Toate Forumurile Toate Forumurile
Cartea de bucate Cartea de bucate
Cauta in retete
Index retete Deserturi Cozonac, pasca 

Cozonac (2)
1 kg faina
8 galbenusuri
4 albusuri
300 g zahar
250 g unt
50 ml ulei
500 ml lapte
50 g drojdie
rom, vanilie, sare

Umplutura
600 g nuci coapte si macinate
400 g zahar
4 albusuri

Pentru decorat
1 ou
1 lingura de zahar tos
5-6 nuci


Maiaua se pregateste inmuiand mai intai drojdia cu putin lapte caldut ( nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand amestecul s-a racorit cat sa-l putem lucra cu mana, se incorporeaza cu drojdia inmuiata si se bate bine pana se fac basici mari, si compozitia se desprinde usor de pe peretii vasului. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald sa creasca.

Cat creste maiaua se amesteca galbenusurile cu mixerul, zaharul si un praf de sare pana se obtine o pasta spumoasa. Pasta iese mai fina daca se foloseste zahar pudra. Se bat spuma albusurile stropite cu cateva picaturi de lamaie.

Intr-un lighenas de plastic se toarna faina proaspat cernuta, in mijlocul careia se face un cuib. In acest cuib se pun maiaua, galbenusurile batute si putin lapte caldut. Se framanta cu spiralele speciale ale mixerului, incorporand, putin cate putin, untul topit, cald, uleiul, romul, vanilia si restul de lapte. Aluatul se framanta cel putin o jumatate de ora pana face basici mari si se desprinde de pe peretii lighenasului. Apoi se acopera si se lasa sa creasca in loc cald, ferit de curent.
Nucile pentru umplutura se usuca in cuptor fara sa se rumeneasca, se trec prin masina de macinat nucile, se amesteca apoi cu zaharul si albusurile pana se obtine o pasta consistenta.

Se ung tavile cu unt.

Cu mana unsa cu ulei sau cu unt, se desparte aluatul in trei parti egale ( daca tavile sunt mai mici, se imparte in mai multe parti) si se intinde prima foaie pe masa unsa. Deasupra se repartizeaza o treime din cantitatea de nuca intr-un strat cat mai uniform. Se ruleaza cozonacul si se pune in forma. Se procedeaza la fel si cu celelalte parti de aluat.

Cozonacii se lasa sa creasca descoperiti vreo jumatate de ora, apoi se ung cu ou, se decoreaza cu miez de nuca in jumati si se presara cu zahar tos. Se dau la cuptor la foc potrivit, mai mult domol, pentru aproximativ o ora.


Se servesste atat cald cat si rece, taiat in felii.



Autor: Idora
Data trimiterii: 01/12/2004 13:53:29
Discuta reteta pe forum:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=23694&whichpage=3


Atentie: Daca linkul de mai sus nu functioneaza, raporteaza acest lucru moderatorilor de la forumul "La bucatarie"!
Complexitate: 2 
Timp de preparare:
~ 3 ore.