pensie privata obligatorie

pensie privata obligatorie | Autor: Crocus

Link direct la acest mesaj

Am sub 35 ani si sunt in CIC, in septembrie urmeaza sa nasc al doilea copil. Doresc sa stiu daca sunt obligata sa cotizez la pensia privata si daca da, unde sa ma adresez. Sau mi se retin banii din indemnizatie?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anyc79 spune:

ooooooooooof, faci o mare confuzie intre pensia privata ocupationala cea pe care o face angajatorul si cea privata facultativa, optionala. Cea ocupationala, cum am spus, o face angajatorul, deci trebuie sa figurezi pe statul acestuia de salarii. In momentul in care tu intri in CIC se suspenda raporturile de munca, si deci nu se mai platesc impozite, implicit nici acest 2% (infim pt pensia noastra).
Cel mai bine pt noi, cei sub 35 de ani ramane pensia privata pe care ar trebui sa o facem daca ne intereseaza sa mai primim pensie si daca ne intereseaza ca in cazuri nefericite sa ne lasam familia protejata.
Pensia ocupationala si cea de stat, in cazul unei incapacitati de munca inceteaza, cea privata continua fara plata primelor. In cazul unui deces pensia de stat si cea ocupationala dispar, cea privata continua. Pensia ocupationala si cea de stat sunt impozabile peste o anumita limita, cea privata nu etc, sunt multe si multe avantaje.
Din 2020 nu va mai exista pensie de stat, nu o spun eu sau unele firme de asigurari: o impune UE pentru toate tarile membre. Si o intrebare as avea pt toti tinerii: daca inainte de 1990 pensia de stat medie era egala cu salariul mediu iar acum este 30% din salariul mediu - va mai asteptati ca peste 30 de ani sa mai primim ceva de la stat? Statul nu are obligatii fata de noi, noi avem obligatii fata de el.

Mergi la inceput