Disciplinarea bebelusilor
Raspunsuri - Pagina 2
daniela_b spune:
quote:
Originally posted by just_ema
Acum intelegeti frustrarea mea?
Da, inteleg frustrarea ta.
Uneori poti avea de-a face cu un copil dificil intr-un mediu relaxat, alteori poti intilni un copil relaxat intr-un mediu dificil.
Sincer? Nu as vrea sa fiu in locul tau, intr-o oarecare masura. In acelasi timp, mi-ar fi o provocare situatia despre care ne povestesti. Dar asta tine de caracterul celui ce ingrijeste copilul si care, dupa mine nu are VOIE sa intervina in mediul de familie, daca i s-au trasat sarcini in acest sens.
E foarte posibil ca acest bebe despre care spui sa fie usor dezorientat in privinta celei pe care el o "numeste" mama in mintea lui. Daca ai un program fix, dupa care pleci acasa ( sa zicem 8 ore pe zi, da?) in care il tii in brate si-l hranesti (cu greutate sau nu) este ciudat pentru el ca pe urma vine altcineva care-i da alta masa in alte conditii, alt stil.
Daca stai tot timpul cu el, i-ai creat un program, cind vine mama si-i face altul, se schimba totul, nu?
S-ar putea sa fie o timpenie ce spun, tineti cont si ca nu am un copil al meu asa ca multi ar putea spune vax albina despre parerile mele, totusi, eu cred ca din diferite motive, tu si mama copilului va amestecati sarcinile asa ca derutati acest bebe care incepe sa cunoasca lumea.
Voi doua, tu si mama acestui scump de bebe nu va sincronizati actiunile, nu ati delimitat corect unde incepe treaba ta si unde se sfirseste.
Incearca sa discuti cu ea, fa sa fie lucrurile mai clare.
http://www.youtube.com/watch?v=hWzrrwYMQ
Sabina spune:
ema, dar mamica reuseste sa-l faca pe bebe sa manace tot, sa doarma la ore fixe etc?
intreab-o cum face ea si sa vedem ce zice.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
just_ema spune:
Eu sunt tratata ca un membru al familiei si am aceleasi drepturi ca si mama. Mi s-au dat de la inceput. Practic eu iau decizii cu privire la bebe si uneori sar peste "regulile" impuse de ea deoarece vreau binele copilului inainte de orice.
Elise, cum as proceda eu? Nu as disciplina un copil fortandu-l sa manance pana nu mai poate. Am observat ca Emilija (asa se numeste fetita) are nevoi diferite de alti copii. De exemplu ei nu ii face bine sa manance prea multa carne. Mama ii pregateste cutiute speciale cu legume pe care le decongeleaza inainte de masa la care mai apoi adauga carne de pui sau peste. Intr-o zi i-a dat sa manance carne de oaie (evident ca nu i-a placut si a avut dificultati mari in a o manca). Totusi insista ca a sosit timpul sa manance cam ce mananca familia. Nu sunt de acord cu asta.
Asadar si prin urmare, ce as face eu? I-as implini nevoile elementare iar in toata perioada asta as urmari sa vad daca este problema dintilor sau doar incapatanarea ei (acum saliveaza mult si are toate simptomele unui copilas care sufera ca ii cresc dintisorii).
Nu as insista sa bea 800 ml de lichide pe zi. Atat trebuie sa bea Emilija de obicei. Plus ca are 3 mese si 2 gustari.
Sabina, mama reuseste deseori sa o determine sa manance tot dar am vazut-o dandu-i si mancare fortat. O lingura de legume cu carne, una de iaurt (asta pentru ca atunci cand mananca iaurt nu mai plange).
Eu consider ca este nevoie de pauza pentru a digera mancarea si nu a trece imediat de la un "meniu" la altul. Mama prefera sa ii dea un bol mare de legume si carne si imediat dupa aceea un iaurt iar apoi 260 ml de lapte. Sincer, nici eu n-as putea sa le iau pe toate o data.
I-as da toate acestea dar la un interval mai mic de timp.
Daniela, multumesc pentru sinceritate. Da, este adevarat ca Emilija poate fi derutata si cred ca este. A trecut prin multe schimbari in ultima vreme. Intai a avut grija de ea mama, apoi bunica, dupa aceea tata, si vecina...iar acum eu. Este clar ca fiecare a avut stilul lui propriu. Incerc sa o inteleg.
