Simbolurile religioase in scolile publice

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

---------
Lilanda, ce mendeleev, sa-l puna pe darwin la intrarea in biserica
---------
Mendeleev, Darwin or fi cumva sfinti? Daca nu, ce sa caute pe peretii bisericii? Statul trebuie sa asigure libertatea religioasa, sa lase bisericile sa isi puna pe pereti ce e reprezentativ pentru ele, nu sa le impuna pe Mendeleev sau Darwin, nu ca as avea ceva cu vreunul din ei.
Ce cauta sfintii pe peretii scolilor? Nu s-a facut un schimb cultural, ca intre orase straine, dar prietene: eu il pun pe Sf Ioan, pune-l si tu pe Mendeleev, trimite-mi tu doi studenti la biserica si eu iti trimit doi preoti sa predea, nu s-a infratit scoala cu biserica. Nu, nimic din toate astea.

Scoalile care afiseaza icoane pe pereti, o fac in semn de recunoastere a libertatii religioase, a bisericii, a dreptului elevilor la a merge la biserica, a fi crestini, a aduce oua rosii de Paste, a spune "Hristos a inviat", a ramane ceea ce sunt si in cadrul scolii, dar si ca recunoastere a rolului acesteia in istoria Romaniei, asa cum chipurile oamenilor de stiinte sunt arate elevilor, in memoria contributiei acestora la dezvoltarea domeniului in care s-au evidentiat. Scoala poate avea icoane pe pereti si statui hinduse, laolalata, daca are elevi crestini si hindusi, recunsoscandu-le si unora si altora dreptul de a fi religiosi in felul lor, dar in biserica nu poti gasi statui hinduse, sau in temple, icoane ortodoxe, pentru ca lacasurile de cult sunt destinate celor care apartin acelui cult, nu trebuie sa le gazduiasca pe celelalte. Spatiul public trebuie sa faca loc fiecaruia, fara a-i cere sa renunte la ceea ce este. Asta inseamna toleranta.

Mergi la inceput

---------
doruletz:
Insa daca ar traumatiza-o timpuriu cine stie ce fanatic religios si ar face-o sa capete ticuri obsesionale compulsive ale mâinii ori de cate ori vede vreo cladire cu turla de teama ca altfel o va calca tractorul ... atunci cred ca nu as mai fi la fel de impacata cu soarta.
-----------
Din ce spui tu, mi-e foarte clar ca ora de religie e mai mult decat necesara. E o confuzie totala intre credinta si superstitie.

Mergi la inceput

-------
Scoala, in afara de a transmite cunostiintele stiintifice si cultura generala trebuie sa creeze cetatenii de maine, cei carora li se va cere sa respecte legile tarii in care traiesc.
--------------
Am doua intrebari:
- Cum trebuie sa arate cetatenii de maine? E vreun nou calapod, un nou pat al lui Procust? Daca te mai intereseaza si altceva decat stiinta si cultura generala, esti exclus, esti trimis la canal sau in centrele de reeducare?
- Si care lege exclude religia din viata publica? Ne intoarcem la dictatura, unde o singura filozofie asupra vietii este acceptata? Cea materialista, desigur.
Apropo, mi-am amintit, ca tot ziceai tu de revolutia franceza si sloganurile sale, cum toata minunatia de revolutie a culminat cu dictatura si din sloganuri s-a fabricat... GHILOTINA. Devii fratele calaului, asa de egalitate.

Mergi la inceput

---------
doruletz:
Ceea ce deranjeaza (pe langa propaganda religioasa) este faptul ca sunt incalcate principiile statului democratic, neutru si echidistant, nu e suficient?
-----------
- propaganda religioasa? E invitat cineva la scoala sa se converteasca? Sunt acostati elevii pe la colturi? Stiu alte culte care isi trimit credinciosii sa acosteze oameni pe strada, bat la usi, impart manifeste, dar asta nu are nici o legatura cu ora de religie.
- ce principiu e incalcat? Statul permite tuturor sa isi expuna simbolurile religioase. Dl Moise e liber sa isi expuna si el icoane, daca doreste. Ce vina au ortodocsii ca el nu are icoane? Daca el nu are, sa nu aiba nimeni?

Pe de alta parte, e foarte-foarte grav ca pe Dl Moise il deranjeaza, si isi expune public acest dezgust, simbolurile religioase ale altora. Unde e toleranta Dlui Moise si a partizanilor lui? Copila sa nu poate vedea decat preotestanti in jurul ei, ca altfel vede rosu in fata ochilor? Nu mai e mult si o sa avem conflicte religioase, cum au fost si prin alte parti, asta pentru ca nu putem suporta diferentele de opinii/credinte/manifestari ale celorlalti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diplodocus spune:

"ofensa prin prezenta tine de extremism"

Ati vazut emisiunea de aseara d p tvr 1 cu E.M invitat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by casandra

---------
doruletz:
Ceea ce deranjeaza (pe langa propaganda religioasa) este faptul ca sunt incalcate principiile statului democratic, neutru si echidistant, nu e suficient?
-----------
- propaganda religioasa? E invitat cineva la scoala sa se converteasca? Sunt acostati elevii pe la colturi? Stiu alte culte care isi trimit credinciosii sa acosteze oameni pe strada, bat la usi, impart manifeste, dar asta nu are nici o legatura cu ora de religie.
- ce principiu e incalcat? Statul permite tuturor sa isi expuna simbolurile religioase. Dl Moise e liber sa isi expuna si el icoane, daca doreste. Ce vina au ortodocsii ca el nu are icoane? Daca el nu are, sa nu aiba nimeni?

