cum devin traducator autorizat ?
Raspunsuri - Pagina 2
Iubika spune:
quote:
Originally posted by carmenus
Ramonika, sa inteleg ca, daca ai absolvit facultatea de limbi straine, doar depui dosarul la Minsiterul de Justitie si astepti autorizarea? Fiindca eu auzisem ca tot trebuie sa sustii examen ca toti ceilalti...
Da, ai inteles bine. Doa deui dosarul si astepti cateva luni bune pana iti vine autorizatia. Apoi incepi sa umbli sa te inregistrezi in mai multe locuri, sa scoti o multime de hartii etc etc.
Asta am facut eu acum un an...
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
I could give up chocolate but I'm not a quitter...
Click aici pentru a primi zilnic bancuri in casuta de mail!!
karina_t spune:
Intre timp am primit un mail de la Ministerul Culturii cu urmatoarele informatii, le copiez aici poate mai este cineva interesat:
Organizarea examenului pentru acordarea certificatului de traducator in/si din limbi straine este asigurata de Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, institutie publica subordonata Ministerului Culturii si Cultelor.
Pentru inscrierea la examen sunt necesare urmatoarele documente:
• cerere tip: (se elibereaza de Registratura institutiei in perioada inscrierii si poate fi descarcata de pe pagina de internet a Centrului www.formare-profesionala.ro ), Anexa nr.4;
• copii legalizate prin notariat:
o diploma de studii - cel putin bacalaureat;
o certificat de nastere;
• copii de pe :
o buletinul de identitate, primele doua pagini (Cartea de Identitate sau Pasaport);
o chitanta de plata a taxei (lor) de inscriere(mandatului postal in situatia in care dosarul se depune prin posta) ;
o certificatul de casatorie sau hotararea de divort (in cazul schimbarii de nume dupa caz);
o certificatul medical - persoana cu handicap (daca este cazul);
o carnetul de somer-ajutor social, vizat pe luna respectiva (daca este cazul), sau adeverintă de somaj de la Agentia Locală pentru Ocuparea Fortei de Munca
o talonul de pensie (daca este cazul);
DOMENIILE de specialitate pentru care se organizeaza examene de traducatori in si din limbi straine sunt urmatoarele:
ARTA
CHIMIE
ELECTRONICA-TELECOMUNICATII
FILOSOFIE-RELIGIE
FIZICA
GEOGRAFIE
INFORMATICA
ISTORIE LITERATURA
LINGVISTICA
MEDICINA-FARMACIE
SOCIOLOGIE-POLITOLOGIE
STIINTE JURIDICE
STIINTE AGRICOLE
STIINTE MATEMATICE
STIINTE ECONOMICE
TEHNICA
De asemenea, in cazul in care prezinta relevanta pentru domeniul
dumneavoastra de interes, puteti consulta Legea nr. 178 din 4 noiembrie 1997
pentru autorizarea si plata interpretilor si traducatorilor folositi de
organele de urmarire penala, de instantele judecatoresti, de birourile
notarilor publici, de avocati si de Ministerul Justitiei, cu modificarile si
completarile ulterioare, ce reglementeaza activitatea traducatorilor si
interpretilor specializati in limbajul juridic.
In primul semestru al anului 2007 au fost planificate doua sesiuni de examinare astfel:
- Prima sesiune s-a desfasurat in perioada 26 februarie – 2 martie 2007.
- Urmatoarea sesiune va avea loc in perioada 30 aprilie – 4 mai 2007, iar inscrierile se fac in perioada 12-17 martie 2007.
Informatii suplimentare puteti obtine de la Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, cu sediul in Bucuresti, Calea Dorobantilor nr. 99A, Sector 1, cod 010561, telefon: 021/230.08.37, 021/230.21.94, sau accesand pagina de internet a acestei institutii – www.formare-profesionala.ro .
Sper ca v-am fost de folos!
Acum revin cu o intrebare, cu ce materiale as putea aprofunda de ex. domeniul juridic?
OtiliaLia spune:
http://www.just.ro/infcf544.php?idc=14
aici e un link.... sa inteleg ca daca diploma mea de masterat este de la o Univ din Jp pot obtine autorizarea pe japoneza direct fara examen ?
copiloi spune:
quote:
---------------------------------------------------------------------
Originally posted by OtiliaLia
http://www.just.ro/infcf544.php?idc=14
aici e un link.... sa inteleg ca daca diploma mea de masterat este de la o Univ din Jp pot obtine autorizarea pe japoneza direct fara examen ?
Lia-S
---------------------------------------------------------------------
In link-ul dat de tine se precizeaza ca poti obtine autorizatie fara examen daca ai diploma de licenta, care atesta ca ai absolvit un institut de învatamânt superior în limba straina pentru care se solicita autorizarea.
Alina
annasibebica spune:
Karina t, te-ai interesat despre tarife? Spui ceva de taxa de inscriere. Doar atat trebuie platit si poti da examen pt. orice domeniu? Sau se plateste fiecare proba? Am nevoie de aceasta informatie pt. o prietena care nu are studii in domeniu si nu va putea obtine autorizatie decat pe baza de examen.
Geghi spune:
quote:
Originally posted by delsim
Ma intereseaza si pe mine!Cat costa? Se plateste fiecare examen?
Delia
Informatiile sunt luate de pe www.examentraducator.ro
Tarife
Tariful de inscriere la examenul de traducator , pentru fiecare proba de examen in cadrul sesiunilor este 380 RON.
Pentru sustinerea de examene si în alte domenii decat cele aprobate de Comisia centrala pentru acordarea certificatelor de traducatori se plateste un tarif suplimentar de 130RON.
Reexaminarea lucrarilor in urma contestatiilor depuse de persoanele examinate se tarifeaza cu 50 % din tariful aferent sesiunii de examinare.
Plata taxei se poate efectua in perioada inscrierilor la casieria Centrului din Bucuresti Calea Dorobantilor nr.99 A sector 1, cod 010561 între orele 10.00-15.00, prin mandat postal sau ordin de plata in contul CPPC: RO44TREZ7015025XXX000347 deschis la Trezoreria Sector 1 Bucuresti, cod fiscal 4631721.
annasibebica spune:
Am intrat pe www.examentraducator.ro, la rezultate si de acolo realizezi ca traducerea si retroversiunea sunt considerate fiecare o proba. Adica 380 ron ori 2 pt fiecare domeniu. Si cati respinsi sunt... Poti sa iei examenul de traducere si pe cel de retroversiune nu, sau invers, si atunci ce fel de certificat de traducator iti emit? Ex: Traducator pe domeniu juridic doar din engleza in romana nu si din romana in engleza? Mi se pare o aberatie, ori iti dau certificat pt ambele probe ori deloc.
Este cineva care a luat acest atestat de la Ministerul Culturii? Ce scrie pe el?