Sapun de Casa
Tin minte pevremuri bunica mea facea sapun de casa...niste calupuri mari galbui-verzulii. Nu faceau foarte multa spuma dar te spalai foarte bine cu el si chiar puteai spala si rufe (cu rezultate tare bune).
As vrea si eu o reteta de sapun de casa de pe vremuri. Poate cineva mai are vreo bunica care inca stie sa faca minunatia asta.
Anamaria
I used to be indecisive, but now I'm not sure.
Raspunsuri
Mik spune:
Ana Maria, am vazut-o pe mama facind sapun in casa ca nu se gasea la magazin. O sun miine si-ti scriu.
Nu stiu insa unde ai sa gasesti soda caustica.
daniela_b spune:
Da, si eu imi reamintesc ca bunica fierbea grasimea de porc topita, cu soda caustica intr-un ceaun si la sfirsit adauga sare pentru precipitare dar nu mai stiu cantitatile asa ca o sa dau si eu niste telefoane.
Qi
ocebine spune:
Hai ca imi dati emotii si topai de bucurie prin birou...soda caustica am gasit, nu-i problema!!!!!!
Ma faceti o fericita!!!
Mii de multumiri!!!!
Anamaria
Gabbriela spune:
5 kg grasime la 1 kg soda caustica, frunze de menta si pelin verde si parfum ce vrei tu, cat vrei tu. Se fierbe pana se ridica la suprafata sapunul. Se lasa la racit, se rastoarna jos si se taie... reteta de la bunica ... e doar pt rufe folosea reteta asta...
Iar asta am gasit pe net:
3 kg untura, curata
1l ulei
500g detergent
1kg faina alba
1kg soda caustica
7l apa, preferabil de ploaie daca nu, merge de oricare
Intr-un vas (nu trebuie sa fie de plastic pentru ca prepararea produce o reactie exoterma, degaja caldura) se pune untura topita (lichida, nu fierbinte) se pune uleiul, se amesteca, se pune detergentul, se omogenizeaza, apoi se pune faina si la fel se amesteca, trebuie pastrata musai ordinea asta, daca punem intai faina riscam sa faca cocoloase
separat, in apa se dizolva soda caustica
apoi, din apa respectiva se pune cate o cana peste amestecul mai sus mentionat si se amesteca continuu,dupa ce am terminat de pus toata apa, se mai amesteca cca. 30 de minute pt a evita sa se crape mai tarziu, se poate vedea cum pe lopata cu care amestecam se formeaza o pelicula de sapun intarit
se lasa peste noapte, a doua zi, se taie si se poate folosi
Sanatate si numai bine
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato
valentinag spune:
Si daca nu-ti reuseste iti trimit eu cate calupuri vrei!
"La vita e bella"
poze
marea inghetata
Oana_B spune:
Anamaria, am gasit un sapun de casa la un magazin:))) zilele trecute si m-am gandit la tine
www.secretsofsuzanne.com
Grandma Lye Soap:)) si are ingrediente lard, water & lye, miroase a sapun de casa. Nu prea stiu la ce sa-l folosesc insa:)))
Oana_B
www.fertilityfriend.com/home/ysatis" target="_blank">vesnica aspiranta
I love pink!
CRIXIA spune:
Chiar e asa de bun mai fetelor!???
Si eu imi amintesc de acasa, si-l foloseam la orice, era eficient! Dar cand ma gandesc cata soda avea, acum, parca imi trece de a-l folosi!
Hei, nu puneau untura topita, ci o grasime aleasa de pe nu-stiu-unde de la porc. Si cum spunea Gabriela pelin, menta...
anda141 spune:
....si prindeau rufele un miors urat.....nu as mai folosi asa ceva. Atunci ne vaitam ca nu exista ceva mai bun si acum ne chinuim tot cu el??
Sa il ajutam pe Alexandru
Mik spune:
M-am documentat.
Sapunul se face deci din grasine si soda caustica, plus chestii suplimentare care-l parfumeaza, sau il intaresc, sau il lasa lichid.
In Franta le savon de Marseille se face si artizanal din ulei de masline si soda caustica. Toate sapunurile au soda caustica in ele, dar soda e neutralizata, transformata in sapun.
Mirosul urit vine de la grasimea care nu a fost corect curatata (in Romania se lua grasimea de pe burta si de pa intestine si se facea sapun si daca astea nu erau curatate corect sau un mat era spart, nu va mai povestesc restul...)
Nimic de spus la reteta data de Gabriela, detergentul pus nu e obligatoriu si plantele parfumate puse variaza de la o gospodina la alta. Eu te-as sfatui sa pui uleiuri concentrate de trandafir sau de levantica cind sapunul e aproape gata in cazan.
Mare atentie : totul e foarte coroziv si la fiert volumul se mareste foarte mult !
Iti doresc succes !
ocebine spune:
Multumesc fetelor...miine e ziua cea mare la care imi pun "talentele" de bucatareasa de sapun la incercare. Am luat soda, pelin, menta, untura, oala mare (sa cad in ea aproape) de inox...trimit copiii afara la joaca cu daddy si ma apuc de treaba.
Fac poze (daca iese ceva)...
Am asa o mini obsesie acuma cu sapunul asta
Anamaria