Cati copii bi-trilingvi sunt fluenti in ambele .??

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

De acord cu Nelia-fetita ta e la fel de desteapta ca si ceilalti copii,dar se dezvolta in ritmul ei.
Eu nu-mi compar copilul cu altii care au vorbit mai repede sau au mers mai devreme;atita timp cit e sanatos si normal se incadreaza in medie si mie imi e suficient.Nu-l vreau nici premiant nici geniu ci un om normal si fericit.
E destul de mic inca,si eu vorbesc numai romaneste cu el;intelege multe in romaneste,spune unele cuvinte in ro si unele in engleza.De exemplu el spune eye dar cind il intreb unde e ochiul lui imi arata.
Si noi am venit anul trecut cu o valiza de carti ca sa-i citesc in viitor in romaneste si poate se prinde ceva de el.Nu poti obliga un copil sa faca ceva poti doar spera ca va vrea sa faca ce il indrumi tu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Buna, vin si eu cu povestea mea. Copilul meu are 5.5 ani, si normal stie si engleza si romana. Dupa parerea mea stie mai bine romana decat engleza (desi merge la scoala + daycare), asta pentru ca lui ii place sa vorbeasca foarte mult, iar colegii lui bineintelees ca nu au rabdare sa-i asculte toate povestile, asa incat romana si-o exerseaza mult mai mult cu noi. Pe de alta parte, cand se joaca se joaca in engleza, chiar cu copii romani sositi de curant, pentru engleza e limba lor de joaca, exista cuvinte pe care el nu le-a auzit decat in englez, jucandu-se cu alti copii. Nu stiu ce-o sa fie mai tarziu, banuiesc ca engleza o sa devina prima limba, dar noi n-o sa-i vorbim decat in romana.
Nu stiu daca tine numai de parinti, probabil si felul copilului conteaza, dar parintii sunt cei care inclina balnta zic eu. CEO de la mine de la firma e evreu ucrainian venit aici la 4 ani. Ei bine, s-a insurat cu o ucrainianca, si-au invatat copii urcrainiana si chiar si cu nepotii vorbeste in ucrainiana. Ma indoiesc ca toti au fost talentati la limbi straine, probabil perseverenta parintilor e mult mai importanta.

Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Raluca, ai un copil de 8 luni, eu zic sa o lasi mai moale. Nu stiu ce face verisorul, eu de fapt nu cred o iota din chestia cu povestitul la 11 luni si scrisul pe messenger la un an jumate (alfabetul e posibil sa il fi stiut, dar nu sa scrie). In mod normal copiii vorbesc in jurul varstei de doi ani plus sau minus vreo 6 luni. Nu te grabi si lasa verisorii in pace.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Nepotii mei, nascuti si crescuti in Germania, vorbesc destul de bine romaneste. Nu au un vocabular comparabil cu al nativilor, dar ceea ce stiu, exprima fluent si corect. Acum am 15 si 16 ani. Intre ei vorbesc numai germana, mamei (romanca) ii raspund in germana, insa cu bunicii si cu restul rudelor de parte materna vorbesc romaneste. Uneori isi cauta cuvintele pentru a exprima corect ce vor sa spuna, insa nu gresesc daca afirm ca amandoi stapanesc foarte bine romana. Sora lor insa, 4 ani, pricepe romaneste insa nu vorbeste o iota!
Mai am o nepoata, nascuta si crescuta in Spania, tatal italian. Are 12 ani, iar in ultimii 6 ani nu a venit decat o data in Romania. Mama romanca, dar nu vorbeste romaneste in casa. Ei bine, pustoaica, vorbeste romaneste cel putin la fel de bine ca verisorii ei de mai sus, desi ei vin anual in Romania; intelege germana dar nu mai poate vorbi, si vorbeste italiana. Evident, si spaniola.
Nici unul din ei nu este vreun geniu ascuns.
Sinzi, daca vrei ca David sa nu uite romana in timp, nu este suficient sa ii vorbesti tu in romaneste. Este important sa vorbeasca si el. Altfel, va intelege, dar nu se va exprima usor. Daca planuiti sa mai veniti in tara din cand in cand, va conta foarte mult.