Pe de alta parte, e foarte-foarte grav ca pe Dl Moise il deranjeaza, si isi expune public acest dezgust, simbolurile religioase ale altora. Unde e toleranta Dlui Moise si a partizanilor lui? Copila sa nu poate vedea decat preotestanti in jurul ei, ca altfel vede rosu in fata ochilor? Nu mai e mult si o sa avem conflicte religioase, cum au fost si prin alte parti, asta pentru ca nu putem suporta diferentele de opinii/credinte/manifestari ale celorlalti.

Daca o persoana este obligata sa asiste la o slujba religioasa, da asta este propaganda. Asta se intampla an de an la deschiderea anului scolar, la care trebuie sa participe toti elevii si cadrele didactice.
Daca tam-nesam, pe peretii scolii publice, statul (ca cine altcineva este proprietarul institutiei de invatamant)expune materiale religioase, se numeste ca face propaganda.

Faci confuzie intre ceea ce statul permite sa se desfasoare in sfera privata (fiecare isi exercita ce credinta are acasa, in comunitatea de credinciosi, cu prietenii etc) si ceea ce are dreptul sa organizeze el in spatiul public (care e pentru TOATA lumea).

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

---------
inaioana:
Faci confuzie intre ceea ce statul permite sa se desfasoare in sfera privata (fiecare isi exercita ce credinta are acasa, in comunitatea de credinciosi, cu prietenii etc) si ceea ce are dreptul sa organizeze el in spatiul public (care e pentru TOATA lumea).
--------
Daca e pentru toata lumea, nu trebuie sa fie gol sau redus la numitorul comun, ci trebuie sa ii ingaduie pe toti. Este un exercitiu de democratie sa ingadui in spatiu comun si ceea ce e diferit de tine si alte materiale religioase decat cele ale religiei careia ii apartii. Asta inseamana toleranta, nu sa il reduci pe celalalt la ceea ce esti tu. Asta inseamna intoleranta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Ai dreptate dar problema este prost pusa. In cazul nostru nu este vorba despre ce "ingaduie" statul ci despre ceea ce organizeaza/expune el, in mod oficial. Ceea ce este expus in scoala publica, de stat cade sub incidenta "oficialitatii informatiilor", ca sa zic asa. Statul nu poate face propaganda pentru nici o religie, oricare ar fi aceea, el fiind LAIC.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by xenocid

Crestinismul moare incet, nu din lipsa de fervoare religioasa, ci din absenta crestinilor.
Lipsesc crestinii adevarati , cei care zambeau atunci cand vedeau leii intrand in arene. La fel ca si Sfantul Stefan au fost ucisi de o majoritate morala in temeiul articolului XIII al vremii acuzati fiind de blasfemie, sau ateism punand in locul a zeci de dumnezei unul singur.
Isus daca ar veni maine, n'ar putea sa imparta lumea in drepti si ceilalti pentru ca ar instiga la ura religioasa si ar aduce o ofensa celorlalte religii. Astfel peste inca o mie de ani va veti agata la gat in loc de cruci scaunele electrice.

Avem un schimb o pleiada de Ane si Caiafe sfasiindu'si sorturile si zvarcolindu'se de durere in timp ce aruncate la podea isi smulg bigudiurile pentru ca au vazut in Libertatea Isus scris cu un singur 'i'.
Intr'o lume in care pentru a'ti stinge vocatia de martir te declari persecutat pentru ca la libraria din colt se vine 'Biblia Hazlie' eu unul nu vad decat o singura solutie:
Mai multi lei!

Alin

Orgel's second rule: "Evolution is cleverer than you are."

Foarte frumos scris, Alin! Primele doua fraze aproape ca m-au umilit...
Cred ca e singura data cand ai scris la forumul religiilor si nu m-ai scos din sarite :-)))))

Avand in vedere faptul ca aici, la Sufletul credintei, am scris ultimul meu mesaj inainte de a cere inchiderea contului, consider ca tot aici trebuie sa il scriu si pe primul de dupa revenirea mea :-)
Deci, mi-am dat seama de faptul ca e o copilarie sa ma supar pe niste nick-uri, care nick-uri nu inseamna forumul si...cam atat. De-acum incolo las tipul ala de manifestari in seama lui fi-mio :-)))

pai, cam atat! La subiectul asta nu ma bag :-))

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Ohohoooooo , bine-ai revenit Denizel!

Mergi la inceput