Pensia privata - 2% obligatoriu

Pensia privata - 2% obligatoriu | Autor: Anca Vlad

Link direct la acest mesaj

Buna,
Ne poate explica cineva care este in tema ce e cu pensia privata obligatorie pentru cei dub 35 ani?
Eu am inteles ca 2% din salar nu se mai duc spre casa de pensii ci spre un fond privat pe care il putem alege. Cei peste 35 ani pot sa opteze? 2% e o suma mica. Cat s-ar putea primi la pensie (daca nu se da nimic in plus)?

Si o alta intrebare: Aveti pensii private facute in particular la diferite fonduri? Ce garantie aveti ca pana iesiti la pensie nu dau faliment? Oricum e bine sa ne gandim din timp ce vom face odata ajunsi la o anumita varsta. Daca poate da cineva informatii cat de cat obiective multumesc anticipat!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

Anca, eu am inteles ca pe langa suma care merge mai departe la pensia de stat,suplimantar(fara sa afecteze salariul) mai merg 2% catre pensia privata!
Pt cei sub 35 de anu asta e obligatoriu,pestru cei peste 35 de ani,pensia suplimentara se va opri la cerere!
cat e de sigura asta si cat va fi penia privata la final(cine mai apuca sa ajunga acolo ) nu prea se stie,cum nu prea se stie cine va administra acesti bani....
sunt si eu curioasa sa aflu mai multe!

Tot ce se intampla,se intampla intotdeauna cu un motiv!

*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
---------------------------------------------------
Vio,mamica de viitor "avionar"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tzitziri spune:

Pai....pe mine m-a deranjat teribil chestia cu punctele pentru calcularea pensiei..ca si daca faci peste x puncte tot exista o 'regula' care ti le 'aduce' tot la x...ca atat sunt ei dispusi sa dea maxim, indiferent de cotizatiile tale....

Iar chestia cu falimentul asiguratorului....si ala e reasigurat, asa ca pana la urma nu poti sa ramai fara nimic.Eu am o prietena care de 2-3 ani cotizeaza la o pensie privata....desi de multe ori nici nu ii mai ramanea din salariu cat sa cotizeze), dar ii admir perseverenta, desi nu fac acelasi lucru....

EDIT: am gasit un link interesant : http://pensie-privata.ro/ . In stanga, la "Utilitate" e un tabel interesant

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kamelika spune:

treaba cu pensiile private este o treaba tare de tot..eu urmaresc de ceva vreme evolutia sistemului de pensii private din RO si am ajuns la urmatoarea concluzie:daca tot platim taxe la "partid", maca sa ne asigure un minim de protectie in ce priveste pensia suplimetarea(despre p.de stat, nu are rost sa mai comentez>>>).Asta inseamna ca fac asigurare la una din companiile agreate de stat,iar in caz de faliment al comp. de asig , statul este obligat sa-mi dea un cuantum din suma asigurata.
Nu s-a votat acesta lege inca ...ei rpomi ca in 1-2 luni sa-i dea unda verde....ramane de vazut!
Alta chestiune:nici o firma de asig din RO nu vinde produsul "pensie viagera "(simplu)!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Din cate am inteles,din ceea ce cotizam acum se iau 2% si se duc la fondul privat!
Eu am asigurare de viata,boala si pensie la o firma privata,daca o mai fi pana iesim la pensie sau nu,bafta noastra!

"La vita e bella"
poze
marea inghetata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alynutza spune:

Cei 2% sunt din fondul actual de cotizare (adica daca acum dai 9,5% pentru pensie - sau cat se da, ca nu mai stiu sigur - se va da doar 7,5% la stat si restul 2% va merge la o companie aleasa de tine dintre cele agreate). Acum ce nu stiu eu este cand si daca ne va intreba cineva la ce companie de asigurari vrem sa ne viram cei 2%. Pentru ca daca nu-ti exprimi nici o optiune, mi se pare ca esti repartizat automat.

Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.

Recently become Mrs. Perfect

Mergi la inceput