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ile77 spune:

Eu vorbesc cu Vivian numai romaneste,cind sintem doar noi 2.F rar imi mai scapa cite o fraza in norvegiana ,de genul"nu e voie","vino aici".
Nu stiu cit de bine va ajunge sa citeasca si sa scrie romana, insa important este sa vorbeasca si sa inteleaga.Oricum lb romana nu-i va trebui prea mult in norvegia si nu am pretentii prea mari,atita timp cit se va putea intelege cu rudele din Ro.

Cunosc un baietel de 5 ani care vorbeste si intelege perfect ro si norvegiana.Insa de cite ori il intreb pe care o prefera mai mult, mereu imi spune norvegiana.Si asta pt ca traieste aici si o aude 24 h din 24h.


Ile si Vivian (07.03.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

Nelia - multumesc tare mult , nu mai speram sa-mi raspunda cineva. Eu i-am pus mereu desene si din Baby Einstain dar i-am tradus mereu, am sa incep sa-i pun in special din desenele pe care le cunoaste deja fara sa-i mai spun nimic. Problema e ca daca nu stau sa-i explic si sa-i traduc se plictiseste.

Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
Dan Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Hai ca vin si eu sa va zic din experientza mea , ai mei au crescut in 3 tari straine si de fiecare data au inceput cu alta limba cu care s-au acomodat foarte bine.Desi intre ei vorbec engleza acum, noua ,mie si la sotz ne raspund in romaneste, cel mare are prietena acum sa vedeti ce o invatza romaneste pe tipa de rad de mor in fiecare zi de ce perle scoate gagica. Vor sa vorbesca romaneste sa nu ii inteleaga nimeni la scoala.Ala mic(13 ani) nu e foarte fluent dar mereu cand au venit ai mei la noi in vizita si-a imbogatit vocabularul, ce sa mai zic ca atunci cand vizitam romania sunt uitmita de ce bine vorbeste , mai uita pe parcurs si mai scot perle dar nu conteaza . Deci am sanse ca si nepotii sa-mi vorbeasca romaneste.
Acum stau si citesc ce am scris si imi dau sema ca eu gandesc de multe ori in engleza si scriu romaneste si nu suna cum ar fi corect dar ce conteaza eu stiu ca voi intelegeti .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Babee spune:

quote:
Originally posted by liliana29s

Nelia Eu i-am pus mereu desene si din Baby Einstain dar i-am tradus mereu, am sa incep sa-i pun in special din desenele pe care le cunoaste deja fara sa-i mai spun nimic. Problema e ca daca nu stau sa-i explic si sa-i traduc se plictiseste.

Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
Dan Mihai





Liliana incearca si nu ii mai tradu.In general daca nu esti stapan pe limba straina(dictie si vocabular), copilul poate memora gresit .

Noi in casa vorbim romaneste, Phillip merge la gradinita de un an jumatate.In momentul actual vorbeste mult mai bine germana decat romana, are vocabular bogat si ma uimeste uneori cat de corect foloseste timpurile.Dar nu vorbeste tot timpul,nu prea vrea.

Si eu ii pun desene animate doar in limba engleza, ma mai aude vorbind si asculta atent.A invatat deja -fara a-l tine standard uite acum invatam- cum se spune la diverse lucruri, si sunt sigura ca va fi fluent in toate.

Acum cateva zile imi spune pe romaneste:Mama uite e soare.Sta putin si completeaza:Sonne, sun(echivalentele in germana si engleza).

-----------------------------

Gabriela, Rebecca si Phillip

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabbriela spune:

Sinzi, cunosc parinti care au vb cu copii unul numai germana si unul numai ro... copilul acuma are 20 de ani vb fluent ro si germana. nu are accent, nu stica cuvintele in ro si nici in germana.. ideea este sa se continue sa se vbc u el si in eng si in ro daca vrei sa fie fluent in ambele.

Cu Julian am vb o amestecatura uriasa si ro si eng si eu si mike.. acum j e total derutat nu stie cu cine sa vb ro cu cine eng, asa ca le amesteca la greu, te intelege perfect si in ro si in eng, dar nu prea stie cum sa iti raspunda in ro in eng... a devenit complexat si derutat si refuza sa mai vb... GRESALA NOASTRA - acuma incercam sa reparam gresala.. sa nu mai amestecam limbile.. se vede o usoara imbunatatire si e putin mai sigur pe el.


Sanatate si numai bine


Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian

www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
scaune de masina pt copii

Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato

Mergi la inceput