Calitate asigurat
Am ramas traznita astazi cand am aflat despre o persoana angajata de 4 ani si 5 luni careia i s-a refuzat "adeverinta de asigurat" de catre CAS judetean si drept urmare nu se poate duce la un consult de specialitate pentru ca nu are "calitatea de asigurat in sistemul public". Nu e vorba despre faptul ca "angajatorul ar fi intarziat platile"
Am dat cautare pe net si nu am gasit nicaieri "definitia calitatii de asigurat" ci doar o "aberatie". Singura data cand se precizeaza "5 ani" este atunci cand se vorbeste despre cardul de asigurare european (valabil in afara Romaniei)
Oare nu e interpretata gresit legea 95 / 2006 ? (art 256. (7))
Pe pagina de mai jos e scris "negru pe alb"
http://www.cnas.ro/default.asp?id=47
<<<<<
Documente care trebuie prezentate furnizorului de servicii medicale pentru a dovedi calitatea de asigurat
Salariat – Act de identitate si adeverinta eliberata de angajator care poarta viza casei de asigurari de sanatate.
Persoana fizica autorizata (PFA) – Act de identitate si dovada ultimei plati la FNUASS.
Persoanele fizice fara venit obligata sa se asigure – Act de identitate si ultima chitanta de plata in care este stipulata ultima luna/trimestru pentru care s-a platit.
Pensionar – Act de identitate si ultimul cupon/talon de pensie.
<<<<<<<<<
adica un om care a platit 1 luna la CASS-ul fara a fi angajat "ARE DREPTURI DEPLINE" si un amarat care isi plateste regulat asigurarile, dar n-are 5 ani de cotizare nu este asigurat ??
Interpretarea mea personala a paragrafului (7) art 256 este urmatoarea: necesitatea de a plati 5 ani in urma asigurarea e un fel de pedeapsa daca ai nevoie de asigurarea medicala si n-ai avut bunavointa sa-ti platesti regulat asigurarile sau ai omis (chiar si din greseala) !
Dupa aceasta "logica" a celor de la CAS ar trebui sa nu mai muncim si sa platim doar o luna (sau un semestru/trimestru) asigurarea si am rezolvat problema medicala ?
Adica amaratul acela a platit milionul/luna (din salar si angajatorul) timp de 34 de luni fara sa aiba calitatea de asigurat ? Ar fi normal sa-si plateasca cheltuielile medicale ? (nu a fost student sau somer in 7 luni inainte de angajare)
Multumesc anticipat
Raspunsuri
Androix spune:
http://www.casan.ro/default.asp?id=120
Uite aici legea privind asigurarile de sanatate.
Andreea mamica lui Filip Stefan
Georgia
OtiliaLia spune:
Stiu, am citit-o dintr-un cap in celalat capat si eu si persoana in situatie, de asemenea secretarele si contabilitatea. Toti am ajuns la aceeasi "nedumerire" de mai sus.
E "legala" aplicarea retroactiva cu 5 ani a unei legi ?
Pentru ca in conceptia celor de la CAS judetean persoana ar trebui sa plateasca din buzunar cele 7 luni lipsa (corespunzator salarului minim pe economie, plus majorari) si atunci va "dobandi calitatea de asigurat" si dreptul de a vizita un medic specialist.
Androix spune:
Iarta-ma dar nu inteleg nimic din ce zici. De-aia nic nu m-am lansat in interpretari pentru ca nu am inteles concret situatia decat ca omul lucreaza de 4 ani si 5 luni si nu i se permite sa mearga la medicul specialist. Ceea ce este aberant. Nu inteleg care e faza cu 7 luni inainte.
Hai s-o luam de la inceput: de ce nu este asigurat in sistem public dupa spusele casei judetene?
Inteleg ca omul are contract de munca, angajatorul si-a platit datoriile iar aici legea zice clar: "SECTIUNEA 1
Persoanele asigurate
ART. 211
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie."
Deci unde e problema?
Andreea mamica lui Filip Stefan
Georgia
OtiliaLia spune:
Problema omului consta din faptul cum CAS judetean interpreteaza art 256 paragraful (7). Ei considera ca ar trebui sa aiba o vechime de 5 ani cu contributia platita la timp si la zi. Omului ii lipsesc 7 luni (anterior angajarii a fost fara venit, nestudent, neplatitor de CAS sau alte dari la stat) iar CAS judetean ii conditioneaza eliberarea adeverentei respective (necesara la medicul de specilite) de plata contributiei "restante".
E clar cat de cat ? - se vede ca m-a traznit bine de tot problema omului (dar si Uniter, ca am stat pana la 1 noaptea sa ma uit la TV.
Scuze de "neclaritate.
