Cine nu s-a spovedit niciodata?
Raspunsuri - Pagina 7
BillyBilly spune:
quote:
Originally posted by zmeoaicaquote:
Originally posted by BillyBilly
Eu nu cred ca ne-a lasat Dumnezeu cu un trup atat de vibrant la atingerea unui barbat ca sa ne lase toata viata sa ne chinuim cu ideea ca nu avem voie!! Si sunt multe alte aspecte unde se bat firea noastra cu invataturile ortodoxe si incompatibilitea este foarte mare.
pai cica nu ne-ar fi lasat chiar asa Dumnezeu, cica treaba asta cu vibratul a fost urmarea episodului cu marul...ca firea omului a fost cu totul alta
Da, inainte sa descopere Eva marul, traiau intr-o fericire totala, bucurandu-se de tot (dar nu de trupurile lor), goi pusca (dar nu faceau dragoste, ca sa nu zic sex), totul era numai armonie si bucurie, dar asta nu avea nimic de-a face cu firea lor. Ei se bucurau in firea altora, nici nu stiu cum sa spun. Dupa care, Eva curioasa din fire (dar nu se descoperise pe ea), a gasit marul si dupa ce il ademeneste si pe Adam, mananca amandoi un mar si uite ce fire noua au capatat! SUNA A BASM. Fetelor, asta ne este firea, asa ne-a lasat Dumnezeu, ca daca nu ne vroia asa ne putea face altfel de la bun inceput. Dumnezeu ne-a creat aceasta fire, de asta suntem dotati cu toate cele, spre bucuria noastra, nu spre vina noastra, pt. ca nu ne-am facut singuri. Iar de Dumnezeu sa nu ne facem atatea griji: ne stie asa cum suntem si nu ne judeca pt. cum suntem. Ne judecam noi intre noi, asta da, este corect, dar Dumnezeu este DRAGOSTE. Imaginati-va ca El, inainte ca noi sa facem ochi ne-a gandit din toate punctele de vedere, ne-a vazut in toata splendoarea, in toate ipostazele (si in cele mai deocheate) si ne-a dat atatea posibilitati si atatea unelte ca noi sa ne simtim exact asa cum "vrem" sa ne simtim. Daca vrem sa ne simtim vinovati pt. corpul nostru, avem aceasta posibilitate, daca nu, avem posibilitatea sa ne bucuram de el. Totul tine de ce vrem noi. Daca vrem, putem sa-l iubim pe Dumnezeu o viata intreaga dar avem si posibilitatea de a fi atei, pana intram in pamant. Vi s-a parut vreun ateu in mod special "pedepsit" pentru decizia pe care a luat-o?? Eu nu am vazut. Dupa cum spune si Darael: "fiecare Clipa a Vietii era o Rugaciune catre Divinitate" si se referea la "toate" clipele. Eu nu cred ca Dumnezeu ne-a facut asa cum suntem ca sa ne pedepseasca apoi toata viata noastra pt. ca suntem asa cum suntem.
Nu exista circumstante, oricat de rele ar fi, din care un om intelept sa nu poata scoate ceva bun; nici circumstante, oricat de bune ar fi, pe care cel neintelept sa nu le foloseasca spre paguba lui. Francois, Duce de Rochefoucald
Messa spune:
quote:Doruletz, multumesc din suflet! De mult n-am mai ras asa mult si asa cu pofta
Originally posted by doruletzquote:
Nu recomand nimanui sa se duca la spovada inainte de a citi cum sunt clasificate pacatele si ce sunt acele pacate
exact, este absolut indispensabil sa cunoastem www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=2062" target="_blank">indreptarul de spovedanie precum si lista completa de pacate
Cateva exemple:
94. M-am împreunat cu sotul (sotia) de mai multe ori în 24 de ore.
95. M-am împreunat cu sotul (sotia) în diferite pozitii,ca animalele.
117. M-am lacomit la munca. Am muncit peste puteri, încât poate chiar m-am si îmbolnavit
133. M-am machiat, rujat, vopsit la par, am dat unghiile cu oja etc. Am purtat cercei, margele, inele, coliere, bratari, pantofi cu toc. Mi-am facut parul.
135. Am scuipat sau am vomitat în ziua în care m-am împartasit.
134. Ca femeie, am purtat pantaloni sau fusta scurta, n-am purtat capul acoperit, am mers sau am vorbit, ca sa atrag barbatii.
17. Am zis zau, sa mor eu, sa n-am parte de, sa chiorasc, etc.
179. M-am mascat.
etc
Ce tampenie, auzi, sa fie pacat ca faci dragoste cu omul tau de mai multe ori in 24 de ore! Dar daca alea mai multe ori sunt si una dupa alta, cred ca e chiar mai mult decat pacat!
