Ce sa stiu cand ma apuc sa-mi fac casa?

Ce sa stiu cand ma apuc sa-mi fac casa? | Autor: denis

Link direct la acest mesaj

Poate s-a mai discutat subiectul... Cu siguranta.
Dar vreau si eu niste informatii...de actualitate. Ne-am cumparat teren in afara Bucurestiului, ne ocupam de proiect si autorizatii, iar in primavara vrem sa demaram constructia. Faza este ca nu stim nimic despre construirea unei case in regie proprie..
De unde sa luam materiale (care-s cei mai buni furnizori...calitate/pret) ce echipa sa angajam (daca aveti experiente pozitive, mi-ar prinde bine recomandari...) ce diriginte de santier, cine ne poate face un deviz estimativ, etc....
Daca v-ati construit si voi casa singuri, mi-ar prinde bine niste sfaturi si recomandari....ca ma apuca groaza cand ma gandesc ce ne asteapta....

Multumesc mult pt ca stiu ca voi primi ceva sfaturi (aici sau pe privat)

Denisa, mami lui Cosmin

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ymcar spune:

Sincer, parerea mea este ca daca nu ai participat macar la construirea unei case, de la cap la coada (nu muncind in fiecare zi acolo, dar trecand des pe acolo, stiind ce se intampla, petrecand macar cateva ore la cateva zile acolo) nu ai cum sa ai experienta necesara, nu ai cum sa stii multitudinea de probleme cu care o sa te confrunti. Prcatic casa o sa iasa (mult) mai scump, (mult) mai tarziu si (mult) mai prost decat ti-ai dori. Nu cred ca cineva poate sa iti transmita o astfel de experienta prin forum sau mail, poate doar sa angajezi pe cineva de super-incredere pe post de consultant si sa il bati la cap cu telefoane din ora in ora si sa treaca pe la locul constructiei zilnic.
Nu este numai despre unde sa cumperi materiale (la urma urmei asta e ceva dinamic, tot timpul apar locuri noi, se schimba preturi etc), este vorba de cum trebuie facuta fiecare lucrare in parte (si cum NU o fac muncitorii ca sa scape mai repede), ce solutii sa adopti ca sa iasa trainic si ieftin (solutii pe care nu le vor alege muncitorii ca necesita mai multa munca), ce subterfugii aleg muncitorii ca sa chiuleasca si sa isi ia banii etc.
Un singur sfat foarte important iti pot da: in NICI UN CAZ nu8 angaja oameni la munca cu plata pe timpul lucrat (pe zi/saptamana/luna), ci numai cu plata la lucrare si in conditii foarte clare de la inceput. De genul "pentru ridicat zidul asta iti dau atat, cu conditia sa fie gata pana in ziua x la ora y, sa nu aiba abatere de planeitate (masurata cu sfoara, e simplu) mai mare de 5mm, sa nu aiba abatere de nivel mai mare de 5mm, sa nu aiba strat de mortar mai mare de 10mm nicaieri etc." Altfel arunci cu banii.

My life stinks

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kamelika spune:

ideal ar fi sa inchei un contract cu o firma specializata care ti-ar acorda si garantie pentru prestatie.
daca e vorba de buget , poate nu-i prea tarziu sa-l schimbi , in sensel in care cladirile clasice sunt cele mai costisitoare atat in ce priveste materialele cat si manopera.
eu mi-am cumparat un teren de 2.500mp langa Buzias si anul viitor o sa ridic casa ;este conceputa sa economiseasca resurse.este din panouri sandwich si structura metalica.manopera este mult redusa datorita faptului ca se ridica in 2 saptamani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ymcar spune:

Sunt avantaje si dezavantaje. Contructia clasica este cea mai scumpa, dar si cea mai trainica. Nu vreau sa intru in polemici, eu sunt inginer, le cunosc si pe alea si pe celelalte (am stat vreo 2 ani si ceva in america, unde aproape toate casele sunt "din carton" cum le zicem noi) si nu mi-as face o asemenea casa in nici un caz. Prefer o garsoniera la bloc, dar cu peretii din caramida/beton. Constructiile "moderne", adica din materiale "ne-clasice" nu au fost concepute ca sa iasa casa bine, ci ca sa iasa profitul constructorului ENORM. Este fix aceeasi situatie cu chimicalele din mancare: da-i beneficiarului o porcarie, convinge-l ca e minunata si umfla-ti buzunarele.

