adolescentul de 13 ani

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mama lia spune:

Draga Anda, ai raspuns pe sufletul meu!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Hai, va rog, nu va mai indignati asa: este un copil de 13-14 ani (ori nu?). Pai unde e ideea de dialog? Nu vrem si noi sa vedem cum gandesc adolescentii? Eu chiar cred ca sail-away a simtit nevoia sa comunice cu noi, eu cred ca se descarca la adapostul anonimatului, o fi avut si ea(?) o zi mai proasta... Chiar nu inteleg ce v-a indignat asa.

Witchie, frumos spus, m-ai uns pe inima, dar la 13 ani "nu se aude".

Mie, sincer, mi-a smuls un zambet si nu m-am putut supara. E atat de tipic . Mai ales ultimul rand e total.

sail-away: singura mea problema cu camera lui fiu-miu: nu-si mananca sandwichurile la scoala si le vara pe sub pat, pe dupa dulap si el uita pe unde si din cand in cand trebuie sa fac inspectie pe motiv de pericol de infestatie. Ce sa-i fac?!

www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Sail-Away - intr-u totul de acord cu tine: SAIL-AWAY! Panzele in vant si da-i drumul - lumea-i larga plina de bolnavi mintali si fizici - de la unii potzi sa te trezesti cu un viol, cu o bataie, de la altzii cu ceva gonoree, herpes vaginal, etc. Spor la treaba! Cum itzi asterni - exact asa vei si dormi! Nu uita ca tineretzea trece si inca asa de repede ca nici nu o sa stii cand tzi-ai batut joc de tine si de viatza... Cu parintzii nu traiesti o viatza intreaga da'... cu TINE insatzi da... din pacate... Daca tu pe tine insatzi nu te iubeshti si nu te respectzi... apoi ce ashteptzi de la altzii? Vrei experientzele tale de viatza... Cool! Da' cine te opreshte?... Dragostea mamei tale care tremura sa nu o sune politzia intr-o zii sa o cheme la identificarea vreunui cadavru mutilat pe la morga sau intr-un canal? Si ce daca? Asha-i ca asta nu-i important pt tine, nu? Sincer... nici pt mine...
Hainele aruncate care-ncotro... da' asta chiar ca nu-i grav! Chiar de loc! Ca doar nu mama ta o sa le poarte ca "scoase din curu gainii"... ci tu o sa arati COOL!
Ehe - cand parintzi vor invatza sa-shi responsabilizeze copiii - atunci vor avea o viatza mult mai ushoara... si unii si ceilaltzi...
Pitica mea nu are inca 3 ani - da' la noi avem deja cateva reguli de aur: tot (haine, jucarii, cartzi) ce nu se strange la timp (inainte de a trece eu zilnic cu aspiratorul) merg la altzi copii... ca inseamna ca noi nu mai avem nevoie de ele. Nimeni nu este servitorul nimanui in casa! Cine STRIGA si face crize de furie - ishi cere scuze imediat (indiferent ca este adult sau copil! iar eu ma supun acestei reguli! nu fac exceptzie). "Vrei sa stai afara sa te joci deshi e timpul de mers acasa ca suntem obo - nu-i bai - stai mami ca poate te-o aduce politzia, vecinii, etc"... si sa vezi ce repede vine, fara rugamintzi, fara amenitzari. Boboaca mea shtie un lucru - cu mine nu se glumeshte - ma joc cu ea, desenam, cantam, facem tot ce-shi doreshte - dar sunt reguli in viatza si din pacate asta e... si eu si altzii ne supunem acestor reguli de buna convietzuire si de respect reciproc si daca nu... pur si simplu PLATESHTI! Cum? Uneori chiar cu distrugerea propriei vietzi... Dramatic, crud... dar incredibil de adevarat...
So... Sail-Away! Si vant bun in panze... Nu uita sa ne scri cand ai descoperit taramul minunat unde "tot ce zboara se mananca"... Promit sa-l evit... asha ca distractzie placuta... Din cand in cand (cand ai timp intre doua plimbari pe centru) mai citeshe si cate ceva despre respectul de sine (ex. "Cei 6 stalpi ai respectului de sine" de Branden) si poate ca ai sa realizezi ca nu ce gandeshte "turma" despre tine este important in viatza ci cum gandeshti tu despre tine... cum te vezi tu pe tine insatzi. Iar notele mari la scoala iara nu au nimic de-a face cu reushita in viatza - scoala te invatza sa invetzi - atat! Scoala nu te face om cu stare socio-economica buna si cu un trai decent. Mergi mai departe in viatza - dar "pastreaza lectzia"!

