INTERZICEREA PROD. JUNK FOOD IN SCOLI SI GRADINITE
parintii clujeni, au demarat o campanie pro health, pentru interzicerea promovarii produselor junk food in scoli si gradinite. s-a initiat un proiect de lege care in curand va ajunge in parlament. rezultatul speram noi va fi unul exceptional pentru toata tara.
Initiativa Parintilor Clujeni (anti-promotii fast-food in scoli)
Noi, semnatarii prezentei scrisori, dorim sa exprimam optiunea noastra ferma pentru o alimentatie cat mai sanatoasa pentru copiii din scolile clujene, alimentatie bazata pe principii general acceptate de lumea medicala si nutritionisti.
In acest sens, ne exprimam protestul fata de actiunile promotionale din scolile clujene ale unei cunoscute firme de fast-food, actiuni care promoveaza mancarea de tip junk-food si implicit un mod de viata nesanatos.
Afirmam cu tarie ca frecventarea unor localuri de fast-food impreuna cu copiii este optiunea fiecarui parinte in parte, in afara orelor de scoala, dar prezenta promoterilor in scoli este inacceptabila.
Rugam respectuos factorii responsabili precum si cei cu capacitate de influenta, sa se implice pentru a da rezolutii care sa fie strict in interesul copiilor nostri, atat prin masuri imediate cat si pe termen lung. In acest sens, am initiat promovarea unui proiect de lege care sa interzica promovarea produselor de fast-food in scoli si gradinite.
Este necesara completarea riguroasa a tuturor campurilor solicitate la semnarea petitiei, altfel adeziunea risca sa nu fie luata in considerare.
vizitati www.parinticlujeni.ro
semnati petitia si alaturati-va noua in lupta .
Raspunsuri
laura83 spune:
Proiectul de lege a avut sansa de a fi rescris de la zero, pornind de la doleantele noastre, scurt si la obiect. Sunt sigura ca multi sunt curiosi sa-l citeasca. Listex mai jos forma ce a fost data presei vineri 23 mar 2007 de catre deputatul Giurgiu.
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTATILOR SENAT
LEGE
pentru o alimentatie sanatoasa în unitatile de învatamnat preuniversitar
Capitolul I - Definitii
Art. 1 - În cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de “alimentatie sanatoasa” se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim sanatatii omului.
Art. 2 - În cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de “aliment nesanatos” se întelege un aliment aducand un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii (grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari) in detrimentul compusilor cu efect benefic (fibre, vitamine, minerale).
Art. 3 - În cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de “unitati de învatamânt” se înteleg toate unitatile de învatamânt preuniveristar de stat si particulare, inclusiv crese si gradinite.
Capitolul II - Principii si norme de baza
Art. 4 – In cadrul general al asigurarii bunastarii cetatenilor, Statul recunoaste deosebita importanta a sanatatii populatiei.
Art. 5 – Deprinderea de catre cetateni a unei alimentatii sanatoase este o componenta majora a sanatatii publice.
Art. 6 – Prezenta lege afirma rolul Statului, al societatii civile si al cetatenilor in promovarea unei alimentatii sanatoase in randul tinerei generatii.
Art. 7 – Dreptul societatii civile si al cetatenilor de a se implica in elaborarea strategiilor si metodologiilor prezentei legi este garantat.
Capitolul III - Reglementari principale
Art. 8 – Institutiile abilitate ale Statului intocmesc, actualizeaza si difuzeaza lista alimentelor considerate nesanatoase in sensul cap. I art. 2, dupa cum urmeaza:
a) Ministerul Sanatatii intocmeste si actualizeaza lista alimentelor nesanatoase conform recomandarilor specialistilor in nutritie.
b) Inspectoratele Scolare Judetene si cel al municipiului Bucuresti preiau lista stipulata la lit. a) si o comunica tuturor unitatilor de învatamânt, mai putin creselor. Acestora din urma li se comunica lista direct de catre Ministerul Sanatatii.
Art. 9 - În incinta unitatilor de învatamânt este interzisa prepararea, comercializarea si distribuirea oricaror alimente continute în lista stipulata la art. 8 lit. a).
Art. 10 – In spiritul prezentei legi, meniurile servite in cantinele sau locatiile asimilate cu cantinele din unitatile de învatamânt sunt avizate de catre specialisti in nutritie acreditati de catre Ministerul Sanatatii.
Capitolul IV - Reglementari suplimentare
Art. 11 – Se interzic prin prezenta lege campaniile de promovare (directa sau indirecta) in incinta unitatilor de invatamant a alimentelor definite ca nesanatoase conform cap. I art. 2 si prezente in lista stipulata la cap. III art. 8 lit a).
Art. 12 – Programele scolare elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru invatamantul preuniversitar vor contine discipline de studiu privind nutritia si deprinderea alimentatiei sanatoase.
Art. 13 – Programele de formare si perfectionare a cadrelor din învatamântul prescolar, scolar, gimnazial si liceal vor contine notiuni cu caracter stiintific privitoare la alimentatia sanatoasa si promovarea ei prin activitatea de invatamant.
Capitolul V – Sesizarea, constatarea si sanctionarea încalcarilor legii
Art. 14 – Constatarea încalcarilor prezentei legi se face de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii, precum si de catre reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii prin intermediul Inspectoratelor Scolare Judetene si cel al municipiului Bucuresti.
Agentii constatatori aduc eventualele incalcari ale legii la cunostinta conducerii unitatilor de invatamant, a inspectoratelor scolare, a autoritatilor de sanatate publica sau a instantelor judecatoresti, dupa caz.
Art. 15 – Incalcarea prezentei legi constituie contraventie aplicabila conducerii unitatilor de invatamant in culpa si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) Constituie contraventie incalcarea cap. III art. 8 lit. b) si se sanctioneaza cu amenda de la 2000 la 10000 lei.
b) Constituie contraventie incalcarea cap. III art. 9 si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 5000 lei.
c) Constituie contraventie incalcarea cap. III art. 10 si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 2000 lei.
d) Constituie contraventie incalcarea cap. IV art. 11 si se sanctioneaza astfel:
1. cu amenda de la 2000 la 5000 lei pentru membrii conducerii unitatii de învatamânt care a permis campania de promovare.
2. cu amenda de la 10000 la 50000 lei pentru agentul economic ce a initiat sau desfasurat campania de promovare.
Capitolul VI - Dispozitii finale
Art. 16 – Acoperirea financiara a prevederilor prezentei legi se face prin:
a) fonduri extra-bugetare
b) venituri realizate din amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor acestei legii
c) subventii
d) donatii
e) sponsorizari
f) venituri de la Guvern si/sau bugetul local
g) solicitarea de catre Guvern a unor fonduri nerambursabile pentru implementarea legii, în cadrul unor programe interna#355;ionale comunitare
h) fonduri europene
Art. 17 – Prezenta lege intra în vigoare la data publicarii în Monitorul Oficial al României.
Witchie spune:
Felicitari Laura mi se pare o idee foarte buna! Sa ne tii la curent!
Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Am buba!...
laura83 spune:
Multumesc mult fetelor!
Va asteptam sa intrati pe http://www.parinticlujeni.ro/index.php?option=com_mospetition&Itemid=205 ,sa va alaturati noua si sa semnati petitia.
Cu cat mai multe semnaturi cu atat mai bine.
LAURA, MAMI DE KARINA SI RAISA.
Alexa Ioana spune:
laura, felicitari pentru initiativa !
acum intru pe pagina sa semnez petitia
alexa si mami
Alynutza spune:
Si daca nu sunt parinte inca, pot sa-mi exprim adeziunea, sau nu?