saptamana patimilor
am sa va scriu cuvintele parintelui de aici de la noi:
<< Mesajul zilei de Luni din Saptamana Patimilor
In ziua de Luni din Saptamana Patimilor Biserica Il pomeneste pe Dreptul Iosif din Vechiul Testament, cel care a fost vandut de fratii sai si a ajuns In Egipt. Dumnezeu a Ingaduit faradelegea fratilor pentru a le aduce multor napastuiti izbavirea. Iosif cel vandut a ajuns sfetnicul faraonului si i-a ajutat pe cei din vremea lui sa Invinga vitregia vremii si moartea. Biserica face legatura Intre Iosif si Mantuitorul Hristos si talcuieste evenimentul din Vechiul Testament ca o proorocie despre ceea ce se va Intampla cu Hristos, cel care va fi vandut si el si prin patima sa, mormant si Inviere a adus biruinta asupra mortii.
In aceeasi zi se face pomenirea smochinului neroditor care a fost sortit uscarii. Smochinul are menirea de a-si da rodul pe care Domnul l-a asezat In firea lui. Chiar daca exista un potential daruit de Domnul In fiecare dintre noi, noi avem puterea de a-l face sa rodeasca sau de a-l lasa steril.
Ar fi bine daca In aceasta sfanta zi am medita fiecare dintre noi la roadele pe care viata noastra le daruieste lumii In care traim.
Mesajul zilei de Marti din Saptamana Patimilor
Această zi ne pregăteste pentru Intelegerea Tainei Imparatiei Cerurilor fiind puse In fata credinciosilor doua pilde In acest sens: parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) si parabola talantilor (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27).
Mantuitorul a rostit aceste doua pilde In saptamana ce precede Sfintele Sale Patimi, pentru a lamuri echilibrul la care omul trebuie sa ajunga. Cele 5 fecioare care nu au avut untdelemn In candelele lor, Ii reprezinta pe cei ce cred ca efortul personal este suficient prin el Insusi pentru dobandirea Mantuirii. Efortul ascetic este cadrul care face ca trezvia duhovniceasca sa dea rod, dar rodul concretizat In faptele crestinesti este cea care mantuieste.
La fel pilda talantilor pune In evidenta valoarea initiativei personale In valorizarea darurilor cu care Dumnezezeu ne-a Inzestrat. Darul de la Dumnezeu are vocatia de a se Inmultii printr-o lucrare Increzatoare In care initiativa personala In duhul credintei ne ajuta sa rodim spre buna marturie si pace sufleteasca.
Mesajul zilei de miercuri din Saptamana Patimilor
In ziua de miercuri Biserica face pomenirea femeii pacatoase care a uns picioarele Mantuitorului cu Mir de mare pret. Mantuitorul spune ucenicilor contrariati ca aceasta ungere este o vestire a mortii, de fapt a patimirilor pe care El avea sa le primeasca din partea oamenilor peste doar cateva zile. Ucenicii n-au Inteles ceea ce le spunea Iisus, ei erau fascinati de primirea de care s-a bucurat Nazarineanul In Ierusalim. S-a dovedit Insa ca femeia pacatoasa Intoarsa la credinta a fost mai capabila decat apostolii sa priceapa semnele vremii si Ingandurarea Mantuitorului.
Intoarcerea de la pacat si de la indiferenta duhovniceasca da omului sansa de a Intelege tainele duhovnicesti Intr-un mod cu totul aparte. Constienti fiind ca desi suntem nevrednici, Domnul ne arata dragoste si ne Incurajeaza spre urcus duhovnicesc, ajungem sa fim mai sensibili si mai receptivi. In viata duhovniceasca cugetarea rationala si calculele omenesti nu ne aduc Intotdeauna raspunsuri linistitoare.
