La dentist in strainatate
Raspunsuri - Pagina 2
madalina78 spune:
in general, totul se limiteaza la disponibilitatea medicului de a lucra in avantajul pacientului!
plombele metalice- de amalgam nu se mai folosesc de mult timp, din considerente estetice si nu numai ( nu fac adeziune chimica cu dintele, deci daca nu e pusa dumnezeieste risti sa faci carie secundara)
materialul e mult mai ieftin, o plomba de amalgam ajungand undeva in jur de 15.000 lei vechi!!!
compozitul- plombele albe, e mult mai scump, tre sa iti cumperi trusa sau seringa care depasesc cu mult acest pret! timpul acordat de medic pentru a efectua aceasta manopera e mult mai mare ( sunt mai multe etape )
cine s-a ales cu plombe metalice .... sorry, eu un le-as schimba cat mai repede!!!
nana motoc super faza cu platitul la ora!!! daca esti mai incet ca medic faci mai multi bani decat unul mai rapid!
Gabriela B. spune:
ML, raspuns si eu, din NZ, dentist fiind aici, cam de 2 ani.
1- In NZ exista hygienist care face detartrajul. Indicat este la 6 luni sau 1 an, in functie de cita placa ai tendinta sa aduni pe dinti. Sunt persoane care si dupa 3 luni ar avea nevoie de detartraje, altii care dupa 1 an sunt inca ok, deci nu este o regula general valabila. De asemnea aceeasi persoana, in diferite etape ale vietii, poate sa "produca" mai mult sau mai putina placa.
2 - Radiografiile aici se fac o data la 2 ani, cele usuale, de
check-up. Bineinteles ca daca intre timp se rupe o plomba existenta, se intimpla ceva neplacut, apare durerea, este posibil sa ti se faca alte radiografii, alt tip de radiografii (cel despre care s-a vorbit, unde ti se cere sa musti pe un betisor acoperit cu o protectie, se numeste Ortopantomografie si se radiografiaza toti dintii, este util mai ales pentru a vedea pozita maselelor de minte, dar si pentru o vedere de ansamblu a nivelului osului, etc. DE rutina nu se practica aceste radiografii, pentru ca dau imagine putin distorsionata)
3 - protectia de plumb, acel collar, este inutil la o radiografie normala dentara, pentru ca radiatia se focuseaza strict la dinte, nu ajunge nici macar la tiroida, iar cantitatea de radiatie este infima, oricum. La aparatele de radiografie foarte vechi se poate sa existe radiate ceva mai mare, dar exista norme foarte stricte din acest punct de vedere si chiar nu cred sa mai existe aceste aparate. O femeie gravida, mai ales in primele 3 luni de sarcina, ar fi bine sa nu faca deloc radiografii, numai daca este absolut necesar. Noi aici de obicei aminam pina trece in trimestrul 2 de sarcina cind intr-adevar se foloseste sortul de plum. Este mai mult psihic caci, asa cum am spus, nu ajunge chiar nimic la bebe.
4 - plombele...categoric un dentist inainte de a incepe una, ar trebui sa iti dea optiunea de a alege. Uneori la masele amalgamul (acele horrible gri-metalic obturatii) este mult mai indicat. Cineva spunea de carie secundara...daca ar citi literatura de specialitate ar vedea, s-ar convinge ca de fapt nu exista asa ceva la amalgam. Amalgamul corodeaza in timp si tocmai ca nu se face carie secundara. Daca ai facut asta inseamna ca dentistul de fapt nu a curata bine cavitatea. Insa compositul are mare procent de carie secundara pentru ca la interfata bond-dinte exista microleakage si...trebuie sa fii foarte atent cind pui un composit. Sa nu intelegeti ca sunt fan amalgam. Dar am vazut si am inlocuit sute de obturatii de composit, pe molari, care facusera carie secundara...niciodata un amalgam bine facut. Rezista si 20 de ani fara probleme. Dar nu este estetic. Deci, la fel, trebuie cintarita situatia fiecaruia si luata decizia. Nu trebuie generalizat.