"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

lorelai, cata patima in a atentiona un omulet de 13-14 ani... nu poti sa stii tu ce-i cu fata asta, oricum e la varsta revoltei no matter what...

sarbatori fericite tutror si multa lumina in suflete

b

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

pitzinuca - din pacate acesti "omuleti" de 13-14 ani au ajuns (in USA, in Canada... nu pot sa vorbesc de Ro - ca nu stiu) sa bage cutzitul unii in altzii, sa impushte profi, sa faca sex in clasa de fatza cu altzi colegi, sa fure mashini si sa faca accidente pe autostrazi, sa se drogheze, sa se prostitueze, etc... Nu mai sunt omuletzi - sunt viitori adultzi - si trebuie sa intzeleaga ca au in mainile lor responsabilitatea vietzii lor. Poate a mea la mai putzin de 3 ani este un omuletz... dar la 13-14 ani vorbim de ado - care au f multe pretentzii - dar trebuie sa shtie ca au si obligatzii - fatza de ei inshishi in primul rand. La 13 ani o fata poate ramane insarcinata... si atunci... mai poate fii numita un... omuletz?
Eu ii vad ca adultzi - asha cer ei sa fie vazutzi - asha consider ca este drept sa-i vad... Dar atunci sa faca efortul sa se comporte ca nishte adultzi si sa realizeze ca asta nu inseamna numai drepturi dar si f multe obligatzii... din pacate...

"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

In primul rand... repet si eu: nu judecati stilul de a scrie dupa normele unui adult, ganditi-va ca tonul apartine unui adolescent. Si pardon, dar daca s-a ajuns la o stare conflictuala intre mama si fiica (la sail-away ma refer) nu este vina copilului ci a mamei. Eu am impresia ca unele dintre voi credeti ca mama (mamele in general) merita iubire si respect neconditionat. De ce? Mamele sunt niste oameni care actioneaza intr-un fel care merita respect sau NU. In cazul de fata daca a ridicat mana la fiica ei nu prea merita.

Cat despre continutul mesajului in mare parte sunt de acord cu tanara domnisoara. Curatenia in camera e problema ei. Credeti-ma ca pana in ziua de azi mama ma scoate din minti mergand in urma mea si facand o ordine perfecta, ca de hotel. Despre decizii la fel, despre ora de religie nu comentez, daca are o profa asa dementa parintii nu ar trebui sa permita ca ea sa participe la cursuri. Despre cititul pe PC nu mai vorbesc.

Da, e o problema ca nu vrea sa spuna cu cine iese si unde se duce. Dar asta se intampla pentru ca mama ei nu e prietena cu ea. Si ca fuge de acasa. Dar astea de ce se intampla? Oare parintii nu au vina? Fac ei totul perfect si al naibii copil e un nenorocit? Eventual dau vina pe temperament? Eventual pe zodii? (nu glumesc, asa face soacra-mea!)

Cat despre cei care impusca profesorii, fac sex sau alte nenorociri... asta nu inteleg, cum au ajuns acolo? Erau niste copii perfecti si dintr-o data pac, au impuscat pe cineva?
Nu prea cred! Schimbarile astea sunt subtile... dureaza mult, unde sunt parintii in timpul asta? Cresterea unui copil (mai ales in adolescenta) necesita atentie permanenta, dragoste si ami ales respect!

In fine, voi iritati-va si credeti orice va face sa dormiti bine noaptea. Credeti ca e de vina temperamentul, zodia, anturajul, media, scoala etc. Somn usor!

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

lorelai, virulenta si inflexibilitatea pozitiei tale ma surprinde. Acum deja mi-am petrecut, hmmm, vreo 5 ani intre adolescenti de toate felurile. Si crede-ma ca vin in toate formele si temperamentele. Dar tu chiar nu le-ai mai dai o sansa deloc pe motiv de obraznicie la 13 ani? Daca da, cum? Daca nu, pacat, ca sunt muuulti si rebeeeli si ori ne vine sa credem ori ba, majoritatea sunt viitorul acela pentru care noi suntem prezentul (moama ce-am mai scos-o, oops ).

Asa, si unde-s adolescentii aia care taie si impusca pe capete aici? Cati sunt statistic? Ce stim noi despre ei de am ajuns s-o comparam pe copila asta despre care nu stim nimic cu ei? Eu pot sa numar pe degetele de la o mana cazurile din Canada mediatizate in ultimii 10 ani. Unde fac sex in scoala? Unde fura masini (in afara de jane/finch ca toata lumea stie). Totusi tu de unde te informezi, ca ma bagi in sperieti? Ori oi fi eu intr-o zona mai buna... pe-aici numai alcool, marijuana si niste mushrooms ajung , sincer...

Nici o secunda sa nu compari un copil de 3 ani cu un adolescent , asa cum toti bb sunt scumpi si nevinovati, aproape toti adolescentii se transforma temporar in ceva un pic mai greu de digerat (era o vorba ca de-aia ii primim asa dragalasi ca sa putem sa-i suportam mai tarziu cand se transforma in monstrii adolescentini - bazandu-ne pe amintirile de cand erau ingerasi). Ca doar n-o fi fost sail-away asa si la 3 ani. Ce-i al nostru-i pus deoparte, asa ca putem sa incercam si sa speram, whatever happens, happens, uneori ni se datoreaza, alteori ba...

