SARBATORILE DE PASTI IN BUCOVINA

SARBATORILE DE PASTI IN BUCOVINA | Autor: simina2005

Link direct la acest mesaj

Intrarea Domnului in Ierusalim -Duminica Floriilor

Floriile deschid pentru toti romanii ortodocsi ciclul sarbatorilor pascale, care se incheie o data cu Inaltarea lui Iisus (la 40 de zile de la Sarbatoarea Pastelui).
Evocind intrarea Mintuitorului in Ierusalim calare pe asin, intimpinat de o multime cu flori si ovatii.
Floriile reprezinta in acelasi timp o sarbatoare in care elementele crestine si cele precrestine se imbina in mod fericit, rezultind traditii si obiceiuri extrem de pitoresti.

In aceasta zi, se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor, iar slujitorii Bisericii le tin in maini, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic si de maslin cu care a fost initampinat Issus.
Cu acestea, dupa ce au fost aduse la biserica spre a fi sfintite, crestinii impodobesc icoanele, usile si ferestrele.

Saptamana dinaintea Floriilor este momentul curateniei generale in case, gradini si suflet...iar duminica este numita si Duminica Floriilor, ziua cand florile, plantele de orice fel incep sa-si dezvaluie virtutile magice.
In aceasta zi, numita si sambata lui Lazar", se practica datina Lazarelului, practica care aminteste de un stravechi zeu al vegetatiei ce murea si renastea la inceputul fiecarei primaveri

In Bucovina sarbatoarea incepe cu doua zile inaintea duminicii Floriilor,inca de vineri seara, cand, dupa slujba Vecerniei din biserica, copiii se spovedesc.
Copii mei au fost impartasiti in acest an si la gradinita .

Aceasta activitate se continua si a doua zi dimineata pentru ca ,apoi, la momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, toti copiii sa se impartaseasca.

Sa nu uitam ca duminiuca nu este doar ziua florilor ce populeaza natura ci si ziua acelora dintre noi care au privilegiul de a purta un nume de floare.
Ce poate fi mai frumos, de exemplu, decat sa te numesti Delia, Lacramioara, Margareta, Craita sau Bobocel, Florica, Florina, Gherghina,Florentina, Florin,Narcisa, Iris, Viorica, Violeta, Camelia, Crina, Crizantema, Dalia, Margareta, Narcisa, Romanita, Anemona, Trandafira, Micsunica, Garofita, Panseluta...
Cei mai multi barbati cu nume de flori se numesc Florin, Florentin, Florian, Crin, Mugurel, Trandafir, Narcis, Ghiocel sau Viorel.
Lor li se adauga si altii, cu nume de flori mai rar intilnite sau al caror nume inseamna o anumita floare, dar intr-o alta limba. Pentru toate aceste fete si baieti, sarbatoarea Floriilor este una aparte. Primavara le ofera prilejul de a se bucura de numele ce le poarta, de faptul ca florile au pentru ei un simbol unic.
"LA MULTI ANI ! flori iubite..."


Impreuna cu copii din grupa, Andrei si cu Diana au pictat iconite pe piatra, sticla sau lemn impreuna cu educatoarea ajutata de un pictor de icoane de la biserica...
Au invatat rugaciuni si poezioare ...o sa-i imbracam in alb si vor lua parte la slujba de florii...la Manastirea Mirauti din Suceava


Va doresc toate cele bune si multa dragoste ...

PRIMAVARA Jurnalul meu




Simina cu Teo (7.06.2006) ,Diana (30.05.2003) si Andrei (10.04.2001)


Fiecare om pe care l-am iubit si pe care nu mai pot sa il iubesc e pentru mine un pas spre moarte.
Asa ca voi aceea ce stiti ca meritati dragostea mea aveti grija sa nu ma ucideti!!!!