Dati copilului o inteligenta superioara-cartea.
Raspunsuri - Pagina 4

ilenutza spune:
Magnolia, deci ai aparut aici!
Imi scapa mie sau unde s-a postat cartea?pls
Ile 21 si
Victor ( 22 dec 2005)
www.onetruemedia.com/shared?p=249f1383b4fbe02ba8eea5&skin_id=0&&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Noutati

flaviutza spune:
Sanzi, cartea asta e o pledoaria pt ceea ce faci tu..cu fluturi, albinute, explicatii. dar pe langa si familiarizarea cu literele la doi ani, cu cititul intre 3-4 ani, cu aritmetica simpla. insa, in esenta, principalul e sa-i deschizi lumea, in stilul in care o faci tu...se numaste mediu activ.
si eu fac la fel. literele, scrisul si numerele sunt 10 minute pe zi, depinde de copil. in rest, fac ce faci si tu. si asta de dinainte sa citesc cartea. plus unele notiuni pe care le-a invatat, poate si tu i le-ai explicat tot in jur de 2,5-3 ani cum ar fi : zilele saptamanii, succesiunea momentelor unei zile(so, n-o mai pot prosti cu iti cumpar maine , ca zice : nu,acum!!!), stanga/dreapta, mare/mic, usor/greu, inalt/scund etc...
uite ieri i-am spus de ce nu cade avionul din cer, pe masura priceperii ei, evident.
si imi permit numai putin sa te contrazic. de regula, vrea si ii face placere si sa scrie si sa silabiseasca si sa se joace. si pune multe, multe intrebari.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

magnolia spune:
Draga Ilenutza , nu am postat decat titlul cartii si un mic fragment. Din pacate , Mihai s-a imbolnavit , ne-am luptat azi noapte cu o febra de 40 , inca nu am scapat , asa ca nu prea am timp de nimic. Sper sa nu se considere reclama , dar cartea mai e disponibila pe www.amaltea.ro am vazut-o eu azi , si costa 140 de mii de lei vechi . Comanda vine repede , poate in Bucuresti chiar intr-o zi , doua . Ti-o recomand calduros in special pt. cateva exercitii de stimulare prenatala descrise in carte.Cu drag , C.

sinzi_ana spune:
Maria Montessori intarzie introducerea cititului...dar...da...sunt de acord cu familiarizarea cu literele de la 3 ani (nu mai devreme in nici un caz)...cu jocuri de cuvinte, dar in scopul strict al dezvoltarii limbajului...nu a introducerii literelor in scopul de a buchisi...
Noi incepem procesul cititului (cu sunetele literelor, cu jocuri "cu ce incepe cuvantul" cu potriviri de obiecte la litera cu care incepe, si asa mai departe) la 4 ani pentru copiii precoce, si mai tarziu pt cei mai inceti...
Ca rezultat...in medie la 5 ani jumate toti copiii buchisesc...
Dar, din cate stiu eu, din ce am citit, din experienta colegelor mele si (putina) a mea, cititul timpuriu are ca "efect nedorit" - culmea - o diminuare a vocabularului, si o greutate in exprimarea orala...
Pentru ca...si sper sa nu ma repet...creierul lor e programat sa sedimenteze in trepte...sari o treapta ca vrei sa ajungi sus mai repede si ramai cu un gol...si nu te mai poti intoarce sa o treci si pe ea...
Dar, da....sunt copiii care poate si inainte de 4 ani ( cu maxim jumatate de an) sunt interesati de citit, si din toate activitatile de pe raft isi aleg literele, trasarea lor, intelegerea lor si le face placere sa lucreze cu litere...Insa procesul de invatare si insusire a lor este mai anevoioasa decat a unui copil trecut de 4 ani...
Si viceversa (un exemplu ce imi vine in minte), un copil de 4 ani care nu a invatat culorile, le va invata mult mai greu ca un copil de 2 ani...
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David

sinzi_ana spune:
Ah...concluzia...
Noi nu incurajam copiii de 3 ani sa citeasca, incercam sa ii ghidam spre alte activitati (din zona senzoriala si motrica) si abia dupa ce mastereaza acolo ii indrumam spre citit...
Desi parintii ne preseaza, ca li se pare tare important sa citeasca...si fac comparatie cu copiii de la alte gradinite care citesc deja la 4 ani...(si apoi raman cu gura cascate de cunostintele pe care le au copiii lor...sau de rezultatele pe care le obtin in scoli normale)...
Scoala noastra are de la gradi pana la clasa a 8-a, dar unii parinti aleg si scolile normale dupa kindergarden(fiind privata este foarte costisitoare)
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David

