Baita de dupa botez
Buna tuturor,
Avem o fetita de trei luni si vrem sa o botezam in urmatoarele saptamani.
Nasii sunt tineri ca si noi si sunt la primul botez....asa ca nici ei nici noi nu stim prea multe.
Cu botezul ne-am cam lamurit ce si cum, dar suntem in dilema cu baita de dupa botez.
Baita de a doua zi se poate face in aceeasi zi cu botezul? Sau e musai sa fie a doua zi, dupa cum ii spune si numele?
Pupici
Meme
Raspunsuri
PamELLA spune:
Meme1,dupa botez,copilul nu se imbaiaza decat a doua sau chiar a treia zi ,pentru ca mirul sa stea mai mult pe trupul sau(mirul cu care a fost uns de catre preot in timpul botezului).de obicei,baita o face nasa copilului.tot ea aduce si un dar format din imbracaminte noua,daca la botez a fost adus un singur set de hainute pentru ca dupa scaldare copilul e imbracat de nasa si traditia spune ca asa cum e imbracat atunci,asa va fi tot restul vietii.in apa se pun:busuioc-pentru ca sa fie iubit,fire de grau- pentru ca sa fie ales si cautat cum e graul,marar-pentru a fi placut ca mararul in bucate,menta-pentru a creste usor si sanatos,pene-pentru a fi usorca pana.in apa se adauga agheasma,putin lapte dulce,un ou si putin zahar.dupa ce se pune copilul in apa,nasa aprinde lumanarea de botez,iar in apa se pun monede(de argint sau normale-de catre nasi).obiceiul cere ca sa fie spalat copilul cu atentie si sters deoarece de aceasta baita depinde o mare parte din viitorul sau.traditia cere ca apa cu care a fost spalat copilul sa fie aruncata langa un pom(mar sau par)pentru ca copilul sa creasca,sa infloreasca si sa rodeasca precum pomul.
"Cand taci,lumea are bunatatea de a crede ca gandesti,si ca gandesti cu minte!"
Meme1 spune:
PamELLA, multumesc mult de tot pentru raspuns....Gata, am bagat la cap....Ai fost o draguta ca ai avut rabdare sa scrii in detaliu ce si cum. Mersic inca o data.
Pupici
Meme
PamELLA spune:
Cu multa placere!! sa va traiasca fetita!!
"Cand taci,lumea are bunatatea de a crede ca gandesti,si ca gandesti cu minte!"
ninocikap spune:
noi totusi am facut baita in aceeasi zi, pentru ca nasa era bolnava si din alta localitate si nu mai putea ramane...dar mi s-a spus ca nu e nici o problema daca e in aceeasi zi cu botezul..doar ca sa fie dupa ce doarme.
daca nu se poate si nu se poate a doua zi...eu zic ca nu e bai sa o faci in aceeasi zi.
Nicoleta si Mihai Alexandru (17.02.2005)
Poze
Meme1 spune:
Ninocikap, aceeasi problema o avem si noi pt ca botezul il vom face duminica si deci baita ar trebui facuta luni, noi suntem intr-un oras si nasii intr-altul....si eu auzisem ca s-ar putea face in aceeasi zi, o sa intrebam eventual si preotul sa vedem ce zice...
Multumesc mult de tot pt raspunsuri, sunteti niste dragute.
Pupici mii,
Meme
tunitza spune:
Mai stiu ca dupa aceasta baie copilul trebuie uns bine de catre nasa pe tot corpul cu untdelemnul sfintit la botez.Se spune ca acolo unde nu este uns copilul o sa transpire si o sa miroasa cind o sa fie mare.
Natasa spune:
Noi am vorbit cu preotul si ne-a zis ca astea sint bazaconii laice si n-au nicio legatura cu botezul. De altfel, o sa auziti o mie de sfaturi despre ce sa puneti in apa, cite zile sa nu fie spalat, unde sa fie uns, unele de-a dreptul hilare. Eu nu scriu ca sa va conving sa nu mai tineti ritualul asta, numai sa nu faceti o drama daca baita respectiva nu tine cont de sfaturile superstitioase ale tuturor neamurilor.
Meme1 spune:
Multumim tuturor pentru sugestii....
Am trecut cu bine si peste hopul asta, am facut baita in aceeasi zi cu botezul ca nu prea am avut de ales, botezul fiind duminica si nasii mergand la servici luni...
Dar a fost totul superb, asa ca multumim tuturor inca o data.
Pupici
Meme, mami de Andrei (01.10.2005) si AnaMaria (15.10.2006)