Cine ma poate lamuri de ce femeile nu pot ajunge in Athos, de fapt?
Am citit ce e mai jos in link dar m-am incurcat si mai...
De asemenea mi-ar folosi foarte, sa inteleg (cu ajutorul vostru) de ce legenda se impleteste cu realitatea, pe alocuri (prin mai multe alocuri), de ce e atita aglomerare de zei pagini cu crestinatatea si de ce i se spune "Gradina Maicii Domnului" desi femeile care o iubesc, fara indoiala, au interdictie in gradina ei. Care-i motivul, evident, cel mai evident?
Cum privesc aceasta "fapta", femeile credincioase Lui?
http://www.sfaturiortodoxe.ro/muntele-athos/ISTORIC.HTM
Dupa care, vreau sa inteleg cum
De atunci si pina azi, Sf. munte Athos a fost cheagul ortodoxiei de pretutindeni si centrul prin excelenta al monahismului ortodox.
adica de ce cheagul ortodoxiei de pretutindeni si centrul prin excelenta al monahismului ortodox este chiar acest loc, unde femeile nu au voie.
Chiar am citit cu atentie, tot imi scapa esenta, esenta de unde sa-mi trag intelegerea.
Multumesc.
Qi
Raspunsuri
bagoiu spune:
Daniela. daca ai citit cu atentie ai vazut ce i-a spus Maica Domnului imparatesei: "De ce ai venit sa tulburi linistea supusilor mei?" Deci, prezenta femeilor in mijlocul calugarilor le-ar aduce mari ispite si tulburari. Unul din voturile pe care le depun calugarii la intarea in manastire este curatia trupeasca, abstinenta. Unii poate ca nu ar putea lupta cu aceasta ispita directa. Nu pt ca ar fi vreo pedeapsa pt femei. E dovada de smerenie din partea noastra, daca stim ca le tulburam llinistea si rugaciunea, sa nu ne ducem sa ii ispitim.
Muntele Athos nu e un loc turistic, e un loc al calugarilor si al rugaciunii, si cred ca trebuie sa respectam regulile lor.
De ce cheagul ortodoxiei? Pentru ca aici se fac toate cele ale ortodxiei. Rugaciunea nu inceteaza niciodata, sunt foarte multe manastiri, Sfanta Liturghie se slujeste chiar de mai multe ori pe zi, ceea ce ff important.
De ce de pretutindeni? Pentru ca sunt aici calugari de pretutindeni, fiecare Biserica ortodoxa are aici o manastire (sa , ma rog, aproape toate, nu stiu sigur)
Si, dupa cum scria acolo, la indemnul Maicii Domnului, templele pagane care se aflau aici au fost daramate si inlocuite cu altarele crestine.
DARAEL spune:
Un loc asemanator este si la noi, la Frasinei, unde femeile nu pot urca. Mai multe poti gasi aici: www.manastirea-frasinei.go.ro/" target="_blank">Manastirea Frasinei
Cat despre restrictionarea vizitelor la manastire (daca nu stiai, nici pentru barbati nu este usor sa ajunga pe Athos)....
Daca tu vrei sa citesti o carte linistita in propria casa, ce se alege din dorinta si stradania ta daca ai in fiecare zi un vizitator – azi mama, maine bunica, poimaine fratele.....
Pace tuturor !
DARAEL
Fericit Non-Stop
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">27 grame de Sanatate pura
RAMONELLA spune:
Eu am fost la Muntele Athos.Adica pe langa,cu vaporul.Nu avea voie vaporul sa se apropie mai mult de 500 m de tarm din cauza ca existau femei la bord.Nici animale de sex feminin nu sunt pe muntele Athos.Zilnic au voie sa viziteze muntele 100 de barbati ortodocsi si 10 barbati neortodocsi.Dar pentru asta au nevoie de viza.Pentru ca este un stat,nu apartine de Grecia.
