cifrele

cifrele | Autor: aniroc77

Link direct la acest mesaj

Fetita mea implineste pe 27 feb 5 ani .Nu stiu daca are o problema sau are frica de cifre.
de retinut retine orice poezie ,poveste foarte repede cand invata la camin anumite scenete pentru serbari memoreaza rolurile tuturor copiilor,dar cand vine vorba de cifre nu le retine decat 1 si 2. Spre exemplu daca o intreb cate picioare are vaca imi spune doua in fata si doua in spate dar nu retine ca are 4.Daca o pun sa deseneze atatea cerculete cat arata cifra si ii spun ca este cifra 4 ,5 stie cate sa deseneze daca nu nu stie.Oare are vreo problema trebuie sa merg cu ea la vreun medic sau din cauza ca e foarte alintata si nu da importanta.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

Cred ca nu e strict necesar sa stie inca numerele. A mea le cunoaste dar nu prea le asociaza, de ex. nu stie cate picioare are vaca, dar recunoaste cifrele, si mai nou se intereseaza si de litere.
Daca merge la gradi, acolo va invata cifrele, mai bine jucati-va impreuna, n-o chinui cu "lectii".

Gabi(ex- gabibarta)+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Eu cred ca o sa recupereze ,poate in anul pregatitor la gradi,poate la scoala.De fapt,nici n-are ce sa recupereze...o sa le invete la timpul lor.
Mai cred ca e o chestiune de inclinatie.Sa fiu sincera,mi-ar placea sa fie si fi-meu ca fetita ta.Sa-ti spun de ce...

Marc are 4 ani acum si de la 2 a invatat cifrele,numara perfect pe doua limbi crescator si descrescator!!!),citeste preturile in magazine de la 2 ani,stie toate autobuzele(si au numare ger 874),le scrie corect,isi numara pana si boabele de Kellogs din farfurie.mai mult,am realizat cu stupoare ca poate face si calcule,gen 2 +2.Le face fara sa-i fi explicat cineva ceva.
La fel cu literele,le-a invatat in aceeasi perioada,mari si mici,citeste cuvinte pe litere...ceva de speriat.
La fel cu computerul.

Ok.Si?? Pe de alta parte,la 4 ani jumate nu vorbeste bine deloc.Ce spune e stalcit,in afara de cifre,normal.Stam extrem de prost la conversatie,la propozitii,la inteles,la tot.Merg cu el la logoped si o sa mai merg mult si bine.Din toamna il duc la gradinita speciala,logopedica.In directia asta nu se straduie deloc,nu il intereseaza.Nu stii ce greu imi este,cat ma doare si intr-un fel cat de dezamagita sunt ca nu vorbeste bine,ca nu se straduie.Cu ce ma incalzeste ca e atat de departe pe cealalta directie?L-am dus si eu prin doctori,la psiholog care la fel a spus-e super destept dar discrepanta dintre ceea ce stie si ce spune e enorma.
Si deci,ce ma incalzeste pe mine ca e genial la "mate" cand nu pot purta nici o conversatie cu el-la 4 ani jumate!

Eu zic ca daca poti vorbi cu fetita ta,daca nu mai tace si are imaginatie,pricepe,vorbeste bine...nu ai de ce sa-ti faci griji inca.Poate are aptitudini spre limbi straine,muzica,sport..trage tare pe partea asta.
Poate nici la scoala nu o sa fie tare la mate...dar cati dintre noi am fost?:)

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Anca
carnaval

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


Trebuie facuta diferenta intre a numara si a spune numerele in ordine.

In mod natural, copii nu stiu sa adune (sau sa faca alte calcule). Asta se invata mai tirziu.
La virsta de 5 ani trebuie sa fie capabili sa spuna : am 3 capsuni in farfurie, vad 2 aviooane si asa mai departe. Acuma daca le scrieti cifra 5, pe la virsta de 5 ani ar trebui sa fia capabili sa va puna deoparte cele 5 pietricele sau flori sau altceva.



Cele mai teribile : Tzuni, Dordia, Anca, Mik


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aniroc77 spune:

De vorbit vorbeste foarte corect,literele le-a invatat in doua zile aproape pe toate fara sa o fortez .Noi ne jucam cand invatam.Ea cred ca a prins frica de mate de la camin.A avut o doamna care se tipa foarte mult la ei si ii certa mult daca greseau.Acum am reusit si am mutat-o de acolo.EA e o fire foarte sensibila si nu suporta tipetele si violenta in general ,ajunsese sa nu mai doreasca sa mearga la camin ,plangea dimineata cand o duceam.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliac1 spune:

Iti povestesc ce-a facut soacra-mea ca sa distreze copilul in vacanta...
A luat un calendar mai vechi, de-ala de perete, si pe partea alba a inceput sa deseneze...cifrele, dupa o anumita poezioara:
1 poarta chipiul tras
Cu cozorocul pe nas... (nu mai stiu continuarea spre rusinea mea, dar fii-mea stie toate versurile)
2 se-ndoaie usor
pe picior...