Ramona J spune:
Eu sint de acord cu Sanzi. Am invatat devreme sa scriu si sa citesc si cind am inceput scoala ma plictiseam de moarte. Pentru ca am inceput cu stingul ca sa zic asa, cred ca nu i-am mai dat suficienta atentie nici mai tirziu.
Pe fiul meu l-am lasat in pace, am facut totul dupa ritmul lui. Cind a inceput scoala nu stia sa citeasca, decit cite un cuvint razlet. Sase luni mai tirziu citeste carticele de zeci de pagini, foarte cursiv, scrie bine si merge cu mare placere la scoala.
Nu sint convinsa ca daca un copil invata sa citeasca la patru ani ajunge neaparat mai departe decit unul care incepe sa citeasca la sase ani.
Asa cum nici fiica mea daca a inceput sa mearga inainte de noua luni nu cred ca are sanse mai mari decit fiul meu (care a mers dupa un an), sa ajunga campioana olimpica la atletism (desi momentan ne da sperante - mai ales la proba de garduri).
The best thing you can do for your children is to love your wife.

flaviutza spune:
Totusi de ce va legati atat de citit? educatia asta precoce nu se refera numai la citit. presupune multe alte aspecte.
si inca ceva...de ce crezi Sanzi ca unul de 2 ani nu poate fi interesat de cuvinte, de litere, de numere /numarat etc? adica de activitati...scolare?
ALEXIA,02.mai.2004

flaviutza spune:
quote:
Originally posted by Ramona J
Eu sint de acord cu Sanzi. Am invatat devreme sa scriu si sa citesc si cind am inceput scoala ma plictiseam de moarte. Pentru ca am inceput cu stingul ca sa zic asa, cred ca nu i-am mai dat suficienta atentie nici mai tirziu.
Pe fiul meu l-am lasat in pace, am facut totul dupa ritmul lui. Cind a inceput scoala nu stia sa citeasca, decit cite un cuvint razlet. Sase luni mai tirziu citeste carticele de zeci de pagini, foarte cursiv, scrie bine si merge cu mare placere la scoala.
Nu sint convinsa ca daca un copil invata sa citeasca la patru ani ajunge neaparat mai departe decit unul care incepe sa citeasca la sase ani
Asa cum nici fiica mea daca a inceput sa mearga inainte de noua luni nu cred ca are sanse mai mari decit fiul meu (care a mers dupa un an), sa ajunga campioana olimpica la atletism (desi momentan ne da sperante - mai ales la proba de garduri).
The best thing you can do for your children is to love your wife.
si eu am invatat sa citesc de mica si nu m-am plictisit la scoala. nu cred ca are legatura cu cititul plictisul ci mai curand copilul nu mai gaseste motivatia de a invata.
daca parintele ii insufla placerea de a sti, de a afla permanent lucruri noi, nu se va plictisi la scoala.
iar asta mi se pare chiar culmea..sa-i aduci pe toti la acelasi nivel. daca se invata citittul /socotitul la 7 ani trebuie toti sa o faca la fel? aia care pot mai mult trebuie lasati sa lancezeasca pe langa cei care inca nu pot? de ce? nu ma refer aici la copiii de 2-3-4 ani si cititul ci in general, la scoala. fiecare dupa cum il duce capsorul. daca unul e capabil la 8 ani sa extraga radicali si sa discute politica se va plictisi la scoala? si atunci ce-i faci, ii franezi interesul ?
apropo, eu stiu destui copii care intra la scoala cu un avans considerabil in toate domeniile . si de regula , tocmai ei nu lancezesc, pt ca, tot de regula, profesorii se ocupa si lucreaza cu cei buni.
ALEXIA,02.mai.2004

magnolia spune:
Cel putin , asa e in Romania , cum zice Flavia , profii lucreaza mai mult si cu mai mare placere cu cei buni . Iar profesorii sau invatatorii cu adevarat pasionati de meserie , lucreaza , intr-adevar , cu toti copiii in mod egal , dar diferentiat, la clasa , cu anumite ex. pt. cei la un nivel mediu , si cu alt gen de exercitii pt. elevii cu nivel peste mediu . Iar dintre elevii avansati se selecteaza si olimpicii , cu care , de asemenea , profesorii lucreaza peste program , in mod gratuit, ceea ce , deja , constituie un mare avantaj pt. un copil , dar si pt. familia lui , care nu mai plateste meditatii (in caz ca isi permite).Ca sa nu mai vorbesc ca nu toti parintii pot face fata de la un anumit nivel in sus, la artificiile anumitor materii , asa ca , daca ii da copilului o baza solida la inceputul vietii , copilul se va descurca mai bine la scoala , profu' de specialitatea x va lucra mai mult cu el , nu inteleg cine ce are de pierdut.

flaviutza spune:
magnolia, lasa modestia aia crunta la o parte, si explica si tu, ajuta-ma in demers.
ca sa va spun eu, Catalinut este educat tot asa..precoce si este un copil extraordinar de destept , si n-am auzit sa se plictiseasca la scoala.
numa' ca Magnolia ii mult prea modesta ca sa spuna ,da' spun eu pt ea
ALEXIA,02.mai.2004