Poze digitale_rezolutie?!
Pentru cei care se pricep, am o intrebare..
Vream sa facem o noua achizitie in materie de aparat foto digital - avem unul cumparat ..in epoca de piatra..atunci cand au aparut si evident, acum e depasit..Vrem sa luam un aparat de uz "casnic".
Dupa ce am facut eu "cercetari" m-am orpit la Canon PowerShot A630, 8MP..adica, asta:
http://www.emag.ro/foto_digitale/aparat-foto-digital-canon-powershot-a630-8mp--pCanonPowerShotA63/ad--2845
ACum vine intrebarea:
Avand in vedere faptul ca dorim sa si scoatem poze clasice ("printate" pe hartie foto..stiti voi, pentru mama, pt.soacra si alte neamuri..:)), care ar trebui sa fie rezolutia imaginii astfel incat sa iasa niste poze "decente" (legat de claritate)?
Acest Canon are o rezolutie maxima a pozei de 3264 x 2448 ...O fi bine? O fi rau?
Stie cineva?
Multumesc mult,
mama_lui_Alex
Raspunsuri
capcaunul spune:
Este mai mult decat suficient.
Nu uita sa arunci o privire pe cel mai celebru site in domeniu, Steve's digicams:
http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/a630.html
Canonunul cel bun
mama_lui_alex spune:
Sar'mana..ca eram cam "crizata" - vroiam sa-l shoppuiesc azi..si eram intr-o mare dilema..vroiam sa trec pe la niste "pozari" sa-mi explice..
Hai ca m-am lamurit pana la urma...e vorba de cati megapixeli are..."bine" sunt 4 Mp...8 Mp..e deja f. bine...asta pentru..probabil urmatorul an...la anul sau peste 2 ani..va fi si asta "dinozaur"..tehnica asta...
Mersi mult,
Mama_lui_Alex
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by mama_lui_alex
Hai ca m-am lamurit pana la urma...e vorba de cati megapixeli are..."bine" sunt 4 Mp...8 Mp..e deja f. bine...asta pentru..probabil urmatorul an...la anul sau peste 2 ani..va fi si asta "dinozaur"..tehnica asta...
Intr-adevar, 4Mpixeli, sunt suficienti pentru imprimare pe format clasic, 10x15 cm (adica 6x4 inci), la rezolutia cea mai cea mai pentru imprimare foto, de 400ppi (uzual ea este de pana la 300ppi pentru hartiile foto). Altfel spus:
400x400x4x6=3,84Mp < 4Mp << 8Mp
(Doar daca vrei sa tiparesti pozele pe afise de un metru pe un metru ai avea nevoie de camere de zeci de Mp)
Capcaunul canonfil
mama_lui_alex spune:
ACum off topic..daca tot te pricepi...
Am vazut la un moment dat intr-o revista un poster (daca-i pot spune asa) mare-mare - cat un perete cu poza piciului (a carui camera era astfel "decorata"), aflat pe o plaja (galetuse, lopatele, nisip, valuri) - super..era in sepia..arata extraordinar..Mult timp m-am intrebat daca la noi(in Ro) exista cineva care poate scoate un foto-tapet de genul asta dupa o poza...Vreo idee?
Nu te-am bagat in ceata, nu? Ai inteles la ce ma refer..Well?
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by mama_lui_alex
Am vazut la un moment dat intr-o revista un poster (daca-i pot spune asa) mare-mare - cat un perete cu poza piciului (a carui camera era astfel "decorata"), aflat pe o plaja (galetuse, lopatele, nisip, valuri) - super..era in sepia..arata extraordinar..Mult timp m-am intrebat daca la noi(in Ro) exista cineva care poate scoate un foto-tapet de genul asta dupa o poza...Vreo idee?
Nu te-am bagat in ceata, nu? Ai inteles la ce ma refer..Well?
Recunosc ca m-ai bagat in ceata.
Doar am citit ceva despre tiparire, offset, prin cartile de foto. Rezolutia este mai mica la tiparirea offset, adica mai putine puncte pe inch (punctele pot fi mai mari caci oricum vei privi afisul de la distanta), ceea ce inseamna ca de la 8Mp poti scoate un format destul de mare. Pentru un afis cu laturi mai mari de un metru, rezolutia poate fi grosiera, pe la 100dpi.
Sunt o multime de firme de design care se ocupa printre altele si de tipariri de afise, panouri publicitare, etc.
Sabina spune:
mama lui alex, de obicei, imaginile de nul asta se fac in continuare pe film, si nu orice fel de dilm, mai degraba pe film lat, formatul mediu, sau chiar format mare(nu mai stiu dimensiunile excte)
dupa astfel de formate, negativul permite mariri f f f mari :)
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
joxy spune:
sau un aparat digital care sa memoreze pozele in format "RAW"
http://en.wikipedia.org/wiki/Camera_raw
Cu respect,
G.
www.siteaudit.ro