My life stinks

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kamelika spune:

ideea este ca panoul de tip sandwich ales corect confera multe avantaje si nu este nicidecum un carton.un panou cu grosimea de 10 este folosit la o camera de frig;folosit la constructia unei case, confera izoloatie termeica si fonica cum nu o face nimeni pe lumea sata!!!in ce priveste incalzirea ,nu trebuie sa incalzesti peretii asa cum a-i face-o la o casa clasica , ci doar aerul.
ganseste-te in mod ipotetic daca nu sa-r deschide usi si ferestre intr-un asa spatiu, daca incalzesti casa timp de cateva ore(gen6)poti linistita sa tai caldura pentru ca se mentine timp indelungat.
este foarte adevarat ca durata de viata a panoului este mai scurta(50 de ani) dar nu vad care ar fi problema sa-l schimbi-asa nu afecteaza deloc casa in sine.
traiom intr-o societate de consum si mai mult decat atat, resursele sunt din ce in ce mai rare si scumpe.ar fi timpul sa ne gandim la ceva practic si sa lasam prejudecatile.

nu am vrut sa supar pe nimeni, asa e viziunea mea ......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Mai intii trebuie sa nu faci nici un rabat la realizarea proiectului de arhitectura. Din experienta noastra pot sa iti spun citeva puncte pe care ar trebui sa le ai in vedere:
-orientarea terenului fata de punctele cardinale=> aranjamentul camerelor astfel incit sa exploatezi cit mai bine lumina/caldura soarelui
-in aceeasi etapa intra repartizarea spatiilor pentru a nu avea pierderi mari pe holuri, colturi neutilizabile
-scara sa nu fie mai ingusta de 1m
-distributia ferestrelor pentru a a avea un spatiu suficient, mai tirziu, la mobilare
-tot acum, in faza de proiect, se stabileste tipul acoperisului fiindca sint calcule diferite de rezistenta si materiale necesare.
-pozitionarea fata de vecini
-ar mai fi pozitionarea bailor si bucatariei astfel incit sa nu intinzi conductele alea prin toata casa
Poate mai sint si altele dar nu-mi vin in minte acum.
Aaa! sa aveti grija la spatiul util! cind se fac schitele desenele sa stabilesti dim reala a camerelor la asta adaugindu-se grosimea zidurilor. Ex de la 100mp amprenta la sol poti sa ajungi 87mp utili.
De asemenea s-ar putea sa para puerile sau de "bun simt" aceste puncte dar noi ne-am lovit de ele si ar fi fost mai bine sa le stim de la inceput!


In faza de constructie cel mai bine e sa nu lucrati cu echipa de muncitori care sa va ofere doar manopera si voi sa procurati materialele. E pierdere mare de timp si apoi e si mai scump.
Gindeste-te ca acea firma are furnizorii ei si ia materiale in cantitate mare deci beneficiaza de unele reduceri pe care tu ca pers fizica nu le ai. Apoi trebuie sa mai ai in vedere transportul materialelor si incarcarea/descarcarea lor...
Un alt aspect: sint necesare ustensile specifice: betoniera, masini de gaurit, executia schelelor etc..toate astea cad in grija executantului. Tot executantul ar grija sa nu existe timpi morti din cauza lipsei materialelor.
Daca gasesti o echipa/firma ce are un inginer constructor ca responsabil al lucrarii e varianta optima.
NU platiti decit lucrarea, mincarea si toate celelalte atentii pentru muncitori nici nu intra in discutie(se obisnuieste, totusi, o masa sa zicem la terminarea unei etape, de ex a parterului) iar responsabilitatea executiei in timp a lucrarii va apartine acelui inginer: la incheierea contractului stabiliti termeni de executie pentru fiecare etapa: fundatie, parter, etaj etc.
Depinde de fiecare in parte, daca ai un om disponibil zilnic pe santier poti sa te angajezi si in executia in regie proprie cu procurarea materialelor...dar eu tot pe prima varianta as merge!
Cind zic "firma" numa gindesc la cele mari gen impact sau domus sau altele...astea nu intra in discutie! exista si firme mai mici care au 20-30 de angajati din care se formeaza o echipa sau doua fiecare cu responsabilul ei-ingner.
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denis spune:

Ymcar, merci mult, mi-ar prinde bine niste sfaturi de la tine....
Sincer, ma gandeam initial sa-mi iau casa de-a gata, facuta de firma... Acolo unde mi-am luat terenul se construieste un complex rezidential, casa din vis....Ma gandeam sa iau casa gata facuta de ei...mai scumpa, dar ma scutea de probleme... Am vazut faze ale constructiei...si mai grav, am vazut fundatia...de vreo 30 cm...nu mai mult.. Si m-am speriat si-am decis ca ne pricepem sau nu....ne aruncam in povestea asta, sigur n-are cum sa iasa mai rau...!
Cat despre casa moderna de "carton" cum ai zis tu, nici nu ma gandesc. Vreau ceva pe viata, sa traiesc acolo...sa o las copilului, etc. Daca faceam casa de vacanta, poate era mai simplu din panouri si alte soutii moderne.
Ce vreau eu de la voi este cateva sfaturi concrete, sa am de unde sa incep sa documentez.
Deci, ce ar trebui sa fac..Am proiectul ,dar nu este facut cu detalii de constructie..Am auzit ca ar trebui sa discutam cu un inginer structurist (care cu ce sa ne ajute mai exact..?) cine ne face calculatia de cate materiale intra, e neaprata nevoie de sef/diriginte de santier, care e rolul lui si unde pot gasi de careva de incredere (pt ca nu am pe nimeni care sa ne ajute..Normal, dupa ce imi va face cineva calculul de materiale (cine?) o sa merg pe la mai multe echipe sa vad ce zic fiecare si cat im iau ca bani si timp de executie...
Dar vreau sa stiu de la voi, cu ce sa incep, in ce ordine, ca sa nu-mi iau "tzeapa"..si sa ne apucam in iarna asta...sa gasim ecipa, materialele, etc. Ca la iarna viitoare...visez sa ma mut in ea!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Te duci cu proiectul la mai multe firme: iti fac estimare de materiale (beton, fier beton, caramida, scindura) si de costuri. Dupa ce ai aceasta calculatie poti sa faci si tu acasa o evaluare si sa alegi. Trebuie sa vorbesti cu inginerul constructor sau cu Ymcar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

proiectul de executie e complet numai daca cuprinde
-proiectul de arhitectura
-proiectul de rezistenta
-proiectul de instalatii electrice si sanitare
Asta e treaba arhitectului si a echipei lui ca doar nu o sa alergi pt fiecare in parte la alta echipa-firma.


Pe baza proiectului de rezistenta(amplasare ziduri/stilpi de rezistenta, grinzi etc) se face calculul materialelor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denis spune:

MadalinaM, multumesc mult pentru informatii...
Sa inteleg ca tu esti o fericita cu casa terminata...
Ai avut o echipa ok, mi-o poti recomanda?
Pentru ca sincer mi-e frica sa merg in aventura" asta fara recomandari...
Proiectul nostru nu cred ca e chiar complet.... are ceva rezistenta, dar nu chiar toate detaliile, iar proiectul de instalatii sanitare e..lipsa. Oricum, asa-s toate proiectele prin zona, doar baza, restul a fost facut la fata locului.
Nu m-am gandit sa stabilim tipul acoperisului....nici arhitectul nu ne-a zis. E drept ca arhitectul nostru e unul de provincie si nici noi n-am stiut ce sa cerem...
Oricum, mi-ar prinde bine niste recomandari... O echipa de incredere, un inginer structurist...ceva de genul asta. Sa ne apucam de treaba sa tocmim deja echipa pentru la primavara...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ymcar spune:

quote:
Originally posted by kamelika

ideea este ca panoul de tip sandwich ales corect confera multe avantaje si nu este nicidecum un carton.un panou cu grosimea de 10 este folosit la o camera de frig;folosit la constructia unei case, confera izoloatie termeica si fonica cum nu o face nimeni pe lumea sata!!!in ce priveste incalzirea ,nu trebuie sa incalzesti peretii asa cum a-i face-o la o casa clasica , ci doar aerul.
ganseste-te in mod ipotetic daca nu sa-r deschide usi si ferestre intr-un asa spatiu, daca incalzesti casa timp de cateva ore(gen6)poti linistita sa tai caldura pentru ca se mentine timp indelungat.
este foarte adevarat ca durata de viata a panoului este mai scurta(50 de ani) dar nu vad care ar fi problema sa-l schimbi-asa nu afecteaza deloc casa in sine.
traiom intr-o societate de consum si mai mult decat atat, resursele sunt din ce in ce mai rare si scumpe.ar fi timpul sa ne gandim la ceva practic si sa lasam prejudecatile.

nu am vrut sa supar pe nimeni, asa e viziunea mea ......




Ei bine, nu e chiar asa. Eu stiu ca furnizorii si constructorii sunt neintrecuti in a-si aburi clientii pentru a vinde marfa, dar eu va dovedesc stiintific ca manaca ciuperci.

