Toate Forumurile Toate Forumurile
Cartea de bucate Cartea de bucate
Cauta in retete
Index retete Conserve Conserve pentru iarna Zacusca 

Zacusca se fasole
2 kg de ceapa
1,5 kg de gogosari
2 kg de rosii
1 kg de morcov (daca vi se pare mult puteti une doar 0,5 kg)
1 kg de fasole boabe (de preferinta fasole din anul curent dar merge si mai veche)
1 kg ulei
foi dafin, piper sare

Pasul 1
Fasolea se pune la fiert pana da in primul clocot si se schimba apa. se da si in al doilea clocot se schimba apa si se adauga morcovul ras pe razatoarea mare. se mai lasa sa mai dea un clocot (specific aceste clocot pt ca fasolea nu trebuie sa fie fiarta foarte tare. se scurge cat se poate de bine de zeama pt ca va fi adaugata la pasul 2

Pasul 2
Intr-o oala mai mare (cam 10 kg pt cantitatile de mai sus) se pune uleiul la incins. Ceapa se taie solzi (julien) si se pune la calit. Gogosasrii se taie solzi (spalati, curatati)si se pun la calit. dupa ce se moaie se adauga rosiile taiale marunt (sau date pe razaroarea mare ca sa nu intre si coaja). se lasa sa fiarba 30 min la foc mic in zeama lor dupa care se adauga compozitia de la pasul 1 (fasolea fiarta cu morcovul fara zeama. Se asezoneaza cu dafin (max 5 foi), sare si piper (puteti pune si boia dulce/iute, delikat in loc de sare).
Trebuie sa fiarba pana scade si se ridica uleiul deasupra. PEntru a evita statul langa oala si amestecatul sa nu se lipeasca recomand sa se fiarba in cuptor la foc potrivit spre mic pana se ridic uleiul desuspra si capata o culoare mai inchisa.(sa zic un minim 2 ore, eu o las dupa ochi.) In felul asta fasolea ramane intreaga pt ca nu se amesteca tot timpul. Eu nu o mai fierb in borcane. Fac asha: O pun in borcane fierbinte (dar aveti grija ca e periculos) o leg bine borcanele cu celofan si le pun in paturi imediat. IN felul asta ele mai fierb sub paturi (le inveliti bine) si se sterilizeaza. Eu le scot a doua zi cand borcanele sunt deja racite. LE verificati daca sunt sterilizate (sa stea celofanul intins bine si uleiul deasupra). DAca a intrat aer le consumati imediat sau le schimbati celofanul si le mai bagati la cuptor. Daca va este mai usor sa o fierbeti pt sterilizare separat (in cuptor de ex) o putet face fara probleme



Autor: lilie
Data trimiterii: 12/11/2004 16:56:55
Discuta reteta pe forum:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=13994&whichpage=1


Atentie: Daca linkul de mai sus nu functioneaza, raporteaza acest lucru moderatorilor de la forumul "La bucatarie"!
Complexitate: 0 
Timp de preparare: