Simbolurile religioase in scolile publice

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

sa inteleg deci ca biserica are miliarde de euro ca sa ridice o catedrala megalomanica dar devine brusc saraca atunci cand e vorba de a infiinta scoli gratuite pentru educatia religioasa a fidelilor? Oh, mi se face si mila de bietii popi saraciti. Nici macar nu trebuie sa fie scoli universale, e de ajuns o scoala de duminica ca doar n-o fi necesar sa invete si fizica de la parintele Vasile? Desi sunt sigura ca biserica are suficenti bani ca sa faca si scoli gratuite cu invatamant general pentru cei ce nu pot rezolva integrale daca nu trag cu ochiul la portretul sfantului Gheorghe insa se tem sa nu cumva sa saraceasca popimea sau sa nu mai ramana bani de catedrale. Basca imposibilitatea de a mai face prozelitism si propaganda in scoli publice, nu-i de ici de colo.

vad ca unii au un fix cu religia la scoala, daca nu e una trebuie neaparat sa fie alta, eu am spus clar ca religiile si regulile lor absurde ar trebui sa ramana la poarta scolii publice intr-un stat laic, asa cum ramane propaganda electorala a partidelor politice. Si am spus-o referindu-ma la toate religiile/sectele nu numai la cea ortodoxa. In Franta si in alte tari unde religia e separata de stat, peretii scolilor publice nu sunt albi, cine are imaginatie si sete de cunoastere isi da seama ca exista suficiente materiale educative pentru clasele de curs, suficienti stiintifici sau oameni de cultura de cunoscut si reprezentat, cine nu, insista sa umple golul educativ cu material de propaganda religioasa.

Voalul musulmancelor din fr nu face obiectul discutiei aci, cine e interesat de subiect poate deschide unul separat. Voi mai adauga doar ca pe aci copiii nu sunt atat de precoci ca in alte parti iar fetitele de 10 ani sau mai mici nu aleg singure sa poarte batic la scoala, o fac la presiunea familiei si a comunitatii. De cele mai multe ori si adolescentele sau femeile adulte se acopera din aceleasi motive nu ca o alegere personala. Scoala publica le transmite valorile republicane, le spune ca traiesc intr-o societate laica, unde au drepturi egale cu partea masculina, unde religia tine exclusiv de sfera privata iar regulile religioase raman la usa casei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

In ceea ce priveste caracterul 'formator' al icoanelor, aducator de toleranta vizavi de cei diferiti... pai e exact contrariul, un profesor de filozofie sau de istorie a religiilor ar putea intradevar sa dea o imagine obiectiva, sa transmita faptul ca cei care gandesc altfel 'nu musca', insa cum sa-l creada bietul copil cand in aceeasi scoala e inconjurat de obiectele de cult ale 'adevaratei religii' si dupa aceea mai vine popa vasile si ii explica la ora de religie ca toti cei ce nu sunt ortodoxi sunt diavoli, ca daca nu se inchina cand trece pe langa biserica ortodoxa il calca masina sau ca 'daca intra intr-o biserica adventista 'da tractorul peste el'. Astea da modele de toleranta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Eu nu am avut experienta personala a unei ore de religie, cred ca nici tu. Cum nici tu nu mai locuiesti in Romania, ma indoiesc ca poti fi foarte la curent cu desfasurarea orelor de religie.
In 1999-2000, pregateam 2 fetite la matematica, erau evreice. La scoala mergeau la orele de religie, am vazut manualele. Nu erau nici pe departe cum pretinzi tu ca ar fi. Orele erau foarte moderate, fetele, bunica si tatal fetelor, nici unul ortodox, nici macar crestin, erau multumiti cu ce se intampla acolo, ca fetele isi fac o idee corecta despre crestinism ortodox, religia majoritara din Romania.