Regula (mea) #1: ii ascultam. Or avea unii dintre ei dificultati si frustrari in exprimare, dar cu atitudini de bagat lectia in cap si pumnul in gura si cu povesti de bau-bau rezultate pozitive se obtin in foarte putine cazuri. Sub toata agresivitatea perceputa de unii, la sail-away se ascunde o persoana care se cauta, care testeaza limitele. Ale unora le-a atins rapid si cred ca se distreaza acum nevoie mare, daca citeste. Intr-un fel i-ati confirmat parerile, asa ca acum e chiar mai atotstiutoare decat ieri .

Violenta naste violenta si nu e modalitatea de a tempera un adolescent. In primul rand trebuie sa-l asculti, in al doilea sa nu-l judeci, abia apoi iti va da sansa sa-l cunosti. Asa ca atunci cand sangele urca la cap vertiginos in prezenta unui adolescent, se ia o gura de aer proaspat si se numara pana la 10. Dupa aceea se poate spera la ceva pozitiv. Acum nu intelegeti gresit ca la mine parctica si teoria pusca 100%, ma straduiesc cat pot si invat din mers...

Mama lia, e norocul tau ca fata ta e temperata si rationala. Dar asta nu o face regula si ca ne place sau nu, putini sunt asa, senini si fara pasarici . Dar majoritatea vor fi adulti responsabili. Asta se intampla de milenii(!?)

www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

daca marturisesc ca la 34 de ani nu imi fac ordine in dulap, nu imi fac patul dimineata si daca nu am chef sa spal vasele nu le spal e bai?
Cred din suflet ca alte lucruri sunt importante in viata decat curatenia in camera ta.
Am ras cu lacrimi cand s-a mentionat de mancarea aruncata sub pat...20 de ani distanta , aceleasi obiceiuri.
Mie mesajul lui sail away mi se pare absolut ok....nu e ok ca a plecat de acasa, nu e ok ca nu vorbeste cu mama ei despre prieteni etc, dar are 13 ani si probabil isi doreste cu disperare o alta relatie cu ea din moment ce a ajuns sa puna un mesaj pe aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Lorelai, ai perfecta dreptate..
Doar ca nu poti compara un copil de 3 ani cu unul de 13.. dar cred ca stii tu mai bine..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by sail-away
ne inpuneti anumite chestii fara sa discutati cu noi(sunt si eu membru al familiei, am dreptul sa stiu ce se intampla, sa am un cuvant de spus intr-o decizie care ne implica pe toti);

In principiu sunt de acord ca toate deciziile majore trebuie discutate in familie si fiecare sa-si dea cu parerea. Nu as lua o decizie importanta daca asta ar provoca probleme copiilor mei, gen: sa ne mutam in alt oras si sa ii despart de prieteni, scoala, etc. De fapt toate deciziile noastre s-au invartit in jurul copiilor. DAR cred ca noi, parintii, suntem cei care facem decizia finala (luand in considerare parerea copiilor). Copiii vor decide ce vor sa faca in viata atunci cand vor fi pe picioarele lor, isi vor castiga singuri painea si isi vor plati singuri cazarea .

quote:
sa am un spatiu personal ./... PERSONAL (asta inseamna ca am voie sa il PERSONALIZEZ ... asta constand si in dezordine..

Eu nu am asa o mare problema cu dezordinea din camera fiicei mele , nu imi place dar prefer sa nu ma enervez din cauza asta. Avem o intelegere, in camera ei face ce vrea dar trebuie sa stranga dupa ea in restul casei, living, baie, bucatarie, pentru ca astea sunt spatii comune si eu nu sunt sluga nimanui.

quote:
degeaba va pedepsiti copilul.. el poate fugi de acasa spre exemplu.. (cum am facut eu)..

Esti extrem de naiva la faza asta, mult mai naiva decat fiica-mea. Am intrebat-o ce parere are despre fugitul de acasa si mi-a spus ca e o prostie pentru ca nu ai nici o sansa sa-ti castigi existenta si esti extrem de expus/a la abuzuri si crime. Singurul fel in care poti supravietui este sa te faci prostituata sau sa vinzi droguri, ambele variante sunt un pret muuult prea mare si odata ajunsa intr-un astfel de mediu este foarte greu sa te recuperezi.

quote:
sunteti patetice cu grija voastra exagerata. gimme a break! suntem o tara democrata, wtf?

Draguta de tine!! cred ca ai lipsit la lectia aia unde iti spune ca democratia e pentru cei peste 18 ani . Oricum atat timp cat esti un 'parazit' in casa parintilor tai, cat timp ei platesc facturile, mancarea, hainele tale, tot ceea ce iti apartine a fost cumparat de altcineva, nici nu poate fi vorba de democratie

Mergi la inceput