Si ca sa exemplific exact ce si cum, o sa fac poze la "calendar", poate va inspira.
Apoi, de mos craciun , fii-mea si-a dorit tare mult un...calculator, dar inca e prea mica, asa ca i-a adus mosul un laptop cu 10 jocuri, printre care 3 sau 4 sunt cu cifre. E tare haios! Unul din jocuri e tocmai cu niste ghilimoate care apar pe "monitor" si copilul trebuie sa le numere si sa apese pe cifra corecta, iar mica tehnologie il compenseaza prin: "Vaaaai, ce destept esti!!" Ei, fii-mea de fiecare data cand primeste laude de la laptop, sare-n sus, face piruiete... Si normal ca se ambitioneaza sa faca mai multe, pentru ca la sfarsit primeste o cupa...
L-am cumparat din metro...


Liliana& Andra-Maria

Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

Si eu zic sa nu te stresezi din cauza asta si sa cauti sa te joci cu ea diverse joculete cu cifre, sau care presupun numarare si mai apoi operatii matematice simple. Mergi in librarie (eventual cu ea) si solicita astfel de jocuri (poate chiar carticele) pt varsta ei, alegeti impreuna. Entuziasmeaza-te impreuna cu ea la fiecare reusita!

Si baietelul meu a implinit 5 ani la sf. lui ianuarie, bunica-sa (maica-mea) ii reprosa:"Maica-ta la varsta ta stia sa scrie si sa citeasca.". Eu nu l-am obligat/presat sa invete nimic, cu toate presiunile maica-mii, si tot ceea ce stie a invatat "din joaca". Astfel ca la 5 ani scrie anumite litere, cuvinte (numele lui, mama, tata..), numara pana la 30, face socoteli simple (adunari si scaderi pana la 10). E innebunit sa joace Monopoly, n-am eu chef sa ma joc de cate ori ar vrea el, asa a invatat sa socoteasca.
Multa bafta!

Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Exista copii si din pacate si adulti (eu cred ca ma numar printre ei) carora cifrele singure si seci nu le spun cine stie ce. De exemplu, daca ma intrebi cat am dat pe casa sau cat a fost kilogramul de ardei nu stiu decat cu aproximatie. Cifrele nu m-au interesat niciodata in mod deosebit. Dar cred ca acesta este un HANDICAP. Daca ar trebui sa educ astazi un copil care are problema pe care o am eu (as zice ca e un fel de dislexie, dar cu cifrele) as incerca sa-l ajut mai mult si cat mai devreme.
Jocuri pe care le-am inventat pentru baietelul meu de 6 ani:

1. Iei o punga de ursuleti gumati (sau alte bomboane care-i plac copilului) si cifrele de Rummy de la 0 la 10. Pui copilul sa aseze sub fiecare cifra numarul de ursuleti corespunzator. Ai mare grija sa aseze ursuletii pana la 6 exact in formele de pe zaruri. Pentru cifrele peste 6 inventeaza un sablon de aranjare si tine-te de el. In acest mod antrenezi si memoria vizuala. Dupa ce termina de aranjat, dai voie copilului sa manance ursuletii de la cifra 3 sau 4...

2. Deseneaza pe cartonase cam de marimea unor carti de joc cifre mari de la 0 la 10. Aratai-le copilului si cere-i sa-ti spuna ce cifra este;

3. Deseneaza pe cartonase puncte ca la zaruri pana la cifra 6 si apoi mai departe (pentru cifrele 7-10) dupa tiparul de la exercitiul 1. Dedesubt scrie cifra. Cere-i copilului sa recunoasca cifrele;

4. Jucati in familie Rummy. Eu am simplificat jocul cu cifre mai intai pana la 5, apoi pana la 10.

5. Jucati in familie Piticot; copilul arunca zarul si apoi trebuie sa spuna ce cifra a aruncat si sa mute piesa cu numarul corespunzator de casute.

6. Jucati-va de-a magazinul. Copilul vine si cumpara de la tine diferite obiecte care au un pret. Fa-i bani din hartie cu cifrele de la 1 la 5, apoi pana la 10.

7. Da-i copilului bani de hartie de 1 leu si de 5 lei. Cand mergeti sa cumparati ce-i place lui atrage-i atentia asupra pretului. Cere-i sa recunoasca ciferele inainte de a-i cumpara ce-si doreste. Eventual lasa-l sa plateasca si sa ia restul.

Reguli de urmat in timpul jocurilor:
- incepi cu cifre pana la 5;
- incepi cu jocuri de familie (Piticot, Rummy) pentru ca este o introducere mai amuzanta in lumea cifrelor;
- vorbeste-i copilului despre importanta cifrelor in viata oamenilor;
- NICIODATA nu te enerva si nu forta copilul daca nu vrea.
- daca greseste spune-i firesc ca nu e bine si spune-i tu cu este corect fara sa faci caz de asta;
- daca face bine lauda-l sau recompenseaza-l
- niciodata sa nu te superi pe el pentru ca n-a stiut;
Succes!


alice

Mergi la inceput