Prezent la Intalnirea cu femeia pacatoasa, Iuda Iscarioteanul a fost dezamagit ca Hristos lasa sa se risipeasca mirul de mare pret. El n-a depasit nivelul de cugetare rationala si nu a reusit sa simta greutatea gandului ce se aseza deja In sufletul sau. In Miercurea aceasta, Iuda, a planuit tradarea Fiului lui Dumnezeu si l-a vandut pentru 30 de arginti.
Pentru a ne aminti de aceasta tradare a omului, Biserica a randuit ca In fiecare miercuri de peste an sa postim. Observam ca a fost retinuta ziua In care a fost vandut si nu ziua In care a fost prins Mantuitorul. Intristarea Bisericii este In primul rand pentru actul de tradare la care a ajuns unul dintre cei apropiati. Pomenim slabiciunea omului si postirea din fiecare miercuri nu este doar o amintire a nedreptatii facute Mantuitorului ci In primul rand o invitatie la consecventa duhovniceasca pentru a nu ajunge si noi sa Il tradam pe Hristos.
Din pacate, numindu-ne crestini, urmasi ai lui Hristos, dar, ducand o viata necrestineasca, ajungem sa Il tradam, iar faptele noastre devin adesea o contramarturie. ....>>>
Mesajul zilei de Joi din Saptamana Patimilor
In aceasta zi Biserica pomeneste Cina cea de taina, Rugaciunea din gradina Ghetsimani si prinderea Mantuitorului.
Stiind ca se apropie Patimirea si ca nu va mai putea sa sarbatoreasca Pastele iudaic cu cei apropiati, Iisus ii cheama pe Apostoli sa cineze impreuna. Cu ocazia acestei Cine, Iisus le arata ucenicilor cum vor putea fi intr-o continua comuniune cu El. Acum le este descoperita Taina intalnirii in Sfanta Liturghie. De cate ori vor frange painea si vor binecuvanta vinul in amintira lui Hristos, El va fi de fata si aceasta va perpetua prezenta Lui in lume pana la sfarsitul veacurilor.
Dupa acest moment Hristos se retrage in Gradina Ghetsimani si rosteste o rugaciune prin care il roaga pe Tatal ceresc sa inlature de la El Paharul patimirii. In cele din urma, Hristos intelegand slabiciunea si nestatornicia omului, primeste cu smerenie implinirea proorociei ce vestea patimile si moartea alaturi de talhari.
Ridicandu-se, Hristos ii vede pe soldati apropindu-se calauziti de Iuda Iscarioteanul. Mantuitorul, singur fara de vina isi incepe patimirea.
In Biserica, in seara zilei de joi se savarseste Denia celor 12 Evanghelii, in care sunt citite toate pasajele care vorbesc despre Sfintele Patimi. Lectura este cutremuratoare pentru ca arata modul in care omul a inteles sa raspunda gestului dumnezeiesc al Intruparii.
Mai marii acelor locuri au cerut ca sangele lui Hristos sa fie peste ei si peste copiii lor. Ei nu stiau ca doar cu cateve ore inainte Hristos le aratase Apostolilor cum pot sa se impartaseasca pana la sfarsitul veacurilor cu Sangele si Trupul sau. Evreii si-au cerut osanda, iar Domnul le-a daruit binecuvantare intru impartasire.
Primirea Trupului si Sangelui Mantuitorului este intalnirea personala a Omului cu Dumnezeu. La aceasta ne invita mesajul Joii celei Mari.
Sa lasam la o parte orgoliul si sa ne smerim intru cainta pentru a face loc in viata noastra Celui ce vine in slava Invierii.
s-auzim numai de bine! si
Raspunsuri
capra cu trei iezi spune:
ardeiash, e saptamana mare, saptamana luminata e dupa Paste!
vinerea mare se mai cheama si vinerea neagra, si cine poate tine post negru!
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
ardeiash spune:
capra cu trei iezi: multumesc.. am rectificat.. intr-adevar asa este..
s-auzim numai de bine! si