administrator firma in cic
Stie cineva daca legea din Romania iti permite sa beneficiezi de indemnizatia pt cresterea copilului si totodata sa fii administratorul unei firme,asociat unic, insa fara sa ridici dividende, ca sa nu se considere venit?
Raspunsuri
annasibebica spune:
Pai cum inclusiv sa ridic dividende? Nu sunt considerate venit? As mai lua de la stat indemnizatia pt cresterea copilului?
Din cate stiu, nu trebuie sa ai venit impozabil din activitati profesionale, ori dividendele nu sunt impozitate?
marius spune:
Dividendele nu sunt venituri profesionale ci reprezinta profitul realizat de o firma la care este cineva actionar si care profit a fost repartizat actionarului pt libera lui folosinta.
Un actionar nu a desfasurat nici o activitate pentru a obtine acel profit ci a investit bani mizand pe faptul ca firma va inregistra profit. In egala masura putea sa piarda.
De exemplu eu daca am o suma de bani pot sa cumpar actiuni la Tepro Iasi SA de exemplu mizand pe faptul ca dupa 1 an Tepro va inregistra profit si implicit sunt sanse ca eu sa am dividende. Asta nu inseamna ca am lucrat la Tepro sau altceva. Doar atat ca sunt proprietar(patron, asociat, investitor) si mizez ca voi avea dividende.
Dividendele sunt impozabile dar nu sunt venituri profesionale sau asimilate acestora.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
annasibebica spune:
Aha, deci asa.
M-a amuzat terebil exemplul tau cu Tepro, asa ca pentru copii, explici cu exemple din lumea lor, dar Tepro nu mai exista de cel putin un an cred, pe cladire scrie Mital Steel. Oricum mi-a placut.
Deci sa nu-mi fac probleme.
Exista si o lege in acest sens?
marius spune:
Iti dai seama eu domiciliez in Oradea, asa incat Tepro era doar de dragul exemplificarii. Nu-ti face probleme e Ok.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
feliciaratiu spune:
Buna,
Va rog.....
Sunt administrator si asociat unic.Am contracte cu casa de pensii si casa de sanatate,dar ca persoana fizica.
Am inteles ca pentru a benrficia de plata concediului ptr ingrijire copil trebuie sa ai venituri impozabile, si poti sa iti faci contracte de asigurare ca si asociat.Trebuie sa imi acord si o indemnizatie impozabila...
Cum se contabilizeaza aceasta indemnizatie si cum se calculeaza si se declara impozitul?
Multumesc.
Felicia Ratiu
marius spune:
Atata vreme cat vei fi asociat unic pe firma nu vei putea sa inchei nici un contract cu tine insati, orice contract presupunand 2 parti distincte. O solutie ar fi sa existe o a doua persoana care sa aiba dreptul legal sa semneze un contract ca si parte reprezentanta a firmei tu fiind pe pozitia de parte executanta.
Nu stiu in ce masura s-ar putea incheia un contract de administrare (management) intre tine in calitate de manager si firma (reprezentata de altcineva decat de tine) ca si parte beneficiara. Contractul sa fie logic impozabil (fiscalizabil).
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
danaelencu spune:
Buna ziua,
si eu imi puneam aceeasi intrebare, ma bucur ca am gasit raspunsuri aici si vreau sa va intreb si eu, concret pt. cazul meu: sunt traducator si lucrez prin firma, la care sunt asociat. Firma are si alte activitati, nu doar de traducere, dar cele de traducere le efectuez eu. Conteaza daca lucrez in timpul concediului de ingrijire a copilului? pt. ca nu lucreaza doar firma, ci si eu personal.
Multumesc
codruta_grg spune:
Eu sunt asociat cu sotul si sunt in CIC. Contabila nu m-a lasat nici o factura sa semnez.
Codruta & Petra Alexandra
asa crestem noi
marius spune:
quote:
Originally posted by danaelencu
Buna ziua,
si eu imi puneam aceeasi intrebare, ma bucur ca am gasit raspunsuri aici si vreau sa va intreb si eu, concret pt. cazul meu: sunt traducator si lucrez prin firma, la care sunt asociat. Firma are si alte activitati, nu doar de traducere, dar cele de traducere le efectuez eu. Conteaza daca lucrez in timpul concediului de ingrijire a copilului? pt. ca nu lucreaza doar firma, ci si eu personal.
Multumesc
Atata vreme cat nu incasezi bani din traduceri, e Ok. E ca si cum n-ai lucra. Insa nu uita ca nu prea vad cum sa faci asta atata vreme cat stampilezi traducerea.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006