Din ce era a intunericului s-au pastrat anacronismele astea? Anul 236 e.n.?
dana d spune:
[quote]Originally posted by Marilena12
Pai uite, acum este post, si in fiecare zi se spovedeste, in general cam in toate bisericile. Mergi la biserica, unde vrei tu, daca stii un preot bun si vrei sa te spovedeasca el, vorbesti cu el, si daca poate, iti face molitfa sau rugaciunea pentru spovedanie si apoi te spovedeste. Daca sunt multi oameni care asteapta, se poate intampla sa stai putin la coada. Este bine ca inainte de spovedanie, sa consulti un indreptar, de spovedanie, pe care il gasesti la orice magazin de obiecte si carti bisericesti si sa-ti faci o lista cu pacatele, daca nu le poti tine minte, ca sa nu uiti sa spui la spovedanie vreunul. Si daca ai o carte de rugaciuni, acolo gasesti rugaciuni de spus inainte de spovedanie. Eu tin post, doar cand e cazul sa ma impartasesc dupa, in rest nu este neaparat necesar, dar daca postesti oricum, e foarte bine. La sfarsitul spovedaniei, parintele da un canon, daca este cazul, adica, sa spui rugaciuni, sa faci milostenie la saraci, sa postesti, etc. Este bine sa-l faci.
Doamne ajuta! [quiote]
Nu valoreaza nimic spovedania in gand la tine acasa, trebuie sa tii post, sa te duci la biserica, sa-ti faca molifta si apoi sa te marturisesti preotului ca si constiintei tale> Nu trebuie sa te rusinezi de nimic, preotii aud multe si nu cred ca-i mai mira ceva si oricum ei sunt reprezentantii lui Dumnezeu si trebuie sa le spui tot ce ai pe constiinta ca si cum ai spune Lui. E mai mare pacatul sa ascunzi unele pacate. Preotul hotaraste apoi daca meriti sa primesti sfanta impartasanie sau iti da niste canoane cu care sa-ti ispasesti pacatele. Unii preoti sunt mai indulgenti, altii mai aspri, nu trebuie sa cauti pe cei indulgenti pentru ca nu esti pe deplin iertata daca ei iti dau dezlegare prea usor.
Dupa spovedanie si (eventual) impartasanie, te simti usurat de pacate si parca esti mai bun si mai bland, mai calm si mai milostiv. Face foarte bine la suflet.
daca nu te-ai spovedit niciodata e bine sa nu te duci acum cand e aglomeratie, ai multe de discutat cu preotul si nu se poate cand e coada. Probabil ca nu o sa-ti dea dezlegare la impartasanie de prima data dupa multi ani, faci niste canoane si data viitoare te poti si impartasi.
Fetele mele
ham spune:
quote:
Originally posted by dana d
[quote]Originally posted by Marilena12
Pai uite, acum este post, si in fiecare zi se spovedeste, in general cam in toate bisericile. Mergi la biserica, unde vrei tu, daca stii un preot bun si vrei sa te spovedeasca el, vorbesti cu el, si daca poate, iti face molitfa sau rugaciunea pentru spovedanie si apoi te spovedeste. Daca sunt multi oameni care asteapta, se poate intampla sa stai putin la coada. Este bine ca inainte de spovedanie, sa consulti un indreptar, de spovedanie, pe care il gasesti la orice magazin de obiecte si carti bisericesti si sa-ti faci o lista cu pacatele, daca nu le poti tine minte, ca sa nu uiti sa spui la spovedanie vreunul. Si daca ai o carte de rugaciuni, acolo gasesti rugaciuni de spus inainte de spovedanie. Eu tin post, doar cand e cazul sa ma impartasesc dupa, in rest nu este neaparat necesar, dar daca postesti oricum, e foarte bine. La sfarsitul spovedaniei, parintele da un canon, daca este cazul, adica, sa spui rugaciuni, sa faci milostenie la saraci, sa postesti, etc. Este bine sa-l faci.
Doamne ajuta! [quiote]
Nu valoreaza nimic spovedania in gand la tine acasa, trebuie sa tii post, sa te duci la biserica, sa-ti faca molifta si apoi sa te marturisesti preotului ca si constiintei tale> Nu trebuie sa te rusinezi de nimic, preotii aud multe si nu cred ca-i mai mira ceva si oricum ei sunt reprezentantii lui Dumnezeu si trebuie sa le spui tot ce ai pe constiinta ca si cum ai spune Lui. E mai mare pacatul sa ascunzi unele pacate. Preotul hotaraste apoi daca meriti sa primesti sfanta impartasanie sau iti da niste canoane cu care sa-ti ispasesti pacatele. Unii preoti sunt mai indulgenti, altii mai aspri, nu trebuie sa cauti pe cei indulgenti pentru ca nu esti pe deplin iertata daca ei iti dau dezlegare prea usor.
Dupa spovedanie si (eventual) impartasanie, te simti usurat de pacate si parca esti mai bun si mai bland, mai calm si mai milostiv. Face foarte bine la suflet.
daca nu te-ai spovedit niciodata e bine sa nu te duci acum cand e aglomeratie, ai multe de discutat cu preotul si nu se poate cand e coada. Probabil ca nu o sa-ti dea dezlegare la impartasanie de prima data dupa multi ani, faci niste canoane si data viitoare te poti si impartasi.