E foarte frumos acolo.Din departare nu se vedea,era invaluit intr-un fel de ceata.Apoi,pe masura ce te apropiai s-a vazut clar.Sunt foarte frumoase manastirile.Merita sa le vedeti ,chiar si de la distanta.Ma rog,cu camera de filmat si cu aparatul de fotografiat puteai mari foarte mult,parca erai acolo.Mie mi-a placut foarte mult.Iti da asa,o liniste sufleteasca.
poze
vine bebe
Ramonel14+
Marilena12 spune:
La Sfantul Munte viata monahala este destul de dura, diferita de monahismul de obste din lume. La asta a contribuit si legea aceea cf careia femeile nu au voie sa intre. Este stat monahal, de calugari, pe vremuri acolo erau asceti si monahi plini de harisme, aveau si ei ispite grele, dar cel putin, randuiala asta ii scutea de altele.
Este adevart ca noi, femeile pierdem prin faptul ca nu avem bucuria de a vedea minunatiile si virtutile celor de acolo, dar eu nu ma plang, poate pentru rugaciunile unora ca aceia care traiesc in Sanul Maicii Domnului, ne mai ingaduie Dumnezeu pe pamant.
Tinand cont de sarcina calugarilor din Athos, si de scopul existentei acestui loc, prezenta femeilor nu s-ar justifica, parerea mea. Cum spune si Darael, nici ca barbat nu este simplu sa ajungi acolo, din afara. Ei cu treaba lor, in pustietatea muntelui, noi cu a noastra, in lume.
Uneori, ma gandesc daca nu cumva, prezenta noastra a mirenilor la manastiri, nu deranjeaza de la rugaciune calugarii, desi stiu ca ei au si in primirea celor nevoiasi spiritual- o ascultare.
Cand vezi de departe manastirile Sf. Munte, din vapor, par exemple, iti dai seama ca acolo lucrurile functioneaza cu totul altfel, decat in lumea in care traim noi, desi acum nu mai este nici acolo sfintenia care era o data.
Si totusi, se vede pronia lui Dumnezeu, si a Maicii Domnului! Este un loc unic, cu un mod de viata unic pe pamant, cu bogatii unice, eu ma mir continuu, cum de nu a patruns omul si acolo, ca sa strice tot.
[url=[/url]
bagoiu spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
eu ma mir continuu, cum de nu a patruns omul si acolo, ca sa strice tot.
[url=[/url]
Prin "bunavointa" Uniunii Europene se pare ca va patrunde in curand "civilizatia" si acolo
Marilena12 spune:
Sper ca nu vorbesti serios, legea din 1920 si ceva, nu mai stiu, care interzicea accesul femeilor ramane valabila, totusi ar trebui sa se respecte in continuare randuielile de acolo, fiind stat monahal, si de sine statator, nu?
Mari
bagoiu spune:
Stii ca a fost combatuta si legea asta nu demult...
Ma refeream insa la faptul ca UE da muuulti bani pt constructia drumurilor, pt bai moderne si confortabile si pt tot ce implica civilizatia. Si de aici ma tem ca vor decurge altele, va deveni un loc nu de rugaciune si pelerinaj, ci mai degraba de turism, cum s-a intamplat si cu unele manastiri de la noi, vezi Bistrita si altele
Marilena12 spune:
Ai dreptate, este posibil, sper ca monahii athoniti sa se impotriveasca cu toata puterea lor!
La noi in tara, din pacate, s-a cam produs inevitabilul...
Eu am fost socata de diferenta dintre Man. Dintr-un Lemn si Tismana, la ultima am observat un iz institutional, o mare discretie, mult turism, la prima (desi intens vizitata), pluteste spiritualitatea in aer. Nu mai spun de zona Bucovinei...au facut adevarate hoteluri pe acolo, nu ca ar fi ceva rau, macar au pelerinii unde sa se cazeze, dar cand ii vezi in postul Adormirii Maicii Domnului, cum intind gratarele la 200 m de manastire...zic ca au venit la hram...
Mari