Madalina 78...eu, ca dentist cu ceva experienta, nu mi-as schimba plombele de amalgam pe care le am de ani buni, cu unele de composit. Daca chiar este o obturatie mare, total inestetica, mai bine faci coronita pe dinte. Caci altfel risti sa iti faci mai mult rau...vei avea surpriza ca in citiva ani (si nu prea multi) sa trebuiasca sa iti schimbi esteticul composit...
mariana_1976 spune:
Acesta este un subiect interesant asa ca voi incerca sa raspund si eu.
1.Igienistul dentar face in Suedia controalele de rutina(in care intra si detartraj de ex) si dentistul se ocupa doar de plombe,extractii si alte interventii mai complicate.
Corina/Toronto pomenea de dintii colegilor de la serviciu din Canada.
Eu nu ma mir, fiindca si in Suedia am constat acelasi lucru.Se explica prin faptul ca aici toti copii sub 16 ani au accesul gratuit la ingrijirea dintilor, plombe+ orice interventii dentare necesare si primesc o multime de informatii sub forma de brosurici despre mentinerea dintiilor sanatosi.
Statul are mare grija de micutii cetateni astfel incit si interventiile ortodontice sunt complet gratuite.
Cind bebelusii au 6 luni primim acasa o invitatie sa mergem pt. prima data la control, care este bineinteles efectuat de igienist.
Cumnata mea din Marea Britanie mi-a spus ca in UK in perioada sarcinii si anul imediat urmator "vizitele" si interventiile dentare sunt gratuite, asa ca...no comment.
2.Nuuuu, nu mi se fac radiografii la fiecare vizita.Igienista la care ma duc pt. control ma trimite numai in cazul in care ea considera.
Ei acum cu detrartrajul: ea mi-a spus de multe ori ca acea atza igienica si spalatul pe dinti dupa fiecare masa poate ajuta la depunerea tartratului mai rar.O fi adevarat sau nu,ca eu nu ma spal decit de 2 ori pe zi si nu-mi vine sa ma car cu periuta pe la serviciu si sa o folosesc chiar dupa prinz si dupa pauza de cafea...?
3.Nici nu mi s-a protejat vreodata gitul cu acel collar de care intreba ML. Aici in Suedia nu mi-am pus niciodata plombe ca n-am avut nevoie.In schimb, extractii am avut 2 (molar de "18" ani) si atunci am fost la particular si mi-au facut acea ortopantomografie.
Acum dupa a patra sarcina am avut parte de o "supriza": molarul "de minte" care a fost ascuns in mandibula in ultimii 10 ani a dat sa "iasa" si se vede doar incomplet ca un "coltisor".(mama ce exprimare de specialitate!)
Ma intreb daca cumva hormonii de sarcina au vreun rol cunoscut in aceasta situatie?O operatie prin gingie si extractia nu ma prea incinta dar...asta e.M-au mai si speriat ca radacina lui este foarte aproape de radacina molarului sanatos urmator si ca va fi o interventie cam dificila.
Preturile sunt mai mari la particular decit la stat, dar eu m-as duce numai la particular ca nu doresc sa stau multe saptamini si luni dupa programul aglomerat al dentistilor de stat suedezi.
Ca idee, extractia molarilor "de minte" m-au costat in jur de 300 de euro amindoi,incluzind si radiografie, control/vizita plus ...cura de penicilina V.![]()
![]()
Mariana
mami de Monica, Matei, Markus si Magda
miraklucker spune:
ML, chiar si in elvetia se practica curatirea dintilor.
.
Dar din pacate e ff scump. Asigurarea ti-o faci daca vrei, nu este obligatorie ca cea de sanatate, si nu inaite de a fi dantura perfecta. Adica nu te asigura daca ai carii sau ai nevoie de ceva lucrari dentare.
