancer in familie dar adevaratul motiv ce a declansat paranoia a fost o colega de serviciu de lu' sotz.

ajunsa cu copilul in spital, suspect de leucemie(n-a fost,slava Domnului) ii dadea copilului prigat...la care a venit un medic,profesor universitar si le-a spus tuturor din salon "crutati-i macar acum in ultima clipa"

M-a marcat aceasta povestire mai mult decat decesul tatalui meu(cancer)

Ce putem face in privinta copiilor nostri? din cate m-am documentat, destul de putin.sa-i hranim sanatos si sa-i concepem devreme.intre 19-25 ani cica ovulele ar fi cat de cat nealterate genetic(ovulele te nasti cu ele, un numar fix,pe masura ce imbatranesti,calitatea lor scade)

In rest..suntem la mila providentei...

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput