Concediile medicale si primele
As vrea sa intreb daca este normal ca cei care au avut concediu medical in timpul anului sa nu mai beneficieze la sfarsitul anului de primele acelea de performanta acordate de obicei de catre regiile autonome? Mie nu mi se pare normal adica ce vina are omul ca s-a imbolnavit cateva zile dintr-un an asta inseamna ca nu mai poate da performanta in restul anului si nu mai poate beneficia de prime? Exista vreo lege in acest sens sau sunt contractele colective de vina? Va multumesc anticipat pt. raspunsuri.
Raspunsuri
marius spune:
Personal nu vad legatura intre prime si concedii medicale dar in mod cert "primele" fiind suplimente de plata nu sunt obligatorii deci pot sa fie sau sa nu fie acordate neexistand o obligativitate de acordare a lor. Asocierea cu CM nu are relevanta.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Oana spune:
Exemplu concret in decembrie prima de Craciun s-a acordat tuturor angajatilor mai putin celor care au avut concedii fara plata sau medicale. Cred ca m-am exprimat gresit nu era vorba de prime de performanta ci de prime de sarbatori care se acorda tuturor. Asta s-a intamplat si as vrea sa stiu daca e normal.
marius spune:
Nu are relevanta daca sunt pt sarbatori sau nu. Sunt premii, prime, adaosuri, sporuri... deci nu cred ca pot fi emise pretentii obiective legale. Se pot acorda nu sunt obligatorii exceptie daca sunt negociate si fac obiectul unei forme contractuale cand pot deveni obligative functie de prevederile contractuale. Dar in acest caz doar daca se discuta la nivel de contract individual se poate discuta de obligativitate individuala. In rest se pune intrebarea:
"Unde scrie ca trebuie sa-ti dau tie prima asta?"
Scuze pentru caracterul direct al intrebarii.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Oana spune:
quote:
Originally posted by marius
"Unde scrie ca trebuie sa-ti dau tie prima asta?"
A scris acest lucru intr-un comunicat emis de directorul general pe tara al institutiei noastre (de la Bucuresti) si s-a afisat la afisierul institutiei inainte de sarbatori a vazut toata lumea scria ca toti angajatii au dreptul la acele prime de sarbatori.
P.S. Nu este vorba de mine, alti colegi erau s-o patzeasca dar pana la urma am inteles ca au facut scandal si le-a dat la toti, desi initial directorul nostru local nu voia sa le dea. Eu ma intrebam doar daca el are dreptul sa ia o asemenea hotarare adica sa mai ciupeasca din fondul de prime din moment ce de la Bucuresti s-a spus sa dea la toti. Deci e vorba despre o regie autonoma cu sediul central la Bucuresti si centre zonale in toata tara.