Cred ca ideea infiintarii unor scoli de duminca, pe langa biserica, e foarte buna. Pentru apropierea de biserica, ora de religie e insuficienta. E buna, in schimb, pentru a te pune in tema cu existenta bisericii, cu ceea ce inseamna crestinism, ca nu e ceva periculos, pentru a clarifica eventuale confuzii. Uite, tu, care nu ai avut parte de ore de religie, ce confuzii poti face, de faci referiri la inchizitie, vorbind despre ortodoxie. Asta, desigur, pentru ca nu ai avut ocazia sa lamuresti in mod serios anumite aspecte din viata bisericii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by casandra

Eu nu am avut experienta personala a unei ore de religie, cred ca nici tu. Cum nici tu nu mai locuiesti in Romania, ma indoiesc ca poti fi foarte la curent cu desfasurarea orelor de religie.



Indraznesc sa scriu aici o intimplare in care am fost implicata.

Am mers in vizita la o prietena. In timp ce ea facea o cafea in bucatarie eu stateam de vorba cu Andreea, fetita ei.
Am intrebat-o ce mai face si inevitabil a venit vorba despre scoala (ea este in clasa a IV).

"Stii, imi zice ea, azi am avut ora de religie si doamna ne-a povestit despre oamenii aia rai care vor sa-l scoata pe Isus din icoane, din scoala..."

Fiindca nu am stiut ce sa-i spun am incercat sa-i explic doar ca nu cred ca e chiar asa, sa asteptam sa vedem ce-o sa se intimple si ca in plus cred ca a inteles gresit, Isus nu poate fi scos din icoane, sa nu-si faca probleme.

Drept sa va spun, stiind ca parintii ei merg impreuna cu ea regulat la biserica si religia (ortodoxa, ca si a mea dealtfel) are mare valoare in familia lor, asteptam sa vina mama ei cu cafeaua si s-o las pe ea sa-i explice mai bine...

Numai ca, nu stiu ce tot facea ea in bucatarie ca Andreea a avut timp sa continue:
"Da, dar stii ce ne-a spus doamna? Ca asta e un pacat de moarte."
Si incepe sa-mi povesteasca ce inseamna un pacat de moarte "... sotul doamnei de religie e preot si ei au botezat o fata care s-a maritat cu un musulman si asta inseamna un pacat de moarte iar doamna a spus ca asta patesti cind iti dezamagesti parintii".

Eu m-am cutremurat si de ce sa nu recunosc m-a cuprins un soi de revolta. Asa ca am inceput sa-i vorbesc despre cum inteleg eu crestinismul, adica despre iubire, iubirea care iarta totul si intelege totul si ca doamna era putin suparata si de aceea a vorbit asa insa eu cred ca a exagerat.

Andreea a stat putin pe ginduri si apoi a plecat in camera ei fiindca venise mama cu cafeaua...ne-am luat cu altele si am uitat de subiect.

De aici va povestesc faptele asa cum mi-au fost ele povestite de mama ei:
La ora urmatoare, profesoara a reluat subiectul cu icoanele si Andreea i-a spus ca mama ei are o prietena care a "invatat-o" ca trebuie sa-i ierti pe "oamenii rai" fiindca uneori cind sintem suparati mai exageram si ca nu e corect sa spunem ca e un pacat de moarte fiindca nu mori daca te mariti cu un musulman..( asta a fost concluzia ei din cele spuse de mine)...

Doamna de religie a scris pe caiet sa vina mama ei la scoala.

Ei bine, a mustruluit-o serios pe prietena mea cum ca "
" de ce o lasa sa intre in contact cu oamenii care nu iubesc ortodoxia?"
Saraca de ea a ramas cu gura cascata si abia dupa ce a discutat si cu Andreea a inteles ca despre mine e vorba (eu "nu iubeam" ortodoxia).

Ulterior, i-a pus si o nota mai mica decit ar fi meritat, lucru confirmat chiar de tatal Andreei care a mers si el la scoala sa lamureasca problema si caruia i s-a spus "poate merita mai mult dar m-a dezamagit.."

Desigur, am avut o discutie cu prietena mea si sotul ei, lucrurile s-au asezat intre timp, povestea a fost "uitata" doar ca eu sint foarte uimita de ceea ce s-a intimplat si nu inteleg de ce este folosita religia (chiar si in acest caz, dealfel nu unicul cunoscut de mine, din pacate) pe post de "sperietoare" pentru niste copii?