Totusi ma aflu intr-o dilema. Tata spune ca e incapatanata, mama spune ca este ceva trecator iar eu cred altceva.
Si totusi o decizie trebuie luata. Iar eu...nu stiu ce sa mai fac. Astept sa treaca timpul cand ma voi intoarce acasa. :-) Nu, glumesc. Acum sunt relaxata ca stau in pat asteptand sa ma uit la un film.
Totusi, concluzia este ca voi incerca sa vad cum o pot ajuta. Voi mai citi ceva carti (desi am citit o gramada pana acum) si voi vedea ce va urma.
daniela_b spune:
quote:
[ Tata spune ca e incapatanata, mama spune ca este ceva trecator iar eu cred altceva.
Si totusi o decizie trebuie luata. Iar eu...nu stiu ce sa mai fac. Astept sa treaca timpul cand ma voi intoarce acasa. :-)
Ce crezi tu? Ce crezi tu altceva decit ceilalti?
Cind astepti sa treaca timpul sa te intorci acasa, e clar ca nu esti in apele tale. Ceva nu functioneaza corect in ritmul de viata al vostru (ma refer la cei ce ce locuiesc in acelasi spatiu).
De ce abia astepti sa creasca Emilija ca sa poti pleca?
just_ema spune:
quote:
Originally posted by daniela_bquote:
[ Tata spune ca e incapatanata, mama spune ca este ceva trecator iar eu cred altceva.
Si totusi o decizie trebuie luata. Iar eu...nu stiu ce sa mai fac. Astept sa treaca timpul cand ma voi intoarce acasa. :-)
Ce crezi tu? Ce crezi tu altceva decit ceilalti?
Cind astepti sa treaca timpul sa te intorci acasa, e clar ca nu esti in apele tale. Ceva nu functioneaza corect in ritmul de viata al vostru (ma refer la cei ce ce locuiesc in acelasi spatiu).
De ce abia astepti sa creasca Emilija ca sa poti pleca?
Cred ca ma testeaza. E foarte inteligenta.
Da, nu sunt in apele mele - m-ai citit bine. Eu sunt o persoana foarte prietenoasa si sociabila dar aici parca sunt un melc in cochilia lui. Ceea ce nu imi place este faptul ca lucrurile nu ies intotdeauna cum vreau eu (ca uneori Emilija ma face sa pierd 40 de minute pana se hotaraste sa manance si uneori si dupa 1 ora tot nu vrea sa manance tot).
Abia astept sa plec deoarece locul in care ma aflu nu e cel pe care il prefer. Nu voi sta cu familia aceasta decat 10 saptamani asa ca nu o voi vedea pe Emilija crescand (desi pe de o parte regret. E un copil dragalas - desi ma provoaca uneori).
Imi voi reveni curand. Vine weekendul.
26octombrie spune:
quote:
Initial creeata de just_ema
Buna! Sunt Ema si ma adresez voua pentru prima data incepand cu o intrebare: cum disciplinezi un bebelus de 9-10 luni?
Evident ca stie ce vrea si ce nu vrea, are vointa proprie si mai ales e foarte incapatanat.
Pana acum nu am avut probleme cu mancarea insa acum nu mai vrea sa manance tot (desi pana acum o facea fara probleme),si nu mai bea tot laptele. Ma supara foarte tare lucrul acesta. Insist sa manance si stau langa el chiar si 40 de minute dar dupa aceea chiar incep sa ma enervez. Cum sa mai procedez? Ar trebui sa am mai multa rabdare?
Astept cu nerabdare sfaturile voastre.
in primul rand spuneai mai sus ca ii ies dintii! pai atunci ai gasit deja explicatia. toti copiii au o scadere a apetitului in aceasta perioada. uneori dramatica. si nu ai ce face, astepti sa treaca.
in al doilea rand, cu cat stai langa el mai mult si mai stresata, cu atat ai mai putine sanse sa obtii rezultatul dorit.
nu ar trebui sa ai mai multa rabdare, ar trebui sa ai rabdare. punct. un copil de 9-10 luni nu e firesc sa te enerveze, orice ar face. nu e constient ca te deranjeaza si, la varsta asta, nu il poti disciplina. singura varianta viabila, dupa umila mea parere, este sa te mulezi tu pe el, el pe tine n-ai nici o sansa. so,... uita de stres, nu-ti mai fixa jaloane, tu sau mama, un copil la varsta asta nu e previzibil si incadrabil in parametrii, face exact ce simte sau nu nevoia.
ca sa "get the picture" imagineaza-ti, cand esti satula, cum ar fi sa te lege cineva de scaun si sa te haituiasca cu lingura. ai manca? ai tipa? ce-ai face? intreab-o si pe mama..
