dureri de burta in ziua 19 a CM
va rog care poate sa ma ajute! sunt in ziua 19 a CM si am dureri de burta de sani si de mijloc. Dar cel mai tare ma supara burta. durerea este asemanatoare cu cea din ziua in care imi vine ciclul. cu toate ca ciclul ar trebui sa vina cam pe 21 martie. simptome de ciclu menstrual as zice dar totusi este foarte devreme. cine poate sa imi raspunda va rog! multumesc mult!
Raspunsuri
Marush spune:
Eu am aceleasi dureri de ovar ca si la ciclu dar si dureri la contact in perioada ovulatiei.Nu am ce sa fac.Cand sunt prea mari mai iau cate un antiinflamator.La mine sunt aproape lunare. Poate te ajuta cu ceva!
Sanatate!
feryn spune:
multumesc mult pentru raspuns. am fost la medic si mi-a zis ca am BIP. o sa caut pe forum despre asta. Sanatate multa!
Tia spune:
iata un articol..
Bolile inflamatorii pelviene
Definitie:
Boala inflamatorie pelviana este termenul general utilizat pentru a descrie o infectie la nivelul uterului,trompelor sau ovarelor.
Cauze,incidenta si factorii de risc:
Aceleasi organisme responsabile pentru bolile cu transmitere sexuala(ex.: chlamydia,gonorea,etc)cauzeaza de asemenea in proportie de 90-95% si bolile inflamatorii pelviene.Desi transmiterea sexuala este cea mai comuna cauza a BIP(boli inflamatorii pelviene),bacteriile pot patrunde in organism dupa unele examene ginecologice cum ar fi inserarea unui sterilet,nastere,avort spontan,biopsia endometriala.
Factorii de risc includ activitatea sexuala din timpul adolescentei,partenerii sexuali multiplii,daca deja ati suferit de BIP sau boli cu transmitere sexuala si utilizarea unor tipuri de anticonceptionale non-bariera.Utilizarea steriletului poate creste riscul dezvoltarii BIP in timpul inserarii steriletului.
Contraceptivele orale(pilula) pot duce uneori la "caderea pleoapei" ceea ce permite bacteriilor sa intre mult mai usor in organsim.Totusi,contraceptivele orale in cele mai multe cazuri au un rol protector impotriva BIP deoarece ele stimuleaza organismul sa secrete mucus cervical,iar acesta impiedica patrunderea bacteriilor.
Simptome:
Cele mai comune simptome ale BIP sunt:
- scurgere vaginala cu o culoare, consistenta si miros anormale,
- durere localizata sau generalizata.
- febra( nu intotdeauana este prezenta)
Alte simptome nespecifice care pot fi intalnite in BIP sunt:
- frisoane
- menstra neregulata sau sangerari intre menstre
- cresterea crampelor sau durerilor in timpul menstruatiei
- absenta menstruatiei
- cresterea durerii pe timpul ovulatiei
- durere in timpul actului sexual
- sangerare dupa actul sexual
- durere de mijloc
- oboseala
- lipsa poftei de mancare
- greata cu sau fara voma
- urinare frecventa
- durere in timpul urinarii
- durere abdominala
Nota: este posibil ca orice fel de simptom sa fie absent. La femeile care au avut o sarcina extrauterina sau infertilitate simptomele adesea nu sunt prezente,avem asa zisa "BIP-tacuta",cauzate cel mai adesea de chlamydia.
Semne si teste
O examinare generala poate evidentia febra si durere abdominala.Examinarea pelviana poate evidentia:scurgere anormala,durere la nivelul cervixului in timpul controlului,cervix fragil(sangerare cu usurinta),durere uterina,durere la nivelul anexelor(ovare).
Analizele includ:
- nivelul leucocitelor
- rata sedimantatiei
- examinarea secretiei
- HCG
- recoltare de cultura endocervicala
- laparoscopie(daca se considera necesar)
- echografie pelviana sau CT(tomografie computerizata)(daca se considera necesar).
Tratament
Diagnosticarea imediata a BIP poate fi tratata cu antibiotice si apoi control medical la anumite intervale de timp.
Cazurile mai complicate pot necesita spitalizare.Antibioticele vor fi administrate intravenos si vor fi urmate de altele orale.Operatia poate fi necesara in cazurile complicate si care nu raspund la tratament.In acelasi timp partenerul va urma un tratament prescris de dr. iar contactul sexual se va face cu prezervativ.
Prognoza
In 15% din cazuri,prima terapie cu antibiotic esueaza,20% vor recidiva in unele cazuri chiar ani de zile.
Complicatii
Riscul de a avea o sarcina extrauterina dupa ce o femeie a suferit de BIP creste de la procentul de 1 la 200 la 1 la 20.
Riscul de infertilitate creste de asemenea:
- 15 % risc de infertilitate dupa primul episod de BIP
- 30 % risc de infertilitate dupa al doilea episod de BIP
- 50 % risc de infertilitate dupa al treilea sau mai multe episoade de BIP
Prevenirea
Masurile de prevenire includ :
- sexul protejat
- urmarea sfaturilor dr. dupa proceduri ginecologice
- urmarea unui tratament cat mai repede cu putinta in cazul bolilor cu transmitere sexuala.
- partenerul sexual de asemenea trebuie sa urmeze tratament adecvat.
Riscul BIP poate fi redus prin :
- controale de specialitate periodice,
- control medical al ambilor parteneri inaintea initierii contactului sexual
- controalele pot depista de asemenea bolile cu transmitere sexuala care inca nu s-au manifestat prin simptome.