Toate Forumurile Toate Forumurile
Cartea de bucate Cartea de bucate
Cauta in retete
Index retete Deserturi Cozonac, pasca 

Cozonac
Aluat:
6 1/2 cups faina alba
8 galbenusuri
1 cups zahar
100 ml whipping cream
100 g unt
2 linguri ulei
4 lingurite drojdie uscata
1 lingurita rasa sare
1 1/2 cups lapte
esenta rom, vanilie, coaja rasa de lamaie/portocala
2-4 linguri alcool (coniac, rom) optional

Umplutura: crema de nuca:
1 farfurie adanca cu nuci sau alune macinate (nesarate)
6 albusuri spuma
un praf sare, esenta de rom, alcool
2-3 linguri cacao frecate cu 3-4 linguri zahar ca sa nu faca cocoloase. Se amesteca toate.


Aluat: Galbenusurile se presara cu sarea si se lasa sa stea putin; se bat apoi spuma cu zaharul, esente, alcool, coji rase; smantana (whipping cream) cu untul se incalzesc usor la temperatura camerei; drojdia se pune la muiat in lapte cald; se porneste masina de paine la optiunea dough - framantat aluat - timp in care amestecati usor toate ingredientele de mai sus cu o parte din faina. Restul de faina puneti in cuva masinii de paine, turnati deasupra aluatul si asteptati sa se termine framantatul si crescutul aluatului. Pe la jumatatea ciclului, inainte de a doua framantare, turnati uleiul.

Dupa ce cresc, se transfera pe masa, se intind cu sucitorul, se pune umplutura si se lasa sa mai creasca si in tavi. Coaceti cam o ora, raciti pe un gratar de sarma.


Se servesc atat reci cat si calzi, taiati in felii.


Autor: lexi
Data trimiterii: 01/12/2004 13:49:16
Discuta reteta pe forum:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=23694&whichpage=2


Atentie: Daca linkul de mai sus nu functioneaza, raporteaza acest lucru moderatorilor de la forumul "La bucatarie"!
Complexitate: 2 
Timp de preparare:
~ 2 ore.