Conductivitatea termica pentru caramida este in jur de 0,18W/m*K, pantru tencuiala 0,6W/m*K, pentru polistiren expandat 0,035W/m*K. Casele clasice se fac cu ziduri exterioare de “o caramida” (minim), asta inseamna cam 25cm grosime. +3cm tencuiala si adaugam 5 cm polistiren expandat.
Conductanta termica a zidului de caramida va fi 0,18/0,25=0,72W/mp*K, a stratului de tencuiala 0,6/0,03=20w/mp*K, a polistirenului 0,035/0,05=0,7W/mp*K. Intregul zid va avea o conductanta termica de 1/(1/0,72+1/20+1/0,7)=0,35W/mp*k
Ferestrele termopan (nu mai vorbim de alealalte!) au in general o conductanta de 5-10W/mp*K. Cele de super-soi si la super-pret se lauda cu o conductanta INITIALA de 1,5-3W/mp*K, GARANTATA PENTRU 1 AN. Sa luam o valoare medie de 7W/mp*K.

Acum sa consideram o casa normala. Sa zicem ca are la exterior 8x12m (pana la urma marimea nu conteaza, la casa mai mare sunt si mai multe geamuri). Asta inseamna un perimetru de 8+12+8+12=40m. Sa zicem ca are inaltimea de 2,5m. Deci o suprafata de zid exterior de 40*2,5=100mp. Din astia cam 10mp sunt ferestre si usi si 90mp zidarie.

Pai atunci prin zidarie pierdem 90*0,35= 31,5W/K
Iar prin ferestre si usi (presupunand si usa de calitate f buna) 10*7=70W/K
Cu alte cuvinte pentru fiecare grad diferenta intre interior si exterior trebuie sa asiguram o incalzire (iarna) sau o racire (vara) de aprox 100W din care 30% pierdem prin ziduri si 70% prin ferestre. Care este maretul avantaj sa avem niste ziduri perfecte din panoul lui peste?!?!

Partea a doua, si mai socanta. Probabil putini oameni se gandesc la urmatorul lucru:casa ESTE LOCUITA! Iar oamenii au prostul obicei sa respire. Fiecare om are nevoie teoretic de 0,4mc aer proaspat pe minut. Practic probabil majoritatea ne multumim cu mai putin. Hai sa zicem ca in casa sunt doi adulti si doi copii si impreuna necesita 1mc/minut. Pai de unde luam aerul asta? De afara, nu? Adica in fiecare minut inlocuim un mc de aer din interior cu aer de afara (mai rece sau mai cald) pe care trebuie sa il incalzim, respectiv racim. Acest aer se obtine prin aerisiri repetate si, la casele mai vechi, fara termopane, din aerisiri+”curentul”care bate prin toc. 1 mc de aer pe minut inseamna 1.2kg aer pe minut. Aerul are o capacitate calorica de aprox. 1200J/kg*K. 1.2kg/minut inseamna 1,2/60=0,02kg/sec. Pentru aducerea lui la temperatura interioara ne trebuie 1200*0,02=24W/K. Aici nu mai pun faptul ca la baie sta multa vreme o aerisire deschisa - si acolo sunt muuulti wati pierduti, la bucatarie, la camara, apoi mai merge un aragaz, are si ala nevoie de O GRAMADA de oxigen....

Asa ca refacem socoteala. In total avem nevoie de o putere de incalzire/racire de 31,5+70+24=aprox 125W pentru fiecare grad diferenta de temperatura. Din astia doar aproximativ 30 se datoreaza peretilor. Pe de alta parte nu prea exista materiale cu mult mai izolatoare decat polistirenul expandat (vorbim de materiale la preturi rezonabile, nu placile de oxid de siliciu polimerizat care acopera naveta spatiala), asa incat ma indoiesc profund ca un panou cu grosimea de 10cm, care trebuie sa mai contina si niste materiale de structura va izola mai bine decat zidul de caramida (aprox 0,7W/mp*K) plus 5cm de polistiren (iarasi cam 7W/mp*K). Chiar daca ar izola mai bine, CU CAT MAI BINE? Cat o sa imi reduca cei 30W/K pe care ii pierd prin zidarie? Cu 10 %? Cu 25%?! Cat inseamna asta la total? O reducere de cateva procente?

Observatie: 5cm de polistiren expandat izoleaza cat 25cm de caramida. Cine isi permite ziduri de 50cm poate renunta la polistiren, nu si mai are rostul.

Cat despre izolarea acustica... Cred ca nu e cazul sa o iau de la capat. Oricum cei mai buni izolatori acustici sunt structurile rigide si dense (gen caramida).

Pentru cine crede ca am inventat valorile alea constantele fizice ale materialelor se gasesc pe aici:
http://www.engineeringtoolbox.com/air-properties-d_156.html
http://srdata.nist.gov/insulation/insul_search_menu_12.asp

In rest e fizica de clasa a 10-a (pe vremea mea, ca acum nu mai stiu cand se face termodinamica)







My life stinks

Mergi la inceput