Clauza CIM - valabila si dupa inchiderea firmei?

Clauza CIM - valabila si dupa inchiderea firmei? | Autor: ramiha

Link direct la acest mesaj

Buna!

La o firma la care am lucrat in trecut am semnat un act aditional la Contractul Individual de Munca in care se prevedea ca:
1. nu am voie sa divulg date confidentiale ale societatii timp de 3 ani dupa incetarea CIM.
2. nu am voie sa lucrez la o firma concurenta timp de 3 ani dupa incetarea CIM.
(daca nu respect clauzele trebuie sa-i despagubesc cu o suma considerabila)

Situatia actuala sta asa: nu au trecut 3 ani de cand am plecat de la ei, insa intre timp firma nu mai exista (faliment sau executare silita, nu stiu exact).

Daca firma nu mai exista, eu sunt in continuare obligata sa respect cei 3 ani?

Va rog mult sa-mi spuneti si in ce lege/articol as putea sa citesc despre asta; este foarte important, pentru ca mi-am gasit un post foarte bun, dar la care as incalca ambele clauze, si trebuie sa decid repede daca sa accept sau nu.

Va multumesc mult!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Initial creeata de ramiha

Buna!

La o firma la care am lucrat in trecut am semnat un act aditional la Contractul Individual de Munca in care se prevedea ca:
1. nu am voie sa divulg date confidentiale ale societatii timp de 3 ani dupa incetarea CIM.
2. nu am voie sa lucrez la o firma concurenta timp de 3 ani dupa incetarea CIM.
(daca nu respect clauzele trebuie sa-i despagubesc cu o suma considerabila)

Situatia actuala sta asa: nu au trecut 3 ani de cand am plecat de la ei, insa intre timp firma nu mai exista (faliment sau executare silita, nu stiu exact).

Daca firma nu mai exista, eu sunt in continuare obligata sa respect cei 3 ani?

Va rog mult sa-mi spuneti si in ce lege/articol as putea sa citesc despre asta; este foarte important, pentru ca mi-am gasit un post foarte bun, dar la care as incalca ambele clauze, si trebuie sa decid repede daca sa accept sau nu.

Va multumesc mult!

Executarea silita nu desfiinteaza firma, ci recupereaza datoriile.
Asigura-te ca este desfiintata, eventual printr-o cerere la Registrul Comertului.
Daca este radiata, atunci nu e nici o problema, nu mai ai fata de cine sa-ti executi obligatiile din clauze.

Da-mi pe PM numele firme si unde functioneaza (orasul), sa incerc sa verific.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Clauza de neconcurenta (ca despre asta este vorba) eu stiu ca este insotita nu numai de obligatii ale tale cat si ale firmei fata de tine.
Asta inseamna ca, pentru a putea fi aplicabila, firma ta trebuia sa-ti vireze dupa incheierea contractului cu ei, o suma negociata, agreata (am impresia ca este minim 50% din salariul lunar), pentru ca respecti clauza de neconcurenta.
Nu mai stiu exact, si la noi in firma a fost o discutie lunga si plina de avocati, care au ajuns la concluzia asta, intrucat se confunda nesolicitarea cu neconcurenta in meseria respectiva.

Iti dau mai jos rezumat din ce am mai gasit discutat de atunci:
Ca o sinteza:

- Clauza poate avea effect pentru maximum 2 ani

- Este obligat sa iti plateasca lunar, dupa ce parasesti firma, cel pu#355;in 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 (procentul se negociaza)

- Clauza este nula daca clauza nu contine toate elementele de mai jos:

1. activit#259;#355;ile ce sunt interzise salariatului la data #63470;ncet#259;rii contractului,

2. cuantumul indemniza#355;iei de neconcuren#355;#259; lunare, perioada pentru care #63470;#351;i produce efectele clauza de neconcuren#355;#259;,

3. ter#355;ii #63470;n favoarea c#259;rora se interzice prestarea activit#259;#355;ii,

4. aria geografic#259; unde salariatul poate fi #63470;n real#259; competi#355;ie cu angajatorul.

- Clauza devine nula daca te da el afara sau in cazuri de forta majora.

Clauza de neconcuren#355;#259; nu poate avea ca efect interzicerea #63470;n mod absolut a exercit#259;rii profesiei salariatului sau a specializ#259;rii pe care o de#355;ine.

Legat de modul cum vor fi scrise cativitatile pe care nu ai voie sa le faci: daca vor scrie "conform fisei postului" sau vor da o lista de activitati, poate fi pacalita prin crearea la noul angajator a unei fise de post diferite. Nu au voie sa scrie pur si simplu "nu are voie sa se angajeze la xxx. Yyy, si zzz" ci trebuie sa specifice foarte clar, ce n-ai voie sa faci, la ce firme.

Adina + Olivia Karla 04.03.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impatience spune:

totusi, verifica daca firma s a desfiintat

Mergi la inceput