Nu am scris ca sa intru in vreo polemica ( constructiva, de altfel), eu nu cunosc suficienta religie ca sa-mi dau cu parerea.
Cred totusi ca iti porti credinta in suflet si nimeni nu ti-o poate smulge de acolo, asadar prezenta icoanelor in scolile publice, in alta parte decit "laboratorul" de religie, in numele unei "dreptati", devine in acest caz golita de sens, intr-un stat laic ce-si respecta toti cetatenii.













Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Imi pare rau de cele intamplate. Inteleg ca este vorba despre un profesor slab pregatit, cu cunostinte pedagogice care lasa mult de dorit si care isi depaseste cu mult atributiile cu care a fost investita.
Eu am avut o profesoara de romana care, cand s-a enervat, a inceput sa loveasca un copil, cu picioarele. Asta inseamna ca ora de limba romana trebuie scoasa din program?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by daniela_b
ca nu e corect sa spunem ca e un pacat de moarte fiindca nu mori daca te mariti cu un musulman..( asta a fost concluzia ei din cele spuse de mine)...Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

off-topic:din punct de vedere crestin casatoria cu un musulman este pacat de moarte,deoarece biserica nu poate binecuvanta o astfel de legatura,Sf. Scriptura interzice casatoria intre crestin si necrestin.Asa ca cei doi(din punct de vedere crestin) traiesc in pacat ,si fara pocainta de pacat(adica sa regreti si sa nu il mai repeti)risti chinul vesnic(iadul).Tot ce spun e din punct de vedere crestin,nu vreau polemici la subiect,cine crede altfel sa fie sanatos,nu ma deranjeaza.Ceea ce vreau sa spun e ca respectiva profesoara a dat copilului o invatatura corecta,adica o casatorie cu cineva de alta credinta e pacat si te situeaza in afara comuniunii Bisericii.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

daniela, exemplul dat de tine - poate singular de altfel, cine stie - este inca un motiv sa cred ca, in Romania, discursul religios si practica religioasa devin nu doar agresive, dar din ce in ce mai radicale, cu accente fundamentaliste . Mi se pare un lucru periculos pentru societate, cu atit mai mult cu cit relgia e folosita si manipulta cu succes de indivizi precum Vadim si Becali!

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

cumva off-topic:

Asa cum am scris si mai sus, nu am cunostinte despre religie si nu am citit Biblia, nu m-am simtit pregatita pentru asta.
Bineinteles ca mi-au "cazut" sub ochi diverse citate din Biblie si am mai inteles si eu cite ceva insa ma consider intr-o necunoastere aproape totala si cred ca pot primi lectii de la cei care au aprofundat.
De aceea, as dori sa imi explice si mie cineva, daca (si daca da, de ce?) icoanele exista dupa voia Domnului, spre bucuria Lui.
Daca mi s-ar mai da si un citat lamuritor, as fi si mai multumita.




Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Mda, sunt multe de spus, dar s-ar ajunge la divergente intre catolici si ortodocsi si n-are nici un sens.
Ma abtin, ca sa nu jignesc, ca altfel as spune tot ce gandesc.

Crinuta si Rayan



Fara Dumnezeu nimic nu e.
http://www.jnsr.be/ro.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by daniela_b

cumva off-topic:Asa cum am scris si mai sus, nu am cunostinte despre religie si nu am citit Biblia, nu m-am simtit pregatita pentru asta.
Bineinteles ca mi-au "cazut" sub ochi diverse citate din Biblie si am mai inteles si eu cite ceva insa ma consider intr-o necunoastere aproape totala si cred ca pot primi lectii de la cei care au aprofundat.
De aceea, as dori sa imi explice si mie cineva, daca (si daca da, de ce?) icoanele exista dupa voia Domnului, spre bucuria Lui.
Daca mi s-ar mai da si un citat lamuritor, as fi si mai multumita.
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Da,icoanele sunt dupa voia Domnului,ele sunt o marturisire a Bisericii ,afirmand realitatea intruparii Dumnezeului nevazut,in persoana lui Hristos.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput