Rog detalii despre toporasi (flori)

Rog detalii despre toporasi (flori) | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Daca, din intaplare, ma poate lamuri si pe mine cineva... In copilarie, pe cand casa bunicii mai exista inca, ii cresteau in gradina toporasi. Cred ca erau salbatici, cu floricele mititele mov, netarcate si minunat mirositoare. Le-am cautat pe Google la imagini si parca nimic din ce am gasit nu aduce cu florile mele (ba nu au aceeasi culoare intensa, ba seamana cu panselutele...). Va intreb pt. ca as vrea sa cumpar de undeva (Ro sau SUA) seminte sau planta cu radacini si sa-mi pun in gradina, dar tare mi-e teama ca nu-i posibil.
Ei, va astept pe voi cu detalii si sfaturi! Multumesc.

"Iarna mea verde" (poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Wow, stati ca i-am gasit pe toporasii cu pricina. Viola odorata se numesc in latina (cred). Hai, imi spuneti daca am dreptate? Asta pt. ca nu i-am mai vazut de vreo 30 de ani:

http://www.canyoncreeknursery.com/Images2/alicerothschild.jpg

"Iarna mea verde" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

ML, am plin de ei in jurul casei. Tot lawn-ul e pictat primavara de ei si se inmultesc de la an la an. Ii iubesc!

Sotul meu a decupat acum vreo 3 ani niste pamant unde se vedeau niste frunze de toporasi si i-a adus intre flori, ca era un colt mai gol. Sincer n-am crezut ca se prind (erau 30 de garde afara), dar sunt foarte sanatosi. Si muuulti...

Eu as dori sa-ti trimit, dar nu stiu cum se obtin semintele. Daca ai tu vreo idee, trimite un PM si cu cea mai mare placere, iti trimit.

P.S. As dori si eu, dar ghiocei . Anyone?

www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Toporasii care-i stiu eu aratau altfel. Florile astea le stiam de violete. Cind eram mica aveam un covor de ele in fata casei. Tare mi-ar place si mie dar nu stiu daca le-ar merge in TX!

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

ML, ai dreptate, se numesc viola odorata in latina, culoarea si forma florii depinde de tipul de viola (sunt extrem de multe varietati). Este bine de stiut ca prefera locurile semi-umbroase, coastele, padurile, etc.
Ramona, toporasii si violetele sunt una si aceeasi floare, prima denumire este populara, iar a doua "oraseneasca". Mai popular decat toporasi, intr-un satuc din Salaj noi le spunem ciocanasi .
Ca sa raspund la intrebarea ta, toporasii se obtin foarte greu din seminte (aproape imposibil), cea mai eficienta metoda este cea descrisa de mQQm, incearca sa gasesti o plantuta fie la gradini botanice, paduri, gradini, alti pasionati de toporasi din SUA.
Ramona, n-as fi asa de sigura ca nu le-ar merge bine si in Texas, odata ce se aclimatizeaza. Iti spun asta fiindca se gasesc si in Cipru juvaerurile astea violete, iar aici temperaturile ajung si la 40 de grade vara. Cumva, supravietuiesc ele sa te rasplateasca primavara cu flori. Am si eu una in ghiveci pe balcon dar cred ca tanjeste dupa un gard sau un pom unde sa se simta in largul ei.
Mult succes la ciocanasi!

pisici, flori si jucarele

When the heart is full of love, the world is full of beauty

Mergi la inceput

Ooo ce bucurie mi-ati facut!
MQQm deci asa e: sunt salbatici si se raspandesc cu usurinta (la bunica cresteau pe langa poteca de ciment, fara nici o problema)... De-ai stii cat imi doresc! Mai astept insa ceva pana ne mutam din FL si vad daca, intamplator, cresc si in Carolina, la munte. Apoi poate te caut daca aflu cum e cu semintele.
In ce luna infloresc la voi?
Iti spun si eu cand ne stabilim la tara, ce mai gasesc pe acolo (sotul isi aminteste de branduse, dar de ghiocei sau margaritar nu stie).
Succes Ramona! Haideti sa tinem legatura, o iesi ceva pana la urma (tot ieri am intrat in febra cautatului si am gasit cate ceva - in SUA - despre loboda, urzici, nu prea multe despre stevie inca...)!
Scarmanus la fel zicea si tata, ca nu faci nimic cu semintele (de urzica... - asa ca mi-am adus o urzica cu radacini din Ro, dar, din pacate, a murit pana aici). Buna idee, am sa-mi intreb si prietenii din Chicago sau Detroit, poate imi trimit ei un "ciocanas" cu radacina!
Multumesc tuturor.

"Iarna mea verde" (poze)

Mergi la inceput

Multumesc pentru informatii. Scarmanus, eu am crescut in Banat si acolo erau niste flori salbatice (culoare asemanatoare) care le numeam noi toporasi. Aratau diferit de viola asta.
Aceste violete (cum le ziceam noi) le-am avut in gradinuta din fata casei. S-au inmultit, aveam un covoras de ele.
Chiar ca mi-as dori sa le incerc cumva si aici. Ma mai bate gindul sa pun o floare din asta salbatica locala - se numeste "bluebonnet" si este floarea statului TX. Am vazut-o pe marginea drumului si mi-a placut.
ML, daca iti iese cu violele astea spune-mi cum ai procedat. Le-as prefera pentru ca au valoare sentimentala...

Mergi la inceput

Ramona sper sa ajungem pe acolo in vizita, de Pasti. Iti povestesc la intoarcere cum a decurs intalnirea cu primavara si peste ce am dat prin padure.

"Iarna mea verde" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

ML, prin aprilie infloresc toporasii, chiar mai, depinde de cum e vremea in anul repectiv. O sa intru aici sa-ti spun la primavara. Daca nu gasesti in alta parte, ne-ntalnim la Niagara sa facem trocul . Urzica, chiar serios? Adevarata, din-aia care pishca?

Ghioceilor cred ca le spune "snow drop" aici, dar eu n-am vazut de cumparat nici seminte, nici plantuta. Mie mi-ar place mult si-o feriga sanatoasa, dar n-am destula umbra pentru ea. Am luat un rizom din padure si s-a prins, dar nu se dezvolta deloc. O ia primavara frumos, dar vara stagneaza, iar toamna ii plangi de mila.

Ramona, vezi sa nu comiti vreo ilegalitate cu bluebonnetu' ca eu m-am repezit cu ochii sclipind si constiinta curata asupra unei puzderii de trillium la marginea unei paduri si am avut un moment "ahaaa" cand l-am auzit pe fiu-meu la 6 ani: "mami, asta-i floarea lui Ontario, nu-i voie!". Oops...

www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Mergi la inceput

Ai dreptate, trebuie sa ma abtin. E tentant. O suburbie de linga noi promoveaza floricelele astea salbatice, le-au plantat peste tot pe marginea drumului si arata tare frumos cind sint inflorite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zana spune:

quote:
Originally posted by Ramona J
Ai dreptate, trebuie sa ma abtin. E tentant. O suburbie de linga noi promoveaza floricelele astea salbatice, le-au plantat peste tot pe marginea drumului si arata tare frumos cind sint inflorite.

Adica cum? n-ai voie sa culegi o floare de camp?
Ce bine ar fi sa promovam si noi musetelul .

Vreau si eu toporasi , anul asta am vazut ghioceii, aratau cam asa:

scoatand capul din zapada , eu va trimit un ghiocel presat, vreti?

Mergi la inceput