600 g zahăr, 150 g cacao, 150 g apă, 12 ouă, 4 linguri si jumătate de făină, 400 g unt.
Se amestecă pe foc mic zahărul cu cacao si apă până când compozitia începe să facă băsici. Se ia de pe foc si se amestecă în continuu până se răceste. Se adaugă pe rând câte un gălbenus (până la 12), amestecând mereu. Se bat spumă albusurile. Se încorporează în albus făina si 5 linguri din compozitia de zahăr si cacao (se amestecă usor, de jos în sus). Se unge forma de tort (sau o cratită), se tapetează cu hârtie si se toarnă compozitia de albusuri. Se dă la cuptor pentru 20 de minute. Se freacă untul spumă si se adaugă putin câte putin din compozitia de cacao, până se încorporează toată. Se pune si o fiolă (lingurită) de esentă de rom. Se dă la frigider să se întărească bine crema. Când s-a răcit blatul, se pune deasupra crema, în strat gros (daca nu stă toată de la început, puneti un strat, dati tortul si restul de cremă din nou la frigider, apoi, după ce primul strat de cremă s-a întărit, puneti si restul de cremă). Se îmbracă tot tortul în cremă. Asa este tortul Joffre: blatul mic de înăltime si cremă multă deasupra. Nu se taie blatul în mai multe straturi, ca la torturile obisnuite. Deasemenea, blatul nu se însiropează.
Se serveste rece
Autor: Milia Data trimiterii: 15/11/2004 20:31:07
Discuta reteta pe forum: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=13951&whichpage=4
Atentie: Daca linkul de mai sus nu functioneaza, raporteaza acest lucru moderatorilor de la forumul "La bucatarie"!
| Complexitate: 2 Timp de preparare: ~ 80 min.
|