Iasi - demersuri dupa nasterea copilului
Va rog, mamici si tatici din Iasi, sa imi spuneti si mie ce demersuri (mai ales unde anume) ati facut pas cu pas dupa nasterea copilului.
Va multumesc.
Raspunsuri
annasibebica spune:
In primul rand trebuie sa mergi la medicul de familie sa-ti completeze o fisa pt. concediul postnatal pe care-o duci la serviciu. Tot la medicul de familie lasi biletul tau si al copilului de iesire din spital, ca sa-l inscrie pe lista lui.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=95930
Aici gasesti ce acte iti trebuie ca sa primesti indemnizatie sau stimulent, in functie de optiune. Mergi la Inspectoratul teritorial de munca de pe sos. Nationala, langa gradinita Sf. Parascheva. E deschis luni si marti 9-11.30 si joi 12-15.30. De aici ridici formulare ce trebuie completate la tine la serviciu. Tot aici depui si dosarul pt. alocatia de stat, cea de 200lei si pt. alocatia pt. nou-nascut, care nu mai stiu cat e acum.
Tre sa stii ca nu primesti bani retroactiv ci incepand cu luna urmatoare depunerii dosarului.
Ar fi indicat, daca vrei sa ti-i trimita pe card, sa-ti faci dinainte un cont.
In acelasi timp tre sa ajungi la starea civila din Piata Unirii, in 15 zile de la nastere cred, sa vezi de ce acte ai nevoie ca sa ii faci certificatul.
Si sa cauti un pediatru bun.
Te refereai la altceva cand spuneai demersuri?
alinutzzza spune:
Multumesc ptr raspuns.
Sa inteleg ca, daca nasc in primele zile din mai, pierd drepturile pentru luna mai? Atat ale mele cat si ale copilului?
annasibebica spune:
Tu nu pierzi, pt ca esti obligata dupa nastere sa iti iei concediu postnatal timp de 42 zile cel putin in care vei fi platita 85% din salariu, exista aici un calcul, nu-l cunosc bine. Deci indemnizatia sau salariul plus stimulentul, depinde ce vrei, le vei primi dupa cele 42 zile. Insa copilul nu va primi alocatia pt. luna in care se naste.
lili76 spune:
deci,referitor la acte, trebuie sa faci un dosar care sa cuprinda copiile actelor de identitate ale parintilor, certificatul de nastere al copilului, livretul de familie, un extras bancar in cazul in care se doreste virarea alocatiei pe card.Acestea se fac in 3 exemplare, si se iau si originalele si se merge la direstia de solidaritate ( sos nationala), unde se depune dosarele. zic dosarele deoarece sa iti mai faci inca o serie de cate 3 copii pentru indemnizatia de nastere. dupa ce termini concediul de sarcina si leuzie trebuie sa depui alt dosar care sa cuprinda pe langa copii la actele de identitate mama, tata, copil si un exemplar al notificarii catre ITM precum ca s-a sistat activitatea pentru crestere copil si o adeverinta pe care o completeaza resursele umane de unde lucrezi. deci, banii nu se dau usor, trebuie de umblat si inca ceva daca depui dosarul in mai sa stii ca abia pe undeva prin iulie vezi ceva bani ( alocatia).
mult succes
alinutzzza spune:
Corect, ai dreptate in ceea ce priveste mama. Dar mi se pare anormal in ceea ce priveste copilul.
Eu pot sa nasc in ultimele zile din aprilie sau primele din mai. Neavand timp suficient ptr a scoate certificatul de nastere al copilului, chiar daca nasc in aprilie pierd 200 ron, alocatia pe luna mai. Cum, pentru mine, indemnizatia de crestere a copilului e cam la fel cu concediul medical cu 85%, alocatia pe o luna conteaza destul de mult. Mai ales ca e prima luna .
lili76 spune:
deci, nu pierzi nimika, trebuie sa te misti repede tu sau sotul. alocatia se da din momentul in care ai depus dosarul dar banii efectiv ii primesti ceva mai tarziu. ca sa fiu mai explicita, daca depui dosarul in mai, primesti alocatia undeva prin iulie, dar pentru lunile mai si iunie, iar pentru luna iulie primesti in august si tot asa.
annasibebica spune:
Aici nu are rost sa ne contrazicem. Mai bine mergi si intreaba pe Sos. Nationala.