Pe baiat l-am asigurat de la 3 ani, daca va avea nevoie de aparat dentar. La 5 ani e deja prea tarziu, asigurarea nu ar mai prelua nimic din costurile aparatului.
Din pacate Elvetia este una din tarile cele mai scumpe din lume la capitolul stomatologie. Multi elvetieni merg in tarile vecine la stomatolog sau din ce in ce mai mult in Ungaria (fac reclama peste tot).
eu am medicul meu in Ro, dar cred ca ar trebui sa-mi gasesc si unul aici, sau in Germania, numai o data pe an e cam putin.
Mira mami de DAVID
(15.08.2002), DARIA
(20.11.2004) si
SELIN (07.02.2006)
POZE CU NOI
Poze noi ....cu noi
CriPOD spune:
Mariana, asa este cum spune Corina. Doar ca aici nimic nu e gratuit la dentist, norocosi voi in Suedia, nici macar pentru copii (au la scoala o data pe an un control si brosurele si atat). Un lucru de care sunt sigura este ca apa are un continut ridicat de flor si ca asta ar fi motivul de fapt.
Sa raspund si eu totusi din experiente proprii...
1) Igienistul face detartrajul. Este recomandat la intervale de 6 luni (max 1 an).
2) Aproape la fiecare curatire, odata pe an sigur nu scapi. De fiecare data cand ai probleme. De exemplu in timpul unui root canal de 3-4 ori se face
3) Intotdeauna (cu un fel de sort/vesta protectoare). Din pacate pentru gat trebuie s-o ridic eu mai sus ca sa protejeze
4) Gata! ![]()
www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">m
madalina78 spune:
gabriela b noi suntem mai mici si mai fara experienta
si influentati de ce ne-au invatat asti pe la scoala.
daca am intrebari pot sa iti scriu pe PM?
multumesc
Yasmine spune:
quote:
Initial creeata de ML
Uite sunt curioasa cat de "grijulii" sunt dentistii din tarisoara voastra?
Asa ca vin cu cateva intrebari, poate ciudate, care ma vor ajuta sa-mi formez o idee despre ce-i necesar si... facut sa para necesar:
1) In ce tari se mai practica "curatirea dintilor" de catre igienist (mie in urma cu 8 ani mi s-a spus aici ca in... Elvetia nu exista un astfel de serviciu. Oare sa aiba elvetienii dintii mai prosti decat americanii?)? La cate luni?
2) Vi se fac radiografii aproape la fiecare vizita (obligatoriu la fiecare "curatire")?
3) Vi se protejeaza gatul/tiroida cu "banda/guler" din plumb? La cerere sau intra in procedura de rutina?
Multumesc!
"Acolo unde canta cucu' si urla lupu'" (poze)
1) In Germania, da, in Elvetia sunt cele mai bune scoli de igienisti din Europa.
2) Nu, nu este necesar de fiecare data, dat fiind faptul ca "fiecare data" ar trebui sa fie odata la 4-6 luni. Aici in Germania casele de asigurari platesc radiografii dentare panoramice odata la 2 ani, ca metoda de diagnostic, sau mai des in cazuri acute. Igienizarea nu este preluata de casele de asigurari sociale in Germania, ci doar de cele private. Casele de asigurari sociale platesc doar un detartraj pe an.
3) Da, se protejeaza tiroida cu guler, si gonadele co sort.
>>Daruieste lumii un zambet shi toata lumea iti va zambi!<< Charlie Chaplin
Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena http://www.rhp.ro/Andreasn/
ML spune:
Imi cer scuze ca nu am mai intrat aici si va multumesc din nou pt. ajutor. Citind raspunsurile voastre, mi-am facut o idee (intre timp am fost si la dentist cu o masea sparta...), asa ca ma opresc cu intrebarile.
"Acolo unde canta cucu' si urla lupu'" (poze)