Luana si Hora - 14 Mai 2006
www.geocities.com/mamici_de_mai_iunie2006/povesti.html#Hora " target="_blank">poveste
io tot cresc
“Daca ti se da o coala liniata, scrie pe cealalta parte”
(Juan Ramon Jimenez)
Sabina spune:
wow, eu ma retrag.
Copilu meu n-a mancat niciodata cantitatile astea la 10 luni:), si acu uneori mananca de sparge si alteori mai putin, si e dezvoltata bine, slava Domnului.
Nu ma pot baga peste mama....iti urez succes, pt mine ar fi o situatie imposibila:)
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
just_ema spune:
Gata, ati reusit. Am ras din toata inima. :-) Acum o aud plangand. E cu mama. Ma linisteste lucrul asta deoarece vad ca nu face lucrurile astea doar atunci cand e cu mine.
Sabina, bb tau are 10 luni? Ce ii dai tu sa manance? Cat manaca si cate ore doarme pe zi?
Si mie mi se pare ca i se cere sa manance prea mult dar deseori gasesc eu ocazii cand sa ii dau atat cat cred eu de cuviinta. Si atunci e fericita.
Ador sa o vad cand se trezeste. Are un zambet foarte larg...si imi vine sa o strang tare tare in brate. Ma abtin ca stiu cat de neplacut e pentru ea uneori...
lorelaim spune:
Just-ema: cand am citit cat mananca fetita de 10 luni era sa pic pe jos! Pai nu-i pui de elefant - Doamne iarta-ma - e bb uman! Ori o sa faca o repulsie la mancare (anorexie) ori o sa i se largeasca stomacul si o sa fie grasunica-grasunica de n-o sa mai stie bietul copil cum sa tina cure de slabire cand va fii mai mare. Pauzele intre mese trebuie sa fie de aprox 3h pt a se digera mancarea.
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
Sabina spune:
fetita mea are 4 ani si 7 luni deja:))
hai sa-mi amintesc ce manca ea la 9-10 luni:
dimineata alaptat, deci nu stiu cantitatea.
dupa vreo 2 ore piure de fructe cu branzica de vaci sau cereale, uneori manca si 150 de grame, alteori numai 50-60:)
dupa iar tzitzi.
La pranz era tragedie, uneori vroia sa manance legume etc, alteori pauza....oricum, si daca lua 50 de gr ma declaram satisfacuta.Cu carnita era in felul urmator: ii pasam pui si ii dadeam ei un copanel sa roada. Pe copanel puneam carnita pasata:)), si asa o pacaleam. Uneori avea chef si manca f mult, alteori mai nimica.
La vreo 11 luni a manact deja ghiveci de legume cu painica, a vrut sa vada mancare de oameni mari. Fiind in farfurie nu i-am masurat cantitatea.
De la momentul ala m-am relaxat. Ii dadeam sa mai roada o rosie, dimineata un covrig...asta rareori.
Seara primea cereale daca nu avusese dimineata, sau branzica cu fructe., tot asa.
Singura chestie ferma era alaptatul, dar eu am alaptat un an si 8 luni(ultimele 2 fiind de fapt intarcatul)
deci nu pot sa imi dau cu parerea , sincer, eu m-am luat f f mult dupa copil, am faciut intr-adevar giumbuslucuri ca sa manance, am zis povesti etc, insa per total m-am declarat multumita cand era fericita ca mananca, nu am trecut peste limita ei stomacala ca sa zic asa:)))
cu dormitu....hahaha. Ziua era bine, dar noaptea se scula de vreo 3, 4 pori.De cand s-a nascut mai mult de 14 ore n-a dormit niciodata.De pe la un an 12 ore e maxim cu tot cu somnul de pranz.