Ce urmeaza ?

Ce urmeaza ? | Autor: LauraFlo

Link direct la acest mesaj

Niste prieteni tare dragi noua au reusit si au adoptat o fetita. Luni au adus-o acasa si sunt extrem de fericiti.

Ce urmeaza acum ? Mama fetitei a trebuit sa-si ia concediu medical pentru ca inca nu poate intra in CIC. Cam cat dureaza pana poate intra in CIC ?
Fetita a fost botezata, as fi vrut s-o botez eu si sotul meu, dar ne multumim si cu luatul din mot , nu i s-a dat nici un certificat de botez. Intrebarile mele sunt: se poate schimba numele fetitei ?(cum, dupa cat timp); daca a fot botezata se poate face la biserica o slujba sau...(nu stiu cum altfel sa-i spun) inca un botez cred ca nu e posibil si nici crestineste cred ca nu-i bine.

Imi spune-ti cam cum se va derula/care sunt pasii care trebuie urmati ? De la DPC nu li s-a spus si ei sunt putin circumspecti. Li se poate lua fetita ?(ca asta e cea mai mare frica a lor )

Multumesc .

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Laura, spui "au adoptat", dar sa stii ca este o exprimare vaga.
Procesul adoptiei este complex, cu multe etape. Prietenii tai trebuie sa stie mai multe decat ti-au spus tie, imposibil sa ia fetita acasa fara sa stie forma juridica. Pana nu ne spui daca au luat-o in plasament de urgenta, plasament simplu sau incredintare in vederea adoptiei, nici noi nu stim sa-ti raspundem ce pasi urmeaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraFlo spune:

Rozi, imi cer scuze. Am sa-i intreb si revin cu amanunte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Ca si ROzi iti zic ca ne trebuie amanunte. Copilul il poate lua acasa in plasament (simplu sau de urgenta) sau in incredintare, dar toate acestea confera dreptul la CIC, asa ca nu pricep de ce si-a luat medical. Poate inca nu a primit hartie la mana cu masura luata, deci trebuie sa ne zici in ce forma a luat copilul acasa.
Inca un botez nu se poate face, e pacat.

Cristina si ghighiloi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

e posibil sa aiba nevoie de medical daca ia copilul acasa inainte de definitivarea sentintei de incredintare, de exemplu. poate conform celor din judetul respectiv, intra in drepturi (cic) doar dupa definitivare, dar prin bunavointa dpc'ului, putea lua copilul acasa mai repede, cu un fel de "dispensa", sau "invoire", nu stiu cum ii zice.
oricum, e nevoie de mai multe detalii.

referitor la botez, nu, nu se poate face inca unul, dar se poate face o slujba de binecuvantare.
prenumele il poate schimba in urma sentintei de incuviintare a adoptiei.
daca fetita are procedura de adoptie interna deschisa, si e la ei in incredintare (cazul ideal), nu le'o mai ia nimeni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simona dragusin spune:

Eu am fata acasa de aproape 6 luni dar in cic am intrat doar de 2 luni.Doar in momentul cind hotarirea (de plasament in cazul meu)a devenit definitiva si irevocabila.

SIMONA si PATRICIA

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Alexa Ioana

poate conform celor din judetul respectiv, intra in drepturi (cic) doar dupa definitivare, dar prin bunavointa dpc'ului, putea lua copilul acasa mai repede, cu un fel de "dispensa", sau "invoire", nu stiu cum ii zice.

Nu, dreptul la CIC nu il da DPC-ul, in functie de unde se afla copilul. Revenim la statutul juridic din momentul actual al fetitei, daca exista o hotarare judeatoreasca de plasament (cred ca si de plasament simplu), atunci mama are dreptul la CIC. A, cu niste conditii, desigur: sa aiba stagiu de cotizare si fetita sa aiba mai putin de 2 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

quote:
Originally posted by Rozi

quote:
Originally posted by Alexa Ioana

poate conform celor din judetul respectiv, intra in drepturi (cic) doar dupa definitivare, dar prin bunavointa dpc'ului, putea lua copilul acasa mai repede, cu un fel de "dispensa", sau "invoire", nu stiu cum ii zice.

Nu, dreptul la CIC nu il da DPC-ul, in functie de unde se afla copilul. Revenim la statutul juridic din momentul actual al fetitei, daca exista o hotarare judeatoreasca de plasament (cred ca si de plasament simplu), atunci mama are dreptul la CIC. A, cu niste conditii, desigur: sa aiba stagiu de cotizare si fetita sa aiba mai putin de 2 ani.

ce am marcat cu rosu trebuia sa fie alta propozitie. nu m'am exprimat corect. am pus virgula in loc de punct ! sorry, mea culpa ! normal ca nu dpc'ul da dreptul la cic. ma refeream la "autoritatile competente", stii ca am mai discutat cand mi'am depus eu dosarul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraFlo spune:

Multumesc mult de raspunsuri !

Fetita le-a fost data in plasament in regim de urgenta (au o decizie, care atesta acest lucru).
Multumesc si pentru ideea cu slujba de binecuvantare, o sa mergem la biserica sa ne programam in decembrie.

De luni (atunci au luat fetita si au primit aceasta decizie) nu au primit nici o veste de la DPC. Linistea aceasta (citind postarile voastre) sa inteleg ca e "normala". Ei sunt extrem de fericiti, dar au asa ca un ghimpe....le e tare greu sa astepte, ar vrea (ca si voi cred) ca lucrurile sa se finalizeze mult mai repede.

Ieri am fost si la un medic de familie si ne-a spus ca nu poate s-o inscrie pana cand fetita nu are un cod numeric personal, dar a acceptat sa-i faca vaccinul de doua luni.

Multumesc (din nou) pentru lamuriri, probabil ca o sa va mai stresez si cu alte intrebari.

Mergi la inceput

Dar fetita nu are certificat de nastere?! Acolo este CNP-ul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simona dragusin spune:

Da,si eu am inscris-o pe Patricia la dr. in baza unei copii dupa certificatul de nastere.
Originalul l-am primit abia zilele trecute.

SIMONA si PATRICIA

Mergi la inceput