Fetele mele
cine a stabilit ca daca eu stau singur, cu gandul la Dzeu si pacatele mele (in nici un caz copilarii, k majoritatea kestiilor insirate pe lista aia- ci pacate reale, care mi-au facut mie si celor din jur rau!), reiau, cine-a stabilit ca daca i le marturisesc divinitatzii si mie-insumi si ma caiesc sincer, incercand sa repar/sa nu repet, nu se pune?
invatzatzi sa va exprimatzi- sa nu respectzi ritualurile crestin-ortodoxe in marturisirea pacatelor face k respectiva pocaintza sa nu reprezinte nimic pt. biserica ortodoxa si popii ei, pt. mine si Dzeu reprezinta exact ce tre' sa reprezinte- Dzeu este/stie (peste) tot, este atoate vazatorul si cunoscatorul si nu-i impresionat de ritualuri si nici nu poate fi cumparat cu ele- te iarta sau nu, in functzie de cat regretzi, repari, evitzi greselile facute!
Cristina_C spune:
quote:
Originally posted by dana d
Nu valoreaza nimic spovedania in gand la tine acasa, trebuie sa tii post, sa te duci la biserica, sa-ti faca molifta si apoi sa te marturisesti preotului ca si constiintei tale
Nu sunt de acord ca n-are nici o valoare.
Eu ma simt cu constiinta impacata cand imi spun rugaciunile in gand si imi fac "mea culpa" pentru ce consider ca am gresit.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
blackpanterro spune:
Nu vad ce de atate nevoie de terte persoane pt spovedanie?Ce este atat de rau in a vorbi cu Dumnezeu de unul singur, sau poate popii pacatosi si ei pana in maduva sunt mai in masura sa transmita pacatele noastre lui Dumnezeu?
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
J G spune:
Am si eu o curiozitate: tine cineva cont de lista aceea?
O ia cineva in serios?
Ca recunosc ca si eu am ras cand am citit-o dar daca ma gandesc mai bine ma cam sperie... ca atata lume o ia in serios!
Am intrebat si in celalalt topic (care s-a inchis, de ce?) care este sursa, cine a conceput aceasta lista?
J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)
nepotzica spune:
niciodata
acu' dupa ce am citit listoiul ala, nici nu cred c-o sa mai ajung vreodata
voi ati bagat din cursurile obligatorii, sau si ce era scris cu litere mici in josul paginii, optional?
casandra spune:
--------
reiau, cine-a stabilit ca daca i le marturisesc divinitatzii si mie-insumi si ma caiesc sincer, incercand sa repar/sa nu repet, nu se pune?
--------
Iisus, cand le-a spus Apostolilor ca ce vor dezlega pe pamant, va fi dezlegat si in cer, si ce vor lega, legat ramane.
Dar, daca nu crezi in Iisus, atunci, intr-adevar, nu vei intelege Taina Spovedaniei.
Acum ce sa zic, lista respectiva este facuta pentru oameni care au viata duhovniceasca mai inalta.
La spovedanie, fiecare isi marturiseste pacatele care il rod pe el.
ham spune:
quote:
Originally posted by casandra
--------
reiau, cine-a stabilit ca daca i le marturisesc divinitatzii si mie-insumi si ma caiesc sincer, incercand sa repar/sa nu repet, nu se pune?
--------
Iisus, cand le-a spus Apostolilor ca ce vor dezlega pe pamant, va fi dezlegat si in cer, si ce vor lega, legat ramane.
Dar, daca nu crezi in Iisus, atunci, intr-adevar, nu vei intelege Taina Spovedaniei.
Acum ce sa zic, lista respectiva este facuta pentru oameni care au viata duhovniceasca mai inalta.
La spovedanie, fiecare isi marturiseste pacatele care il rod pe el.
casandra, suna cam eliptic citatul ala, da' unde zice in el de popi care sa deie dezlegarea? (ca ei, apostolii, sigur nu aveau asa ceva, din simplu motiv ca rabinul Iisus, to'ma rupea crestinismu' din iudaism...)
iar lista aia e rizibila- cu pantaloni, farduri, masti si alte tampenii- am pretentzii mai mari de la Divinitate- nu crez ca se tzine de cioace- ce-i dragut ie ca nu potzi umbla k fomeie in izmene (de fapt potzi umbla in izmenele sotzului cand ai dezlegare la hatza-hatza!) da' potzi umbla in costumu' lui stramosha eva, ca nu-i interzis!
ok, io pricep ca dpdv al ortodoxiei e ok daca tzii lista, ata ete, cate bordeie, atatea obicee, da' sa pretinzi k toata omenirea sa respecte cutumele alea, ca altfel arde etern, e prea mult, parerea mea!
...drumul spre implinire/mantuire nu-i unic!