Androix spune:
Otilia nu stiu cat e ceasul la tine, dar in legea "mea", tot 95 din 2006, articolul asta 256 se refera la altceva nu la ce zici tu.
ART. 256
(1) Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se formeaza din:
a) contributii ale persoanelor fizice si juridice;
b) subventii de la bugetul de stat;
c) dobanzi, donatii, sponsorizari, venituri obtinute din exploatarea patrimoniului CNAS si caselor de asigurari, precum si alte venituri, in conditiile legii;
d) sume din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii Publice.
(2) Colectarea contributiilor persoanelor juridice si fizice care au calitatea de angajator se face de catre Ministerul Finantelor Publice, prin ANAF, in contul unic deschis pe seama CNAS in conditiile legii, iar colectarea contributiilor persoanelor fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de catre ANAF, se efectueaza de catre casele de asigurari.
(3) Sumele colectate in contul fondului potrivit alin. (2) sunt in permanenta la dispozitia CNAS si se repartizeaza de ordonatorul principal de credite, proportional cu sumele aprobate pe subcapitole de cheltuieli prin legile bugetare anuale, pe fiecare domeniu de asistenta medicala.
(4) In mod exceptional, in situatii motivate, pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dupa epuizarea fondului de rezerva veniturile bugetului fondului se completeaza cu sume care se aloca de la bugetul de stat.
(5) Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, destinata exclusiv finantarii cheltuielilor cu plata acestor drepturi, este de 0,75%, aplicata la fondul de salarii sau, dupa caz, la drepturile reprezentand indemnizatie de somaj ori asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, si se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in conditiile legii.
Nu se poate sa lucrezi de 4 ani si 5 luni si sa nu ai calitatea de asigurat! Mai ales daca angajatul si-a tinut partea lui de promisiune si si-a platit darile.
Andreea mamica lui Filip Stefan
Georgia
OtiliaLia spune:
Nici o infomatie suplimentara ?
Problema colegului se va rezolva prin plata lunilor lipsa, dar totusi "e corect" ?
Androix spune:
Scuze, Lia, am citit si apoi imediat a picat dc-ul si am iesit, apoi daca nu am mai vazut subiectul la active m-am luat cu altele si am uitat.
Nu stiu ce sa zic. E dubios articolul ala. Insa cu aplicarea retroactiva nu cred ca ai dreptate. Pentru ca nu se aplica retroactiv. El acum a cerut dreptul respectiv, legea e acum in vigoare, nu a fost facuta ca sa intre in vigoare peste 5 ani.
Singura solutie ar fi daca articolul este intr-adevar interpretabil dar aici nu ma mai bag ca nu sunt sigura ca l-am inteles cum trebuie nici eu. Poate Marius sau altcineva care e mai in tema.
Oricum poate incearca sa intrebe si altundeva decat la casa judeteana. Sa incerce o intrebare chiar la numerele de pe site-ul casei de asigurari dar aici la Bucuresti, unde sunt sefii. Poate totusi in teritoriu nu interpreteaza cum ar trebui ca s-au mai vazut cazuri.
Andreea mamica lui Filip Stefan
Georgia
marius spune:
Cred ca este o confuzie la mijloc. Acest articol pe care il mentionati se refera strict la cazurile in care o persoana nu este intr-o relatie contractuala asa cum este ea admisa de legile in vigoare. Adica este vorba de exceptii sau cazuri particulare (someri, cetateni straini, cazuri nedemonstrabile prin acte doveditoare si/sau plati ale contributiilor). Pentru aceste cazuri se refera acest articol. Pentru cazurile in care o persoana se afla sub efectul unui contract admis legal persoana este beneficiara integral de toate drepturile prevazute de legile respective. In consecinta si fara prea multa teorie persoana in cauza are dreptul la acea adeverinta dupa exact 5 minute de cand a fost inregeistrata ca si beneficiara de asigurari la casa de asigurari. Nu are nici o legatura cu cei 5 ani.
Daca ma angajez astazi si se depune declaratia de asigurare din partea angajatorului imediat dupa inregistrarea acesteia am toate drepturile conferite de legea asigurarilor sociale de sanatate. Aceste drepturi sunt integrale pana in clipa in care nu mai apar in evidenta persoanelor asigurate indiferent de "vechime".
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Decembrie 2007
OtiliaLia spune:
Sa stiti ca am lasat o intrebare pe forum pe site-ul de la CNAS si nu am primit raspuns. (practic m-au rugat colegele de la secretariat ca ele nu se prea pricep la calculatoare). Am pus aceeasi intrebare acolo si n-am primit raspuns.
Si noua ni se pare ciudat stilul de abordare a problemei, dar concret cei de la CAS judetean nu vor sa puna viza pana cand nu se achita "restanta".